Dzisiaj jest: Czwartek, 22.08.2019 Imieniny: Cezarego i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika nwo
nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

[quote:04bbfe771e]białko roślinne, znajdujące się w warzywach i owocach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, ziarnach zbóż, jest źródłem niepełnowartościowego białka[/quote:04bbfe771e]
Jajko (uznawane za wzór) vs Komosa ryżowa (quinoa) <- roślina (które uznaje sie za niewartościowe ;D)
Zawartość w 100g produktu:
Białko: 12.5 g 14,12 g

niezbędne (egzogenne):
Tryptofan 166 mg 167 mg
Walina 856 mg 594 mg
Leucyna 1083 mg 840 mg
Isoleucine 670 mg 504 mg
Metionina 379 mg 309 mg
Fenyloalanina 678 mg 593 mg
Treonina 554 mg 421 mg
Lizyna 910 mg 766 mg

warunkowo niezbędne:
Tauryna ? ? (brak danych w źródłach)
Histydyna 308 mg 407 mg

zbędne (endogenne):
Cystyna 271 mg 203 mg
Tyrozyna 498 mg 267 mg
Glicyna 430 mg 694 mg
Seryna 969 mg 567 mg
Kw. asparaginowy 1325 mg 1134 mg
Kw. glutaminowy 1669 mg 1865 mg
Arginina 818 mg 1091 mg
Alanina 733 mg 588 mg
Prolina 511 mg 773 mg
GABA ? ?
Glutamina ? ?
Hydroksyprolina ? ?

źródła danych:
http://nutritiondata.self.com/
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
» przejdź do wątku

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

Wiadomo że najlepiej w pożywieniu wszystko dostarczać. Problem jednak w tym że nie każdy ma swój ogród. Trudno z tych sklepowych śmieci wyciągnąć jakieś sensowne ilości witamin. Mieszkając w mieście trzeba sie mocno postarać by dostarczyć nawet te marne 200mg...
» przejdź do wątku

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

Hmm ogólnie rzecz biorąc to jeśli producent nie chwali sie że produkt ekologiczny to oprócz pożądanych składników można sie spodziewać w środku syfu owadobójczego itd stosowanego przy hodowli ;/

Sami spójrzcie, dodadzą gdzieś kilka % jakiegoś składnika np aceroli i już sie tym chwalą, w chlebie jest 1% marnej jakości np orkiszu/żyta i nazywają chleb orkiszowym czy też żytnim, a jeśli sie czymś nie chwalą to musi być tragicznie w tym przypadku - czyli gmo, napromieniowane, toksyny przy hodowli, przy transporcie i przy produkcji, produkcja niszcząca wartość biologiczną - nie chwalą sie więc pewnie to stosują.
» przejdź do wątku

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

ekofan
Trzeba by było zapytać o te rzeczy producenta - sanbios. Producenci raczej mało chętnie mówią o tym w jaki sposób coś produkują, ciekawe co oni by odpisali.

Na pytanie "czy stosuje sie konserwanty" producenci mogą radośnie odpowiedzieć że nie, bo przecież zamiast tego mogli zastosować promieniowanie sterylizujące... ;)

Warto też wiedzieć że oprócz tych przereklamowanych konserwantów jest wiele innych substancji które są wysoce szkodliwe a nie są typowymi konserwantami i które powszechnie sie stosuje zastępczo po to by później napisać na opakowaniu "bez konserwantów" ;)

Gdyby np producenci mięsa mieli wypisywać na opakowaniu czego użyli w czasie produkcji to lista mogłaby sie nie zmieścić... wypisują tylko składniki a to czym to pompują itd już pomijają.

ekofan, jeśli kupujesz jakąś witaminę c to jaką możesz polecić?
» przejdź do wątku

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

Co powiecie o tym produkcie: Sanbios - Acerola - naturalna witamina C? Ja nie uznaję jakiś rutinoscorbinów (tym bardziej że producent tego to GlaxoSmithKline) i innych podobnych, przeznaczonych dla wiecznych pacjentów. Witaminy występujące normalnie w przyrodzie są obudowane innymi składnikami które są potrzebne by ta witamina mogła sprawnie działać. Spożywanie syntetyku mija sie z celem.
» przejdź do wątku

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

"O jego obecności może świadczyć przyjemny zapach i smak przyrumienionych produktów."
A więc wafle ryżowe czy amarantus ekspandowany też pewnie są szkodliwe bo do produkcji używa sie pewnie dużej temperatury... więc pozostaje nam gotowanie ryżu zamiast takich wafli i gotowanie amarantusa... co zresztą taniej wychodzi, ale roboty dużo...

