Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika Snoop
Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

Cała afera jest o to, że metabolit aspartamu - metanol rzekomo kumuluje się w tkankach. Problem jest tylko taki, że badania w których wyszła owa kumulacja była prowadzona jedynie na szczurach, a nie na ludziach. Ma to ogromne znaczenie choćby ze względu na odmienny profil enzymatyczny.
Poza tym efektem spożycia 330 ml napoju słodzonego aspartamem będzie wytworzenie 20 mg metanolu, konsumpcja identycznej ilości soku owocowego doprowadzi do wyprodukowania 40 mg metanolu, natomiast wypicie napoju alkoholowego - około 60 - 100 mg.

Podczas prac klinicznych nie zdobyto żadnych przekonujących dowodów na toksyczny wpływ oraz przyrost skupień plazmatycznych metanolu, kwasu metanowego lub fenyloalaniny - przy dziennym zużyciu 50 mg aspartamu na kg masy ciała (co jest równe 17 puszkom napoju dietetycznego dziennie na dorosłego człowieka, ważącego 70kg).
» przejdź do wątku

Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

Znowu teoria spiskowa. Jeśli aspartam rzeczywiście był szkodliwy, to przy obecnym poziomie wiedzy medycznej byłby dawno wycofany, poza tym jako słodzik czy w pastach do zebów jest dodawany naprawdę w małych ilościach.
» przejdź do wątku

Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

Kiedy mowa o skutkach złego odżywiania, zawsze pojawia się główny winowajca – cholesterol. Wokół tej substancji rozpętała się prawdziwa burza, podsycana przez przemysł farmaceutyczny, zainteresowany sprzedażą drogich, zwykle obarczonych silnymi działaniami ubocznymi leków. A cholesterol nie jest podstępnym zabójcą, jak często się o nim mówi, lecz przede wszystkim ważną substancją niezbędną do życia, jest składnikiem większości komórek i tkanek, zwłaszcza układu nerwowego i mózgu, wątroby, krwi i organów płciowych. Bierze udział w produkcji hormonów płciowych i hormonów stresu. Bez cholesterolu nie ma witaminy D, żółci ani trawienia tłuszczów. Staje się groźny dopiero wtedy, kiedy jest niewłaściwy stosunek „złego” do „dobrego” cholesterolu i odkłada się on w sercu i naczyniach krwionośnych. A odłoży się wtedy, gdy dojdzie do uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych. Za główną przyczynę uszkodzenia naczyń krwionośnych uważa się nadmiar wolnych rodników, a nadmiar wolnych rodników spowodowany jest złą dietą i brakiem antyoksydantów.
» przejdź do wątku

Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

Zawsze powtarzam, że mleko towarzyszy nam od wieków. Więc, nie sądzę, żeby z powodu picia mleka, ludzie od niepamiętnych czasów chorowali i nie zdali sobie sprawy, że jest ono rzeczywiście takie złe.

Jeśli popatrzymy, na inne produkty, to można się przyczepić do każdego, nawet tych nie przerabianych. Takie np. jabłko, symbol zdrowia, wystarczy, że rośnie niedaleko drogi i już jest źródłem metali ciężkich, albo np. grzyby - rosną daleko od cywilizacji w lesie, ale jak wieść gminna niesie są źródłem pierwiastków promieniotwórczych. A więc w naturze nic nie jest absolutnie zdrowe, czasami nam się tak wydaje, że coś jest super, ale nie ma na to pewności.

[quote:2c1cd42a36="Hania"]Jak wobec tego wytłumaczyć fakt, że krowa po urodzeniu pierwszego cielaka, daje mleko cały czas, nawet jak tych cielaków nie ma? [/quote:2c1cd42a36]

To chyba jest akurat ludzka ingerencja, że nie pozwalamy krowie na zakończenie laktacji.
» przejdź do wątku

Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

Od lat używam Rutinoscorbin - ma dużą dawkę witaminy C i rutyny czyli bioflawonoidu, potrzebnego do lepszego wchłonięcia witaminy C.
» przejdź do wątku

Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

A nie lepiej jest kupić w aptece jakiś dobry preparat z wapniem i innymi minerałami - wszystko oczywiście w dobrej proporcji np. Osteomag - preparat, którego głównym składnikiem jest łatwo przyswajalny węglan wapnia pozyskiwany z muszli ostryg, zawierający unikalną kombinację wapnia, witaminy D3, magnezu, cynku, manganu, boru i miedzi - a więc jest to produkt naturalny, wszystko w idealnej proporcji, wszystko co potrzeba do szczęścia kościom. Po co się męczyć z "przetwórstwem" skorupek" ?
» przejdź do wątku

Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

[quote:704d371570]Coś w tym jest, bo jak inaczej wytłumaczyć fenomen diety dr. Kwaśniewskiego opartego na tłuszczu.[/quote:704d371570]

W diecie Kwaśniewskiego jest wszystko pięknie i ładnie dopóki dokładnie i skrupulatnie przestrzega się reguł. Jeśli się ich nie przestrzega, "zejdą" z dobrej drogi to efekt jest odwrotny i wtedy takie osoby mają bardzo wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów.
» przejdź do wątku

Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

A jaka jest różnica w składzie pomiędzy mlekiem prosto od krowy a mlekiem homogenizowanym i pasteryzowanym ?

