Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika Nina
Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Ja natomiast mam mieszane odczucia jeśli chodzi o tran. Nie chodzi już o kontrowersyjne syntetyczne witaminy A i E, ale o to, że taki tran u producenta czy też w aptece czy hurtowni przechowywany jest w zbyt wysokiej temperaturze, a więc jest narażony na utlenianie.

Jeśli chodzi o omega 3 to moim zdaniem są one zbawienne dla organizmu, ale gdy trochę "oszukamy" mechanizm ich przyjmowania. Z tranu bym zrezygnowała, a przyjmowałabym w postaci kapsułek  z oleju z ryb  i/lub oleju lnianego lub konopnego. W naturze, czy to w rybach czy w lnie omega 3 występują razem z kwasami omega 6, więc złym pomysłem jest łykanie kapsułek  i popicie ich - trzeba takie kapsułki "łykać"w trakcie spożywania posiłków, gdzie będą znajdować się kwasy omega 6. Olej lniany lub konopny posiada mieszaninę kwasów omega 3 i 6 więc pod tym względem jest lepszy niż tran czy kapsułki z omegą 3 z ryb, ale nie zaszkodzi przyjmować go np. z surówkami czy sałatkami. Inna kwestia, że olej lniany lub konopny ma tylko kwas ALA, a nie ma EPA i DHA jak olej omega 3 z ryb, więc najlepiej olej roślinne i kapsułki z ryb mieszać w jednym wartościowym i tłustym posiłku -D

» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52



A jaki procent ludzi poddaje się wiarygodną metodą oznaczania poziomu magnezu jak pisze @NutriAdvicerka ? Może 1% społeczeństwa. Ja również miałam niedobór, który stwierdziłam po sygnalizacji organizmu - typu nocne skurcze łydek, drganie powieki - trwało to kilka miesięcy. Zrobiłam sobie normalne oznaczanie poziomu magnezu we krwi - wynik idealny! Więc jak wierzyć takim wynikom? Nutri ma rację po pierwsze, że duży procent ludzi (już po trzydziesce) ma niedobory i po drugie  - tylko bardzo duży niedobór będzie miał odzwierciedlenie w wynikach krwi. Co więc zrobiłam - dieta magnezowa + suplementacja płynnym (przede wszystkim moczenie stóp)  farmaceutycznym chlorkiem magnezu z Allegro i po dwóch tygodniach zaczęło się poprawiać , teraz po 5 miesiącach jest OK, ale codziennie pamiętam o porannej dawce chlorku w płynie.

 

@Bodykox masz rację, że społeczeństwo pod wpływem reklamy faszeruje się czym wlezie (zwłaszcza kompleksami typu wszystkie witaminy i minerały co kłóci się z ich przyswajalnością). ale należy wiedzieć co brać i kiedy - a od tego jest choćby to forum i portal, gdzie można zdobyć wiedzę. Magnez niestety należy do bardzo trudnych minerałów w suplementacji i potrzeba naprawdę dużo czasu na poprawę samopoczucia. Generalnie minerały nie powinny nikomu zrobić krzywdy, co innego z witaminami.

» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52



Też uważam banany za pełne wartości odżywczych i jem je niemal codziennie.
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52



Jeśli "kupne" to tylko jednodniowe, innych nie ma najmniejszego sensu - to nie jest wówczas zdrowe odżywianie.  Jednodniowe - tez mam wątpliwości, bo nie wiadomo jak do końca są robione, jaką metodą pozyskiwaną. Zdecydowanie polecam robienie samemu, ale nie w sokowirówkach tylko w wyciskarkach - bo to jest istotna żywieniowa różnica.
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52



GMO może się okazać puszką Pandory, tak jak kiedyś było z pestycydami. Mamy za małą wiedzę o nauce i jeszcze mniejszą na temat potencjalnych interakcji ze środowiskiem - roślinami i zwierzętami. A więc wg mnie na tą chwilę GMO zdecydowanie nie.
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52