Co do owsa to nie widziałem jeszcze w sklepach w sprzedaży takiego do gotowania... by zastąpić płatki owsiane.
» przejdź do wątku

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

Co nieco o napromieniowanej żywności:
"[...] Napromieniowanie produktów żywnościowych polega na poddaniu ich działaniu dużych dawek radioaktywnego kobaltu 60 lub cezu 137, promieni gamma lub wiązek elektronów o ogromnej prędkości. Poziom jonizującej radiacji użyty do napromieniowania żywności można porównać do miliarda rentgenów klatki piersiowej. Wprawdzie żywność nie staje się radioaktywna, jednak następująca w wyniku napromieniowania reakcja łańcuchowa zaburza strukturę molekularną produktów żywnościowych i niekorzystnie wpływa na ich wartość odżywczą. Jednocześnie hamuje procesy gnilne owoców i warzyw, zabija bakterie i neutralizuje nieczystości, jak np. resztki kału w mięsie, lecz nie usuwa ich. Może to doprowadzić do sytuacji, w której wielcy producenci żywności zaczną stosować napromieniowanie zamiast dążenia do zachowania standardów czystości.

W połowie lat 60. kilka tysięcy funtów napromieniowanego bekonu wysłano do Wietnamu, aby żołnierze amerykańscy mogli odnieść korzyści z najnowszych osiągnięć tej technologii. Jednak już w 1968 r. amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) wycofała pozwolenie dotyczące napromieniowania żywności dla armii. Miało to związek z testami na zwierzętach laboratoryjnych, karmionych taką żywnością. Umierały one przedwcześnie, zapadały na choroby nowotworowe i miały problemy z reprodukcją. Był to dopiero początek badań nad takimi produktami spożywczymi - wyniki kolejnych były coraz bardziej niepokojące.

W 1972 r. naukowcy wykryli nową grupę związków chemicznych, oznaczanych 2ACB, które występują tylko w napromieniowanych produktach spożywczych. Dalsze badania potwierdziły nie tylko to, że poddawanie pewnych tłuszczów działaniu jonizującej radiacji prowadzi do powstawania związków z grupy 2ACB, ale także ich toksyczność. Dzięki funduszom pochodzących z Unii Europejskiej, naukowcy z Francji i Niemiec wykazali, że 2ACB mogą prowadzić do nowotworów jelita grubego u szczurów oraz do uszkodzeń genetycznych i zaburzeń komórkowych. Podsumowując prawie 50 lat badań na zwierzętach, można stwierdzić, że napromieniowana żywność nie służyła im. Oprócz wymienionych już wyżej problemów zdrowotnych, zwierzęta miały także słabszy system immunologiczny, zdarzały się przypadki zahamowania wzrostu i wylewów wewnętrznych.

Jednak te wyniki badań nie przekonały FDA, która w latach 80. i 90. rozszerzyła listę produktów żywnościowych, jakie wolno poddawać jonizującej radiacji. I tak w połowie lat 80. napromieniowanie zyskało uznanie jako technologia opóźniająca dojrzewanie owoców i warzyw, usprawniająca ich odrobaczanie oraz przedłużająca przydatność do spożycia. Kilka lat później napromieniowanie żywności uznano za dobry sposób walki z salmonellą i innymi bakteriami mogącymi występować w żywności. Krytycy tego procederu zarzucają FDA, że decyzje oparte były tylko na siedmiu badaniach naukowych, które dzisiaj są przestarzałe, a ich wyniki - niejednoznaczne. Pominięte zostały ostrzeżenia niezależnych naukowców, że napromieniowanie obniża zawartość witamin w produktach żywnościowych, a wydłużenie okresu przydatności do spożycia oznacza mniejszą wartość odżywczą.