Skład jest przecież taki sam ! Więc nie ma znaczenia jakiego rodzaju jest to mleko. Ja rozumiem, że po pasteryzacji może się zmniejszyć ilość niektórych witamin, ale minerały (np. wapń), zawartośc białka, tłuszczu, weglowodanów pozostają niezmienne. Poza tym stosowane są metody tzw. pasteryzacji błyskawicznej, która oszczędza witaminy. Pasteryzacja ma tez bardzo dobrą funkcję - zabicie niepożądanych i chorobotwórczych bakterii, które dostają się do mleka podczas odoju i czynności związanych z transportem i przetwarzaniem mleka.
» przejdź do wątku

Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

Witajcie

Jak czytam wszystkie "argumenty" w postach o szkodliwości mleka to gotuje się we mnie krew. Mleko towarzyszy człowiekowi o tysięcy lat ! Czy gatunek ludzki jest taki głupi i naiwni, że karmi się trucizną ? Wydaje mi się, że niepotrzebnie wietrzymy kolejny spisek rodem z Archiwum X za którym stoją globalne koncerny i rządy krajów !

Ośmielę się poniżej przedstawić długawą listę zalet picia mleka:

Mleko spożywane w odpowiedniej ilości zaspakaja niemal w 100% zapotrzebowanie organizmu na wapń
Wapń jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych. Wapń pochodzący z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez organizm ludzki - w ponad 30%. Dla porównania wapń z produktów roślinnych nasz organizm przyswaja tylko w 10-13%, czyli średnio 3-krotnie gorzej.

Mleko jest jednym z produktów najbogatszych w wartości odżywcze
Spożywanie wyłącznie mleka i jego przetworów może ustrzec organizm przed niedoborami kaloryczno-białkowymi.
Mleko jest nieodłącznym składnikiem diety. Każdy człowiek powinien pić co najmniej 2 pełne szklanki mleka lub tyle samo kefiru i jogurtu oraz spożywać 1-2 plasterki serów dziennie.

Mleko wpływa pozytywnie na zdrowie
Dobrze przyswajalny wapń wypijany z mlekiem zapobiega osteoporozie. Mleko zalecane jest też w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu pokarmowego i zaburzeń metabolicznych, takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze i zmiany miażdżycowe.

Współczesne procesy przetwarzania zabijają zarazki zachowując składniki odżywcze
Obecne nowoczesne metody przetwarzania mleka - takie jak pasteryzacja i UHT – niszczą niebezpieczne bakterie, tylko nieznacznie zmniejszając wartości odżywcze mleka. Dzięki temu mleko można bezpiecznie pić prosto z kartonika, a także dłużej przechowywać.

Mleko jest bardzo dobrze tolerowane przez Polaków
Mleko jest dobrze przyswajalne i tolerowane przez organizm, zwłaszcza mieszkańców Europy Północnej i Słowian. Częściej reakcje alergiczne wśród Polaków wywołuje spożywanie łososia, a także truskawek i innych owoców. Dziecięce alergie na mleko na ogół szybko mijają i zasadniczo nie ograniczają możliwości jego picia w przyszłości.

Mleko smakowe jest dużo zdrowsze od innych słodkich napojów
Mleko smakowe jest równie odżywcze jak mleko zwykłe i dużo zdrowsze, a także pożywniejsze i smaczniejsze od różnego rodzaju napojów gazowanych i niegazowanych. Przede wszystkim mleko to dostarcza organizmowi więcej wapnia, a mniej cukrów niż wspomniane napoje. Składniki zawarte w mleku są niezbędne dla dzieci i młodzieży w czasie ich rozwoju. Wapń bierze udział w budowie kości, a białko pomaga w rozwoju mięśni. Poza tym picie mleka ma duże znaczenie w zapobieganiu mogącej się pojawić w wieku dorosłym osteporozie.

