Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika zimna Zośka
zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13



Skuteczne odchudzanie to przede wszystkim głowa, tak trzeba skutecznie sobie poukładać, wtedy liczenie kalorii i stosowanie planów żywieniowych nie jest tak uciążliwe ;-) Lubię takie tematy więc oczywiście ja jestem zainteresowana.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13



Banany jako źródło witamin i minerałów to świetny produkt. Są jednak bardzo mocno i często "psikane" i należy z nimi nie przesadzać, jak kogoś stać to wybierać bio banany. Tak nawiasem to obecna dominująca odmiana Cavendish powoli zbliża się do punktu "przegięcia" i niedługo zacznie masowo wymierać -> http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,karczochy-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html , już w niektórych obszarach to się stało.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13



Babka płesznik, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, orzechy. Więcej nie potrzeba do szczęścia. Nasiona warto zmielić w młynku do kawy i dodawać do koktajli i napojów na bazie owoców i warzyw.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13



Ani jedno, ani drugie. Jak chce mi się pić to najlepsza na pragnienie jest schłodzona woda z cytryną.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:a627f543bb="aresa"]a może wystarczy umiar i zdrowy rozsądek w stosowaniu każdego tłuszczu ?[/quote:a627f543bb]

W przypadku tego tłuszczu nie wystarczy. Trzeba go maksymalnie o ile to możliwe eliminować.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Bardzo ciekawe wypracowanie
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Też nie mam pojęcia o prawdziwym pochodzeniu ryby, ale marketingowcy tak układają nazwy, że naprawdę mogą wprowadzić w błąd

Dziki łosoś pacyficzny - może być hodowlany, po prostu gra słów, która mówi tylko o nazwie gatunku, a nie mówi o pochodzeniu
Dziki łosoś z Pacyfiku - już raczej nie, chyba że nazwa stawu hodowlanego to Pacyfik i może on być i w Stanach i Chinach

[quote:d9f814eeb7="Przemko"]Jednak tłuszcze o-mega 3 warto zaspokajać ale tylko z suplementów diety.[/quote:d9f814eeb7]
Zdecydowanie lepszym i pewniejszym źródłem omega 3 niż jakiekolwiek suplementy diety jest olej lniany tłoczony na zimno
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:285674e305="tygryska"]Ja lubię takie sałatki greckie robić z kurczakiem i zawijać w tortillę, koniecznie z sosem czosnkowym - przepyszne [/quote:285674e305]

Aby potrawa była w pełni grecka - zamiast meksykańskiej tortilli zastosuj grecką pitę
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:7ab6b67f43="Kamila87"]ja polecam hyćkę
Hyćka, czyli suszone kwiaty bzu.Kwiaty bzu czarnego zawierają rutynę, glikozydy, olejki lotne, śluzy i garbniki. Dzięki temu napar z nich ma właściwości obniżania temperatury, pomaga przy przeziębieniach, nieżytach dróg oddechowych-katar, działa moczopędnie, a skórę chroni przed poparzeniami słonecznymi, wygładza zmarszczki, wybiela piegi i poprawia jej stan.
Dostępny na wiemcojem.pl/produkt/kwiat-hyki-1178[/quote:7ab6b67f43]

Aż żal takie bogactwo składników degradować poddając działaniu wyskokiej temperatury wody :-D Nie mniej jednak bez jest w "czołówce" domowych sposobów na przeziębienie.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:cf6f063014="politia"]Ot siła marketingu... niestety na to się już nic nie poradzi. Jak komuś zależy na zdrowym żywieniu to musi przezwyciężyć się do sięgania po te mniej atrakcyjne opakowania [/quote:cf6f063014]

Wynika z tego, że im mniej atrakcyjne opakowanie tym potencjalnie zdrowszy produkt :-D Ale czasami może to być pułapka zastawiona przez producentów. Znane koncerny robią tak, że mają w asortymencie kilka marek, tych na najwyższą (najdroższą półkę), tych na średnią i tych na najniższą półkę (najtańsze). Zdarza się, że jest to ten sam produkt ale w innym opakowaniu.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Trzymamy :ok:
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Pozycjonujesz swoją stronę ? O leczeniu raka nie ma tam nic napisane poza "chemią", o profilaktyce zupełnie nic. Totalny spam !
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:e5302d6ce8="Bondini"]niektóre testy sugerują, że przyjmowanie konkretnych witam (lecz nie preparatów multiwitaminowych) ogranicza ryzyko zapadnięcia na raka i choroby serca w podeszłym wieku. [/quote:e5302d6ce8]