Masz dobre zamiary, a więc dobrze zaczynasz. Słodycze to nie tylko to co słodkie, np. zwykły chleb to też swego rodzaju słodycz -| W razie pytań  doradzimy i pomożemy -)
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


[quote:92c354f3b9="Przemko"]3. Trawa pszeniczna.
Dobrze wpływa na osobę która jest uczulona na pyłki. Dłuższe stosowanie usuwa katar, łzawienie, wysypkę.[/quote:92c354f3b9]

Jak to stosować ?
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


[quote:0c761965e8="Meridan"]A w tym ostatnim przepiscie można by zastąpić ogórka kaparami? Pasowałoby?[/quote:0c761965e8]

Pasowałoby. Takie egzotyczne dodatki tylko jeszcze powiększyłyby bukiet smakowy.
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Kuskus to tradycyjny marokański posiłek domowy składający się z góry pszennej kaszy z duszonymi warzywami i baraniną lub wołowiną lub kurczakiem. Na południu Maroka kuskus jest przyrządzany z cebulą i rodzynkami, mięso i warzywa są tu rzadkimi składnikami.

Składniki:
300 g kuskusu
500 g wołowiny bez kości pokrojonej w kostkę
8 - 10 małych cebulek szalotek
0.5 szklanki oliwy z oliwek
1 - 2 marchewki pokrojone w grube plastry
1 - 2 łodygi selera pokrojone jak marchew
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 cukinia pokrojona jak marchew
2 listki laurowe
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
200 g cieciorki z puszki (lub szklanka gotowanej)
po 2 łyżeczki słodkiej papryki
kminu rzymskiego i kurkumy w proszku
po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru w proszku
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku
sól
pieprz

Przygotowanie:
W dolnym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulki i wołowinę, lekko obsmażyć. Kuskus zalać wrzątkiem, tak aby przykrył kaszę, kiedy woda się wchłonie, rozmieszać widelcem i przełożyć do garnka z dziurkami (jeśli nie mamy specjalnego garnka, wystarczy sito lub cedzak). Do oliwy dodać marchew i seler, listki laurowe, czosnek i sypkie przyprawy, zamieszać. Dodać półtorej szklanki wody lub wywaru warzywnego, zagotować. Przykryć garnkiem z kuskusem, rozmieszać ziarenka kaszy i szczelnie przykryć przykrywką. Dusić na małym ogniu ok. 30 min. Ponownie delikatnie rozmieszać kuskus widelcem, do sosu dodać rodzynki, śliwki, cukinię, cieciorkę. Dusić dalsze 30 min, wzruszanie kaszy od czasu do czasu rozdziela ziarenka. Podawać, kiedy mięso jest miękkie. Usypać kopiec kuskusu, sosem otoczyć kaszę. Najlepszym dodatkiem jest harissa - pikantna pasta z papryki.

Smacznego
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


[u:5c349423fb]Składniki:[/u:5c349423fb]
500 g piersi z kurczaka
1 sztuka dużej cebuli
2-3 sztuki łącznie papryki zielonej i czerwonej
starty żółty ser, wg uznania
1 słoik salsy pomidorowej
1 opakowanie tortilli
marynata, (przepis poniżej)


Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajita (przepis poniżej)

Sucha mieszanka do fajita:
4 łyżki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kmin, kumin)



[u:5c349423fb]Wykonanie:[/u:5c349423fb]
Składniki suchej mieszanki wymieszać. Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej pokrojone w małe kawałki mięso i zamarynować kurczaka wystarczy (ok. 2 godzin). Wyjąć z marynaty i szybko przyrumienić na patelni albo na grillu. Na osobnej patelni mocno zrumienić paprykę i cebulę. Mięso i warzywa połączyć i smażyc ok. 4 minuty. Farsz podawać z ciepłymi tortillami (odgrzać kilka sekund w mikrofalówce). Zawinąć w dowolny kształt, podawać z startym żółtym serem i polać salsą. Smacznego !
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Składniki:
Filet z łososia norweskiego: 45 dag;
cytryna: 1 sztuka;
białe i zielone szparagi: po 40 dag;
sól; pieprz; mięta;
mandarynki: 5 dag;
pomarańcze: 5 dag;
grejpfruity: 5 dag;
ananas: 5 dag (pokrojony na kawałki);
limetka: 1 sztuka;
oliwa: 50 ml;
sos sojowy: 50 ml;
ocet winny: do smaku;
marynowany imbir: łyżeczka.