Mleko wpływa pozytywnie na zdrowie i urodę
Mleko jest bogatym źródłem składników i witamin, które odgrywają pierwszorzędną rolę w utrzymaniu naszego organizmu w dobrej kondycji. Zdrowie i urodę skutecznie poprawiają następujące składniki mleka:

Witamina A Pomaga zachować młody wygląd i sprężystość zewnętrznej warstwy skóry. Reguluje też proces widzenia.

Witamina B2 (Ryboflawina) Wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach w organizmie. Jej deficyt objawia się suchą i chropowatą skórą.

Witamina B12 Pomaga w budowie krwinek czerwonych, które transportują tlen i składniki odżywcze do wszystkich tkanek organizmu, w tym do skóry.

Białko Jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Wchodzi w skład enzymów i hormonów, dzięki czemu reguluje proces przemiany materii i wiele innych funkcji ustroju. Zachowuje strukturę, elastyczność i wilgotność skóry. Wchodząc w skład przeciwciał, tworzy barierę odpornościową chroniącą nas przed bakteriami i wirusami. Jest niezbędne w okresie wzrostu i rekonwalescencji.

Wapń Jest budulcem kości oraz zębów. Zapewnia mocne kości i zdrowe zęby - co jest kluczowe dla utrzymywania prawidłowej postawy i sprzyja czarującemu uśmiechowi. Jest nieodzowny w procesie krzepnięcia krwi. Reguluje pracę układu nerwowego i pomaga w spalaniu dodatkowych kilogramów.

Witamina D Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, co sprzyja zdrowemu rozwojowi kości i zębów.

Potas Reguluje gospodarkę wodną oraz równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co zapewnia zdrowie skóry, a także prawidłowe ciśnienie krwi. Wspomaga pracę komórek nerwowych i mięśniowych.

Niacyna Wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach w organizmie. Jej deficyt prowadzi do stanów zapalnych skóry.

Fosfor Wspiera wzrost i odbudowę komórek. Jest po wapniu głównym składnikiem kości
i zębów. Uwalnia energię potrzebną do procesów biologicznych organizmu.

Magnez Wspomaga pracę mięśni. Uczestniczy w procesach uwalniania energii. Reguluje funkcje układu nerwowego.

Cynk Wspomaga układ odpornoścniowy.

Woda Główny składnik organizmu. W jej środowisku przebiegają wszystkie procesy życiowe wewnątrz naszego ciała. Pomaga w zachowaniu wilgotności skóry, przez co jest ona gładka i nawilżona.

Węglowodany Dostarczają organizmowi energii.

Rodzice wpływają na zdrowe nawyki i wybory swoich dzieci
Możemy mieć wpływ na zdrowe nawyki i wybory naszego dziecka, większy niż jakiekolwiek kampanie i akcje promocyjne z udziałem gwiazd. Dzieci uwielbiają naśladować rodziców, również w piciu mleka. Im więcej będziemy go pić w obecności naszego dziecka, tym więcej ono będzie go pić, co wyjdzie mu tylko na zdrowie!

Mleko wspomaga odchudzanie
Nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw i produktów, ani stosować modnych, ale i drakońskich diet, aby się odchudzić. Wystarczy włączyć do diety bogate w wapń mleko, co sprawi, że nie tylko nasze kości będą zdrowe i silne, ale łatwiej pozbędziemy się też zbędnych kilogramów! Bogata w wapń dieta zapewnia pożywne wsparcie dla efektywnego i jednocześnie zdrowego odchudzania. Mleko bowiem wspiera redukcję tłuszczu bez uszczerbku masy mięśniowej. Oczywiście, należy wybierać produkty o mniejszej zawartości tłuszczu.

Dzieci pijące mleko mają silniejsze kości i rzadziej dotyczy ich problem nadwagi!
Dzieci które pija mleko rzadziej łamią kości i ważą mniej od swych rówieśników pijących zamiast mleka inne napoje! Mleko jest najlepszym źródłem wapnia i witaminy D, która ułatwia jego wchłanianie. Niedostarczanie organizmowi w okresie wzrostu wymaganej ilości wapnia zwiększa ryzyko zachorowania na osteoporozę. Mleko w dzieciństwie to zastrzyk zdrowia na całe życie!

Mleko poprawia pamięć
Badania wykazują, że spożywanie mleka wpływa pozytywnie na ogólną sprawność umysłową, a szczególnie na pamięć. Dzieje się tak za sprawą zawartych w mleku węglowodanów i witamin B.

Mleko wzmacnia system immunologiczny człowieka
Dzięki zawartości cynku, białka i witaminy A mleko wzmacnia system immunologiczny człowieka.

Po więcej przydatnych informacji polecam odwiedzić stronę [URL=http://www.mleko.com]Portalu o mleku[/URL]
» przejdź do wątku