Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika Kornelia84
Kornelia84




Skąd: Wrocław
Dołączyła: 26.10.2015
Posty: 5

A macie może jakiś sprawdzony przepis na łososia gotowanego na parze? Przyznam, że uwielbiam ryby, ale te gotowane na parze, a zwłaszcza łosoś nie bardzo mi leżą...Może to kwestia doboru odpowiednich ziół przypraw? Nie mam pomysłu, może podrzucicie jakąś inspirację)?

Kornelia z Cook And Love

» przejdź do wątku

Kornelia84




Skąd: Wrocław
Dołączyła: 26.10.2015
Posty: 5

Ależ przecież w Nutelli jest mnóstwo cukru, który uzależnia równie mocno co chipsy, cukierki czy żelki! Nie zalepiajmy dziecięcych jelitek, czymś tak sztucznym i wysoce przetworzonym. Lepsze będą domowej roboty konfitury czy niskosłodzone dżemiki z dodatkiem owoców, a więc błonnika. Świetnie sprawdzają się również domowej roboty masła orzechowe - ja swoim maluchom robię masło z wyciskarki do soków (tu wymieniam tylko rodzaj sita i "produkuję" pyszną pastę z ulubionych orzechów). Aby lekko przysłodzić im tę przekąskę - dodaję trochę miodu czy syropu klonowego albo daktylowego. Dzieciaki uwielbiają i nie mają ciągotek do tych wszystkich batonów, nutelli, mamałyg z reklam...

 Polecam - świadoma mama Kornelia Cook & Love

» przejdź do wątku

Kornelia84




Skąd: Wrocław
Dołączyła: 26.10.2015
Posty: 5

Dzień dobry,

Szukam szkolenia dietetycznego, w którym poruszane są problemy związane z dysfunkcją tarczycy. Chciałabym dowiedzieć się jakie są zalecenia żywieniowe przy konkretnych zaburzeniach pracy gruczołu tarczowego. Badania epidemiologiczne pokazują, że choroby tarczycy to rosnący problem cywilizacyjny. W wielu przypadkach zidentyfikowano współwystępowanie chorób tarczycy o podłożu autoimmunologicznym z cukrzycą typu I.

Proszę o informacje, czy jakieś kursy obejmujące te zagadnienia się odbywają w Polsce.

Z góry dziękuję Kornelia Cook and Love

» przejdź do wątku

Kornelia84




Skąd: Wrocław
Dołączyła: 26.10.2015
Posty: 5


Ostatnie badania wskazują, że zjadanie nadmiernej ilości fruktozy wpływają na wzrost syntezy lipoproteiny A, a w dalszej kolejności sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Alipoproteina wzmaga działanie aterogenne - przyspiesza miażdżycę - odkładanie się blaszek miażdżycowych w świetle naczyń krwionośnych. Z fruktozą także trzeba uważać.

:) Kornelia z Cook & Love

» przejdź do wątku

Kornelia84




Skąd: Wrocław
Dołączyła: 26.10.2015
Posty: 5

Witam, przyznam, że ostatnimi czasy piję dużo świeżo wyciskanych soków - zwykle są to soki mieszane, warzywno-owocowe. Czy dodatek warzyw do owoców, np. selera albo zielonych liści, może obniżyć ogólne IG takiego soku?

Pozdrawiam Kornelia Cook & Love

» przejdź do wątku