Przyrządzanie:
Filet pokrój na cztery porcje, posól je i oprósz pieprzem, oraz skrop sokiem z cytryny. Możesz je upiec na patelni lub na ruszcie. Owoce, mięte i imbir pokrój w kostkę. Pozostałą cześć składników (oprócz szparagów) zmiksuj, dodaj owoce, mięte i imbir. wymieszaj i przypraw. Łososia ułóż na szparagach, skrop sosem.

Smacznego !
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


[center:6344098b63]Składniki: [/center:6344098b63]
2 średniej wielkości bakłażany
250 g twarogu
100 g tartego żółtego sera
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny

3 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany
pół łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki świeżo posiekanych ziół
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


[center:6344098b63]Przyrządzanie: [/center:6344098b63]
Bakłażany dokładnie umyć, odciąć zielone ogonki. Przekroić wzdłuż na połówki i z każdej z nich wydrążyć miąższ i pestki. Skropić obficie sokiem z cytryny i ułożyć na grillu na natłuszczonej tacce, skórką do góry. Piec przez około 15 minut. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże i suszone zioła, mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połówki bakłażana napełnić farszem i ponownie ułożyć na grillu, tym razem skórką do dołu. Piec przez około 10 minut. Następnie posypać żółtym serem i piec przez około 5 minut.

Smacznego !
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Mój skład na sajgonki troszkę rózni się od Maksyma. Używam:

1.Kapusta biała
2.Kapusta czerwona
3.Pieczarka
4.Marchew (może być mrożona)
5.Cebula kostka
6.Groszek zielony (może być mrożony)
7.Grzyb moon suszony (namoczyć)
8.Makaron sojowy suszony (namoczyć)
9.Fasola zielona mung suszona (namoczyć)
10.Żółtko jaj (jako masa spajająca dla farszu i dodaje wartości odżywczych)
11.Sos sojowy
12.Przyprawy (vegeta, pieprz mielony, sól, maggi, przyprawa curry)

oczywiście
13.Papier ryżowy

Wszystkie składniki farszu oczywiście rozdrobnić. Stosuję do jednej sajgonki dwa papiery ryżowe, który dodatkowo namaczam w rozwodnionej przyprawie curry. Podwójny papier daje to, że podczas ogrzewania tak bardzo sajgonki nie pękają.
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Zasatanawiałam się gdzie umieścić taką ściągę i wychodzi, że to jest najlepszy dział na coś takiego :super:

[b:a3229aaa65]Bulion[/b:a3229aaa65]
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka 250g

[b:a3229aaa65]Bułka tarta[/b:a3229aaa65]
łyżeczka 3g
łyżka 8g
szklanka 150g

[b:a3229aaa65]Cukier kryształ [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka 220g

[b:a3229aaa65]Cukier puder [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 3g
łyżka 10g
szklanka 200g

[b:a3229aaa65]Kakao w proszku [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 2g
łyżka 5g
szklanka -

[b:a3229aaa65]Kasza gryczana [/b:a3229aaa65]
łyżeczka -
łyżka 20g
szklanka 200g

[b:a3229aaa65]Kasza manna [/b:a3229aaa65]
łyżeczka -
łyżka 15g
szklanka 180g

[b:a3229aaa65]Majonez [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 4g
łyżka 12g
szklanka -

[b:a3229aaa65]Masło[/b:a3229aaa65]
łyżeczka 4g
łyżka 10g
szklanka -

[b:a3229aaa65]Mąka pszenna[/b:a3229aaa65]
łyżeczka 3g
łyżka 10g
szklanka 170g

[b:a3229aaa65]Mąka ziemniaczana[/b:a3229aaa65]
łyżeczka 3g
łyżka 9g
szklanka 220g

