Co do nadmiaru cholesterolu w jajkach to udowodniono już, że to mit. Oczywiście nie ma co przesadzać i zajadać nie wiadomo ile jajek, ale uznaje się, że tygodniowa bezpieczna dla organizmu ilość jaj wynosi 10. Ja bardzo polecam jajka, w końcu nie bez przyczyny nazywane są superfoods. Mają w sobie wiele niezbędnych dla organizmu składników, dlatego głupotą jest całkowite rezygnowanie z jajek w obawie przed podwyższonym cholesterolem. Warto też pamiętać, że nie wszystkie jajka są takie same - te z marketów często pochodzą z niepewnego źródła albo od kur faszerowanych jakimiś antybiotykami. Dlatego polecam wybierać jajka prosto z fermy, wtedy mamy pewność, że nie szkodzimy sobie. No i takie jajka mają duuużo lepszy smak :) pewnie w każdym mieście znajdzie się warta uwagi ferma, ja gorąco polecam fermę Brychcy (fermabrychcy.pl). Mają pyszne i zdrowe jajka, a na swojej stronie przedstawiają wiele ciekawych przepisów na dania jajeczne. Podsumowując - nie bójmy się jeść jajka! :D
» przejdź do wątku