Argumenty te spotykają się z krytyką wielu podmiotów działających na rzecz ochrony praw konsumentów. W opozycji wobec tej technologii są takie organizacje, jak Food and Water Watch i Public Citizen w Stanach Zjednoczonych, Europejska Organizacja Konsumentów, Szwedzka Koalicja Konsumentów, duńska organizacja Aktywni Konsumenci, francuskie organizacje konsumenckie i rolnicze Action Consommation i Confédération Paysanne, brytyjska Food Commission, Ruch Konsumentów we Włoszech i wiele innych. Przeciwnicy napromieniowania twierdzą, że społeczne i zdrowotne koszty procederu są ogromne w porównaniu ze znikomymi korzyściami, a wyżywienie świata dzięki takiej technologii jest nie tylko mało prawdopodobne, lecz również niewłaściwe pod względem zdrowotnym. Eksperci w dziedzinie żywienia mówią, że ludzie chronicznie niedożywieni nie powinni otrzymywać żywności, którą napromieniowanie pozbawiło znacznej części witamin i wartości odżywczych. Ich zdaniem, spożywanie takich „pustych kalorii” przez głodujących ludzi jest makabrycznym żartem.
[...]
W przypadku Polski dopuszcza się obecność na rynku „atomowych” ziemniaków, cebuli, czosnku, świeżych i suszonych pieczarek oraz suszonych warzyw. Pochodzą one z eksportu, gdyż Polska nie prowadzi napromieniowania żywności na skalę komercyjną, a podwarszawski zakład, który ma pozwolenie na taki proceder, stosuje tę technologię tylko eksperymentalnie, gdy otrzymuje na to granty. Polska, podobnie jak wszystkie kraje Unii Europejskiej, dopuszcza także do obrotu napromieniowane przyprawy.
[...]
Sama Francja produkuje około 1800 ton napromieniowanej żywności, a konsumenci francuscy wiedzą bardzo niewiele na temat tej technologii. Z kolei Belgia i Holandia dały początek wiodącym firmom w zakresie stosowania napromieniowania w medycynie (takim jak Gammaster i IBA), jednak ich obywatele często nie wiedzą, że te same ośrodki, które sterylizują sprzęt medyczny, mogą także napromieniowywać żywność. Jednak to nie europejskie ośrodki napromieniowania będą odgrywały główną rolę w światowym handlu żywnością, lecz te znajdujące się w Azji i Ameryce Łacińskiej. Wielkim korporacjom agro-spożywczym bardziej opłaca się napromieniować żywność w miejscu jej pochodzenia i potem transportować w inne zakątki świata. Dlatego zwykły konsument musi mieć świadomość, że międzynarodowe umowy handlowe i otwarcie rynków oznaczają także większą ilość napromieniowanych produktów w naszych sklepach.
[...]
Wenonah Hauter, która kieruje organizacją Food and Water Watch, porównuje używanie technologii nuklearnej w przemyśle spożywczym do krojenia masła przy pomocy piły łańcuchowej. [...]"
więcej: http://www.obywatel.org.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=1180

"Teoretycznie, każde państwo ma prawo do opracowania własnych, niezależnych od postanowień CA, norm. W praktyce sprawa nie wygląda już tak różowo - WTO (Światowa Organizacja Handlu) wykorzystuje postanowienia Kodeksu jako decydujące w przypadku międzynarodowych sporów dotyczących żywności. Ryzyko wiążące się z ew. przegraną w tego rodzaju sporach sprawia, że państwa należące do WTO (147 krajów) wolą akceptować postanowienia Kodeksu, aby zaoszczędzić sobie potencjalnych problemów. Oznacza to, że normy Kodeksu będą obowiązywały w większości miejsc na naszym globie. "
więcej: http://www.obywatel.org.pl/index.php?name=News&file=article&sid=10829
» przejdź do wątku

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

"Fundacja dra Ratha wydała w maju 2005 roku oświadczenie, w którym przewiduje, że Codex stanie się największym zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia, jakie znał świat. Historia nie była jeszcze świadkiem wpływu tak silnej grupy interesów, jaką jest przemysł farmaceutyczny, który otwarcie próbuje osiągnąć wielomiliardowe zyski ze sprzedaży leków kosztem zdrowia miliardów ludzi. Strona fundacji ujawnia strategię, według której Codex chce zdelegalizować wszystkie niemożliwe do opatentowani naturalne terapie zagrażające opatentowanym syntetycznym specyfikom. "
http://otworz-oczy.org/?p=562

"Teraz, zgodnie z unijno - zdrowotnym programem nadachodzi czas na limitowanie wszelkich upraw warzyw, ziół i owoców, a także na pestycydy i napromieniowaną żywność - którą swego czasu wycofano w Ameryce z wojskowej kuchni, gdy okazało się, że karmione nią zwierzęta laboratoryjne zapadały na nowotwory. A jak jest ze zdrowiem unijnych urzędników? "
źródło: http://www.kurier.szczecin.pl/Art.aspx?a=11989

Protesty w Niemczech:
[img:a5f9f18c5c]http://www.drrathresearch.org/vitamin_freedom/images/codex2004protest01.jpg[/img:a5f9f18c5c]