[b:a3229aaa65]Mleko[/b:a3229aaa65]
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka 250g

[b:a3229aaa65]Olej [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 4g
łyżka 13g
szklanka 220g

[b:a3229aaa65]Proszek do pieczenia [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 3g
łyżka 10g
szklanka -

[b:a3229aaa65]Przecier pomidorowy [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka -

[b:a3229aaa65]Ryż [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka 220g

[b:a3229aaa65]Smalec [/b:a3229aaa65]
łyżeczka -
łyżka 20g
szklanka -

[b:a3229aaa65]Starty żółty ser[/b:a3229aaa65]
łyżeczka 3g
łyżka 8g
szklanka 125g

[b:a3229aaa65]Śmietana [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 5g
łyżka 12g
szklanka 220g

[b:a3229aaa65]Sól [/b:a3229aaa65]
łyżeczka 5g
łyżka 15g
szklanka -

[b:a3229aaa65]Wiórki kokosowe[/b:a3229aaa65]
łyżeczka 5g
łyżka 10g
szklanka -
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Jak w podtemacie - Prościutkie i szybkie danie ! A jakie pyszne ! Jeśli ktoś lubi kuchnię włoską to danie dla niego !
Ja przyrządzam to jako szaszłyk - super jako starter. Używam kuleczek mozzarella i suszonych pomidorków (sundried) - można te składniki kupić w supermarketach. Na krótkim patyczku umieszczam 2 kuleczki mozzarelli i pomiędzy kuleczkami suszonego pomidorka. Cały szaszłyczek polewam sosem pesto. "Nadmiar wyrobu" zamrażam i wykorzystuję je przy następnych okazjach (rozmrażam w temperaturze pokojowej ok. 3 godziny). Polecam
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Komponenty:
- główka białej kapusty
- 15 dag kaszy pęczak
- 30 dag łuskanego grochu
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże cebule
- sól, pieprz, majeranek
- 1.5 szklanki bulionu
- łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka mąki
- cukier


Przygotowanie:
Umyty groch i kaszę gotuj w osobnych garnkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zrumień na oliwie. Z kapusty wytnij głąb. Główkę sparz, oddziel liście. Groch i kaszę połącz z cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Farsz nakładaj porcjami na kapuściane liście. Brzegi zakładaj do środka i zwijaj w gołąbki. Gotowe zalej połową bulionu i duś na małym ogniu. Stop masło, dodaj mąkę, zasmaż nie rumieniąc. Rozprowadź pozostałym wywarem. Dołóż koncentrat, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków.

Smacznego
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


[center:ccfa98ad4d][b:ccfa98ad4d]Składniki:[/b:ccfa98ad4d][/center:ccfa98ad4d]

1. 1 kg dorsza
2. 2 marchewki i 2 pietruszki
3. 4 cebule
4. 2,5 litra wody
5. liść laurowy, pieprz, sól
6. 2 jajka
7. 3 łyżki kaszy manny
8. łyżka bułki tartej
9. sok z 1 cytryny
10. szczypta gałki muszkatołowej


[center:ccfa98ad4d][b:ccfa98ad4d]Przygotowanie:[/b:ccfa98ad4d][/center:ccfa98ad4d]

Do wywaru warzywnego włóż ryby i gotuj pod przykryciem 30 minut. Wywar przecedź. Ryby oczyść ze skóry i ości, mięso drobni posiekaj. Pół ugotowanej marchwi zetrzyj na tarce. Z ryby, marchwi, jajek, bułki tartej, kaszy, soli, pieprzu oraz soku z cytryny wyrób masę. Formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe wkładaj do wywaru i gotuj przez 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane wyjmij i trzymaj w cieple. Bulion zagotuj, następnie przecedź przez sitko wyłożone gazą. Dopraw sola i pieprzem. Pulpeciki rozłóż na talerzu i zalej gorącym bulionem.