[img:a5f9f18c5c]http://www.drrathresearch.org/vitamin_freedom/images/codex2004protest02.jpg[/img:a5f9f18c5c]
drrathresearch.org

"W roku 1994, krótko przed swoją śmiercią, dwukrotny noblista Dr Linus Pauling zwrócił się do Dr Ratha ze znaczącymi słowami: „twoje odkrycia są tak ważne, bo dotyczą milionów ludzi i zagrażają wielkim gałęziom przemysłu. Pewnego dnia mogą wybuchnąć wojny, których jedynym celem będzie zahamowanie dostępu do twoich przełomowych odkryć. Wówczas nadejdzie czas próby, kiedy będziesz musiał stanowić opór!” "
więcej: http://www4pl.dr-rath-foundation.org/aboutus/drrath/biografia.html
http://www4.dr-rath-foundation.org/
http://www.drrathresearch.org/

Kilka ciekawych linków na ten temat:
I. Dr Rath, kartel farmaceutyczny (4 odcinki), dobre przemówienie dr Ratha
1. http://www.youtube.com/watch?v=jw35QwKuHtc
2. http://www.youtube.com/watch?v=1IsQ7LQuybI
3. http://www.youtube.com/watch?v=-rGAyP5Tg5g
4. http://www.youtube.com/watch?v=W1mkHaf1l40

II. Przemysł farmaceutyczny od środka (3 odcinki)
"Zwycięzca międzynarodowych nagród, twórca filmów Kevin P. Miller z Well TV stworzył film dokumentalny o zagrożeniu wolności wyboru metod leczenia. „ STAJEMY SIę NIEMI: ostatnie dni wolności zdrowia” ujawnia szczegóły dotyczące prób wielonarodowych koncernów farmaceutycznych i gigantycznych firm żywności - w porozumieniu ze Światową Organizacją Handlu WTO, WHO i innymi - w celu ograniczenia publicznego dostępu do ziół, witamin i innych terapii.

W filmie STAJEMY SIę NIEMI narracji udziela Dame Judi Dench, ceniona aktorka brytyjska, która zdobyła wiele nagród za swoją pracę na scenie: Złoty Glob, Oscara i Tony oraz dziesiątki innych prestiżowych wyróżnień w całej swojej karierze.

W 1990 roku legendarny James Earl Jones udzielał narracji w filmie Millera “Let Truth Be The Bias”. Ten bezkompromisowy film ukazał rolę rządu w zbrojnym nalocie na biuro znanego praktyka medycyny holistycznej i podkreślił, że rząd USA współdziała w ukrywaniu prawdy o skuteczności alternatywnych uzupełniających metod leczenia .
[...]
“Jeśli nie obronimy naszej wolności dla zdrowia, będą one stracone - i nic nie uczyni bardziej koncerny farmaceutyczne szczęśliwsze niż swobodne pociąganie za sznurki naszego zdrowia.”

STAJEMY SIę NIEMI przedstawia: jedyne znane nagranie wideo z wnętrza spotkania Komisji Codexu, wyłączne wywiady z delegatami do Komisji Kodeksu Żywnościowego, urzędnikami FDA (Food and Drug Administration - odpowiednik polskiego GIS-u), z dwoma amerykańskimi kongresmenami, aktorem Mel Gibsonem i wiele więcej. Działacz konsumencki dr Robert VERKERK z ANH odgrywają ważną rolę w tym dokumencie, podobnie jak Julian Whitaker, MD, dr Carolyn Dean z Friends of Freedom International, Scott Porady z National Health Federation, John Hammell International Advocates for Health Freedom i wielu innych dobrze znanych obrońców wolności zdrowia z całego świata.

STAJEMY SIę NIEMI jest potężnym oświadczeniem o dominacji korporacji nad naszymi wolnościami osobistymi, WTO, Codexem Alimentrius i wezwaniem konsumentów do próby ochrony ich własnego zdrowia i wolności.
[...]"

Opis ze strony Dr. Jacka Roika - specjalisty w zakresie chorob cywilizacyjnych i “Lekarza Roku 2005? w Plebiscycie Czytelników “Gazety Krakowskiej” - http://www.roik.pl/film-%e2%80%9estajemy-sie-niemi-ostatnie-dni-wolnosci-zdrowia%e2%80%9d-w-warszawie/

Film powstały dosyć dawno ale walka nadal trwa więc jest aktualny:

We become silent
1. http://www.youtube.com/watch?v=POqZea7bI-Y
2. http://www.youtube.com/watch?v=6ZvH6wvzAVY
3. http://www.youtube.com/watch?v=yKoGu9P5w9M

III. Dyskusja o Codex Alimentarius w Radiu Park
http://www.youtube.com/watch?v=YjhT5gld41c

IV. "Jason Vale - amerykański sportowiec, który wyleczył sobie raka, jedząc pestki z moreli zawierające witaminę B17, został skazany i odbywa w tej chwili karę pozbawienie wolności.
Za co? Za to, że rozsyłał internetem informacje o swojej metodzie.
Prawnicy jednego z największych koncernów farmaceutycznych wytoczyli mu proces o wysyłanie niechcianych informacji i Jason Vale siedzi za... spam."
http://www.youtube.com/watch?v=RwLZpTx-Gzc&feature=related

V. Codex Alimentarius w Twojej lodówce...
http://www.youtube.com/watch?v=hokUiX-lh3s

VI. Audycja z udziałem Dr Aleksandrą Niedzwiecki z Fundacji Zdrowia Dr Ratha (4 odcinki)
o zdrowiu oraz kartelu farmaceutycznym
1. http://www.youtube.com/watch?v=LDyX6Tj7QyY
2. http://www.youtube.com/watch?v=-encxwvLw_Y
3. http://www.youtube.com/watch?v=IfRKo2Sqbxk
4. http://www.youtube.com/watch?v=PZlj7FWXWB4

VII. Ian Crane - Codex Alimentarius (10 odcinków, po obejrzeniu można od razu wybrać następny na stronie)
http://www.youtube.com/watch?v=AxlJB5kzRZQ&feature=channel

VIII. Codex Alimentarius - czym to grozi, Dr R.Verkerk (2 odcinki)
"Dyrektor Wykonawczy i Naukowy, Alliance for Natural Health (ANH), Wielka Brytania. Dr Robert Verkerk jest uznanym w skali międzynarodowej ekspertem w zakresie zrównoważonego rozwoju rolnictwa, środowiska i zdrowia, a także w zakresie toksykologii przyrodniczej, nauk żywieniowych oraz oceny ryzyka. Posiada tytuły Magistra i Doktora Imperial College w Londynie. W 2002 roku założył Alliance for Natural Health (Koalicję na rzecz Naturalnego Zdrowia). Od tego czasu pełni funkcję Dyrektora Wykonawczego i Naukowego tej organizacji"
1. http://www.youtube.com/watch?v=Ayvkr0CC3Dg
2. http://www.youtube.com/watch?v=TiQ52h_IokQ&NR=1

IX. Codex Alimentarius - czy na pewno wiesz o co tu naprawdę chodzi?...
http://www.vibronika.eu/codex.htm

X. Codex Alimentarius - Samobójstwo zachodniego świata
http://xcodex.wikidot.com/article-pl
http://www.eioba.pl/a90520/codex_alimentarius_kodeks_zywnosciowy_samobojstwo_zachodniego_swiata

XI. Codex Alimentarius: Population Control Under the Guise of Consumer Protection
http://www.naturalnews.com/024128.html
http://www.naturalnews.com/

XII. Alliance for Natural Health
http://www.anhcampaign.org/
http://www.anhcampaign.org/campaigns/codex
http://www.anhcampaign.org/campaigns/freedom-health-choice

XIII. The Health Organization Founded by Dr. Rath
"EU-U.S. Summit Signals New Threats
To Natural Health Therapies"
http://www4.dr-rath-foundation.org/us/summit07/index.html

XIV. Harmonogram dla ludzkości wywiad z dr.
Matthiasem Rathem, kwiecień 2003
http://www4.dr-rath-foundation.org/pdf-files/interview/interview_polish.pdf

XV. Kampania przeciw odebraniu wolności wyboru naturalnej żywności,
leków, terapii i zdrowia mieszkańcom Polski i Unii Europejskiej
http://www.stopcodex.pl/
http://naturalnenielegalne.pl/

XVI. European Directive Against Vitamins & Minerals
http://www.i-sis.org.uk/vitamins2.php

XVII. Codex Alimentarius a nasze zdrowie - Globalne prawo, dające kontrolę nad żywnością rządom i korporacjom
http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=406&Itemid=51

XVIII. artykuły ze strony dr. J. Mercola -znanego amerykańskiego lekarza
http://search.mercola.com/Results.aspx?q=codex%20alimentarius&k=codex%20alimentarius

XIX. Dyskusja na forum, długa ale warto poczytać
http://prawda2.info/viewtopic.php?t=3563&postdays=0&postorder=asc&start=25