[b:ccfa98ad4d]Smacznego ![/b:ccfa98ad4d]
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


[b:16d44a7395]Składniki:[/b:16d44a7395]

0,5 kg wołowiny gulaszowej
4 papryki
1 duża cebula
5 ziemniaków
20 dag pieczarek
60 dag masła
butelka piwa 8-)
małe opakowanie śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kilka gałązek świeżego rozmarynu


[b:16d44a7395]Przygotowanie:[/b:16d44a7395]
Mięso z drobno posiekaną cebulą i pokrojonymi w plastry pieczarkami duzimy na maśle na małym ogniu. Gdy zacznie się lekko rumienić to wtedy zdejmujemy z ognia. Obieramy ziemniaki i kroimy na wedgesy (8 ćwiartek), a paprykę w paski. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki z papryką i cebulą z mięsem tak, aby pierwszą i ostatnia warstwę stanowiły ziemniaki. Następnie mieszamy piwo ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalewamy potrawę. Następnie posypujemy rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 220 stopni. Gdy potrawa zacznie się rumienić zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.

Smacznego !
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Witajcie

Jak wiadomo dorsz należy do ryb morskich więc jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Oprócz dorsza składnikami zupy są zdrowe warzywa i przyprawy.


[center:1784baad9c] :arrow: ZUPA GRECKA Z DORSZA :arrow: [/center:1784baad9c]

[b:1784baad9c]Składniki:[/b:1784baad9c]
40 dag dorsza
2 ziemniaki
1 ogórek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 marchew
4 łyżki oleju
sól
pieprz
ostra papryka
1 listek laurowy
1 łyżeczka kaparów
1 pietruszka

[b:1784baad9c]Przygotowanie:[/b:1784baad9c]
Dorsza umyć, wyfiletować i podzielić na niewielkie kawałki. Zalać rybę 1,5 litra zimnej wody, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić liść laurowy. Gotować ok. 45 minut. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Marchew i pietruszkę pociąć w paski. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Wymieszać z marchwią i pietruszką. Poddusić, po czym zalać przecedzonym wywarem. Połączyć z ziemniakami. Gotować ok. 20 minut. Dodać dorsza, kapary, ogórka. Gotować jeszcze 10 minut. Wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami i koncentratem pomidorowym. Doprawić ostra papryką.

Smacznego
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Bardzo lekka i orzeźwiająca sałatka z truskawek z sokiem z pomarańczy.


Składniki:

- garść liści młodego szpinaku
- 7 truskawek, pokrojonych w plasterki
- 1/2 pomarańczy, pokrojonej na cząstki + wyciśnięty sok z drugiej połówki
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde odyżki, ułożyć na półmisku, dodać truskawki i pomarańcze. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i polać po sałatce. Posypać siemieniem lnianym, skropić jogurtem i posypać cukrem.

Smacznego
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


[quote:2cd892430f="Bondini"]Szczękały zębami i miały drgawki - objawy podobne do tych, jakie mają osoby, które odzwyczajają się od nikotyny lub morfiny. [/quote:2cd892430f]

Szczury na haju, to musi być widok :-D

A tak na poważnie, to coś w tym jest. Nie potrafię przejść obojętnie obok KFC. Zapach ich kurczaków podstępnie mnie zwabia do restauracji.
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Jak w temacie, co jest przyczyną, że w okresie letnich wakacji dzieci tak rosną ? Czy ktoś zna na to odpowiedź ?
» przejdź do wątku

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 52


Składniki:

- 40 dag surowego fileta z łososia norweskiego (bez skóry)
- 5 dag żółtego sera
- 20 dag truskawek
- sól
- pieprz

Filety z łososia umyć, osuszyć, podzielić na 4 części. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i lekko obsmażyć na patelni. Następnie ułożyć rybę na natłuszczonej blasze piekarnika, obłożyć po wierzchu truskawkami pokrojonymi na plasterki i startym na wiórki serem. Zapiekać, aż ser się stopi. Podawać z podpieczoną bagietką.

Smacznego !
» przejdź do wątku