XX. WAKEUP - Najwyższy czas się aktywować!
http://www.youtube.com/watch?v=xiomVKMOba0

XXI. 4 Minuty o truciznach które wszyscy zażywamy
http://www.youtube.com/watch?v=_Aae7l-GQck

XXII. O monopolu światowym, opatentowanej żywności, zagrożeniach dla rolictwa jakie m.in. niesie zmodyfikowana genetycznie żywność:
"Przedstawiamy korporację Monsanto której "zawdzięczamy" DDT (zakazany Azotox), rakotwórczy Aspartam czy Posilac, (zakazany bydlęcy hormon wzrostu). Stworzyła monopol w rynku nasiennym ,dzięki swoim odmianom GMO które posiadają gen terminatora (nie odradzają się) oraz są uzależnione od herbicydu Monsanto - Roundup." (4 odcinki)
1. http://www.youtube.com/watch?v=2IiZ4cqY7x0
2. http://www.youtube.com/watch?v=lPkvVyo6p-c
3. http://www.youtube.com/watch?v=6iB3MHF13Hg
4. http://www.youtube.com/watch?v=I_baEl1832Y

[img:a5f9f18c5c]http://www.eioba.pl/files/user7673/monsanto2.jpg[/img:a5f9f18c5c]
eioba.pl

XXIII. kampania "Stop dla GMO w Polsce";
http://www.gmo.icppc.pl/

do obejrzenia też film "Życie wymyka się spod kontroli" (na youtube dostępny niestety tylko zwiastun)

można też zajrzeć: "Fragment książki. Wnioski na temat GMO"
http://www.eioba.pl/a93106/genetycznie_modyfikowane_organizmy_gmo_obietnice_i_fakty

"W przesłanym "Tygodnikowi Solidarność" liście minister rolnictwa Marek Sawicki bagatelizuje zagrożenia. "Nie jest prawdą, że z powodu spożywania produktów zawierających GMO ludziom rosną rogi" - pisze."
http://fakty.interia.pl/prasa/tygodnik_solidarnosc/news/genetycznie-modyfikowana-smierc,1336088,3406
postawa polityków...

XXIV. Do wykopania na wierzch:
http://www.wykop.pl/link/166582/codex-alimentarius-w-twojej-lodowce

XXV. C-51
http://www.stopc51.com/

XXVI. "Nie będzie dyktatury kartelu chemiczno-farmaceutycznego nad nami i naszymi dziećmi!" Dr Matthias Rath
http://www4pl.dr-rath-foundation.org/pdf/20081229_europa_ikarus_pl.pdf

XXVII. "Zdrowie dla wszystkich do 2020 roku"
http://www4.dr-rath-foundation.org/ad_archive/pdf/poland05.pdf

XXVIII. "Nie zamierzamy dłużej poświęcać zdrowia i pokoju!"
List otwarty dr Matthiasa Ratha do narodów świata!
http://www4.dr-rath-foundation.org/ad_archive/pdf/poland03.pdf

XXIX. "List Otwarty lek. med. Matthiasa Ratha
do Prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej George'a Busha
do politycznych przywódców świata
do społeczeństwa amerykańskiego i narodów świata"
http://www4.dr-rath-foundation.org/ad_archive/pdf/poland01.pdf

XXX. "Panie Bush - Ta wojna nie jest aktem odwagi, lecz desperacji!"
http://www4.dr-rath-foundation.org/ad_archive/pdf/poland02.pdf

XXXI. "Oskarżenie dotyczące ludobójstwa i innych zbrodni przeciwko ludzkości, popełnionych w związku z farmaceutycznym procederem robienia interesów na chorobach i niedawną wojną przeciwko Irakowi.

Niniejsze oskarżenie zostaje przedłożone
Międzynarodowemu Trybunałowi Sprawiedliwości
przez dra med. Matthiasa Ratha i innych
w imieniu narodów świata
Haga, dnia 14 czerwca 2003 roku"
http://www4.dr-rath-foundation.org/pdf-files/complaint/polish-complaint.pdf

Więcej jest artykułów ale już nie przetłumaczonych na polski.

XXXII. Auschwitz Survivors Propose Constitution for New Europe
http://www4.dr-rath-foundation.org/THE_FOUNDATION/relay_of_life/

XXXIII. Anti-Codex Campaign
http://www4.dr-rath-foundation.org/THE_FOUNDATION/Events/anti_codex.html

"Co nie jest dozwolone jest zabronione...

Obecnie handel żywnością, (w tym ziołami i substancjami odżywczymi takimi jak witaminy i minerały, aminokwasy itp.) podlega generalnemu prawu. To, co nie jest zabronione jest dozwolone. I tak na przykład zabroniona jest uprawa maku czy marihuany.

Odmienna jest sytuacja na rynku sztucznych substancji, jakimi są leki. Tu obowiązuje prawo: co nie jest dozwolone jest zabronione, znane także, jako kodeks napoleoński.

Zapisy Codexu i powiązanych z nim Dyrektyw Unii Europejskiej zmieniają tą sytuację w żywności. Całe kategorie żywności (w tym właśnie substancje odżywcze i zioła) będą traktowane jak produkty farmaceutyczne. Obowiązywać będzie lista pozytywna (substancji dozwolonych). Wszystko, co znajdzie się poza tą listą będzie zabronione. Na listę pozytywną w UE zostały dopuszczone niektóre formy minerałów i witamin, oraz część ziół. Pozostałe są tymczasowo dopuszczone do stosowania, natomiast od 1 stycznia 2010 roku staną się nielegalne. Podobna sytuacja miała miejsce w USA i Kanadzie. Tam mimo protestów mieszkańców policja wraz ze służbami farmaceutycznymi robiła naloty na apteki i sklepy konfiskując preparaty (np. witaminowe) i nakładając kary.
[...]
Obecnie w Kongresie USA znajduje się propozycja Ustawy, wnoszącej obowiązkowe stosowanie przemysłowych metod uprawy roślin „wykorzystania pestycydów, nawozów sztucznych, itp.", które w przypadku uchwalenia oznaczać będzie koniec rolnictwa ekologicznego i tradycyjnego oraz przydomowej uprawy. Już nie długo może się okazać, że hodując w Stanach Zjednoczonych marchewkę w ogrodzie, nie stosując odpowiednich procedur i pestycydów oraz nie mając pozwoleń jesteś pospolitym przestępcą."
więcej: http://interia360.pl/technika-i-nauka/artykul/moze-juz-wkrotce-w-imie-wielkiego-przemyslu-rolniczego-zdrowa-zywnosc-zniknie-z-polek,21878

"Fritz ter Meer
Podczas II wojny światowej pracował dla koncernu farmaceutycznego (IG Farben) w Niemczech, testując nowe preparaty na więźniach w obozach Auschwitz-Birkenau. Został skazany w Norymberdze na 7 lat, wyszedł po 4 latach dzięki Nelsonowi Rockefellerowi i został prezesem firmy Bayer. W 1960 założył Codex Alimentarius." http://pl.wikipedia.org/wiki/Fritz_Termeer

[img:a5f9f18c5c]http://www4pl.dr-rath-foundation.org/images/pharma_business/IG_Farben_24_Nuremberg_Mug_.jpg[/img:a5f9f18c5c]
dr-rath-foundation.org

"Celem Codex Alimentarius jest przesunięcie wszelkich środków leczniczych do kategorii ‘na receptę’ tak, aby mogłyby być kontrolowane wyłącznie przez monopol medyczny i ich szefów.
[...]
City TV nakręciła reportaż z protestu dotyczącego Ustawy C-51. 8 kwietnia 2008, Minister Zdrowia , Tony Clement zaproponował Ustawę C-51 jako ustawę bezpieczeństwa zdrowotnego. Czytając ją widać jasno, że nie jest to odnośnie bezpieczeństwa, ale odnośnie kontroli. Ustawa ta ogranicza dostęp do naturalnych środków leczniczych, faworyzując farmaceutyki. Tony Clement w przeszłości współpracował z firmami farmaceutycznymi i jasno widać, że jest skorumpowany. Zaaprobowanie tej ustawy znaczyłoby pogrzebanie kanadyjskiej branży naturalnych środków leczniczych.
[...]
Dyrektor ds. Corporate Communication firmy Monsanto powiedział: „Monsanto nie musi zapewnić bezpieczeństwa używania organizmów modyfikowanych genetycznie. Naszym celem jest sprzedaż GMO w możliwie największej ilości. Zagwarantowanie bezpieczeństwa GMO jest zadaniem FDA” [Food and Drug Administration - Amerykańska rządowa Agencja ds. Żywności i Leków]. Kiedyś ludzie uprawiali ponad 5 tysięcy różnych gatunków ziemniaków na całym świecie, dzisiaj jest to zaledwie kilka gatunków. 97% różnych odmian warzyw uprawianych na początku 20 wieku już nie istnieje. Ten brak różnorodności stał się przyczyną zwiększonego zagrożenia dla roślin. Biologiczna równowaga została zachwiana i aby rozwiązać problem ludzie zaczęli stosować środki chwasto- i owadobójcze. Stosowanie tych środków zwiększyło koszty produkcji, zanieczyściło wodę i negatywnie wpłynęło na zdrowie ludzi. W połowie lat 90-tych 20 wieku największy producent „chemikaliów” dla farmerów, firma Monsanto, zaczęła manipulować genami roślin, aby w ten sposób „ulepszyć” ich wydajność produkcyjną. Wkrótce korporacje zaczęły patentować genetycznie zmodyfikowane nasiona. I tutaj dokonali czegoś co wydawałoby się nieprawdopodobne. Ustanowili (przeforsowali) prawo, które mówi że jeżeli jakaś roślina zawiera ich zmodyfikowany gen, każdy kto hoduje taką roślinę musi zapłacić im pieniądze! W tej chwili, tylko firma Monsanto posiada 11 tysięcy patentów. Korporacje zaczęły patentować także geny zwierząt i ludzi."
więcej: http://www.bibula.com/?p=9819

""Co się kryje za kampanią ataków na witaminy?
dr. Aleksandara Niedźwiedzki
Dr Aleksandra Niedźwlecki jest dyrektorem Instytutu Naukowego Dr Ratha w Santa Clara w Kalifornii.
Nagonka rozpętana w niektórych mediach przeciwko suplementom witaminowym i samym witaminom leży w interesie wielkich koncernów farmaceutycznych, zwalczających zaciekle wszelkie terapie naturalne, których stosowanie zagraża ich miliardowym zyskom.
[...]
Witaminy nie są chronione patentami, w związku z czym nie zapewniają tak wysokich zysków, jak substancje chemiczne (leki), które stanowią źródło miliardowych dochodów ich producentów. Wiadomo przy tym, że zażywane farmaceutyki generują wiele niepożądanych działań ubocznych, prowadząc do nowych schorzeń i tym samym zwiększając zapotrzebowanie na coraz to nowe leki. Tymczasem witaminy i inne substancje odżywcze mogą usuwać źródła chorób prowadząc do ich eliminacji, a w związku z tym zawężają rynek na leki.
[...]
Publiczne kampanie na temat rzekomej szkodliwości witamin przeczą logice oraz podstawom wiedzy naukowej i praktyce, przede wszystkim jednak pozwalają ich sponsorom osiągnąć jeden cel: sianie wątpliwości co do skuteczności działania substancji naturalnych, których stosowanie konkuruje z rynkiem leków.
[...]
Przemysł tytoniowy przez dziesiątki lat sponsorował i popularyzował badania, których celem było i jest podważanie związku między paleniem papierosów i rakiem płuc czy innymi chorobami. Postępowano tak wbrew zdrowemu rozsądkowi, używając - w celu udowodnienia własnych racji - "naukowych" metod i uruchamiając ogromną machinę marketingową mającą kształtować opinię publiczną w pożądanym kierunku.
Nie jest tajemnicą, że firmy farmaceutyczne przeznaczają ogromne sumy na finansowanie ekspertów oraz badań w celu obrony swojego stanowiska i powiększania własnych zysków .
[...]
Coraz więcej ludzi rozumie, że zdrowia nie mierzy się ilością zrealizowanych recept, ale odpowiednią dietą, stylem życia i suplementację witaminami w dawkach opartych na synergistycznym działaniu ich składników. Nie godzimy się też na to, by nasze zdrowie stanowiło przede wszystkim źródło miliardowych dochodów wielkich koncernów farmaceutycznych i pożywkę dla ogromnego, globalnego biznesu. Ma to swoje konsekwencje. O wyborze kierunków badań naukowych decydują zasady maksymalizacji zysków. Stąd inwestowanie w rozwiązania patentowe według schematu: przemysł farmaceutyczny - leki, żywieniowy - GMO, czy biotechnologia - terapia genowa. "
cytat znaleziony na stronie: http://prawda2.info/viewtopic.php?t=3563
» przejdź do wątku

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

Czy ta substancja jest przy produkcji każdych płatków używana? Płatki np orkiszowe też to zawierają? Dotyczy to tylko zwykłych a ekologicznych produktów już to nie dotyczy?
» przejdź do wątku

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

O cholesterolu:
od 2:34 minuty
Wykład Dr Aleksandry Niedzwiecki z Instytutu Zdrowia Dr Ratha
http://www.youtube.com/watch?v=d9PPs_bSisc&NR=1
» przejdź do wątku