Słuszne i niekomercyjne podejście do tematu :up:
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Czyli Oceania rządzi :-D Czytałam gdzieś, że na tych małych polinezyjskich wyspach kanonem piękna jest puszystość i świadczy o dobrobycie :roll:
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Artykuł pochodzi z Vitalii.pl - autor Emilia Gnybek-Ciosek

Anoreksja nervosa, czyli jadłowstręt psychiczny, to ciężka choroba dotykająca psychiki i raniąca ciało. Osoby cierpiące na nią często uważają, że mają wszystko pod kontrolą, że wcale nie są zbyt chude i najlepiej wiedzą co jest dla nich najlepsze. Nie zauważają lub ignorują takie „czerwone światła” jak osłabienie, zawroty głowy, zwiększenie suchości skóry, pogorszenie jej elastyczności, łamliwość, suchość włosów, brak miesiączki, obniżenie ciśnienia krwi itp. Jeśli już jednak zauważą problem i chcą się leczyć bardzo ważne jest wsparcie bliskich. Otoczenie chorych opieką, miłością. Konieczne jest także podjęcie odpowiedniej terapii. Możliwe jest leczenie ambulatoryjne (w domu) lecz najczęściej konieczna jest hospitalizacja, czy odpowiednie miejsca terapii. Leczenie przeprowadza się zarówno za pomocą zmiany sposobu żywienia, jak i psychoterapii oraz grup wsparcia.

W przypadku leczenia dietetycznego, jeśli organizm osoby chorej jest wyniszczony należy zacząć od żywienia pozajelitowego (dożylnego). Drogą tą osoba leczona otrzymuje roztwór glukozy, zawiesiny aminokwasów, a także emulsje tłuszczowe. Kolejnym krokiem jest żywienie dojelitowe, które nie powinno trwać zbyt długo. Następnie zaczyna się wprowadzać poszczególne pokarmy zaczynając od diety płynnej i półpłynnej podając mleko z dodatkiem żółtka, kaszki, kleiki, dosładzane soki, pure warzywne z dodatkiem masła, mielone mięso itp.

Po przejściu przez te etapy powinno się zacząć żywić w normalny sposób zwiększając stopniowo podaż kalorii. Pierwszego dnia powinna ona wynosić około 500 kcal, drugiego 1000 kcal. Następnie należy zwiększać sukcesywnie kaloryczność o około 500 kcal zaczynając od 1000 kcal, a kończąc na poziomie około 3000-3500 kcal. Taką wartość kaloryczną dieta powinna mieć do momentu dojścia do należnej masy ciała. Przyrost masy ciała powinien być na poziomie około 0,5-1,5 kg/tydzień. dieta powinna być bogatoenergetyczna oraz bogatobiałkowa. Podawane węglowodany powinny mieć wysoką zawartość cukrów prostych, a produkty białkowe powinny być w większości pochodzenia zwierzęcego. Konieczna może okazać się suplementacja preparatami witaminowomineralnymi.

Nie powinno się zbyt gwałtownie przechodzić z głodzenia się do dużych dawek pożywienia. Może to bowiem wywołać negatywne skutki w organizmie, chociażby w układzie krwionośnym. Poza tym łatwo w takim momencie przejść z jednej skrajności w drugą, czyli z anoreksji w bulimie, która jest równie niebezpieczną chorobą.

Najważniejszym czynnikiem walki z anoreksją jest jednak terapia psychologiczna i uporanie się ze swoimi problemami oraz emocjami, które są przyczyną choroby. Bez wyeliminowania przyczyn choroba może być tylko chwilowo zaleczona, jednak nie wyleczona.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:4050fa3115="Ania7"]Działanie ksylitolu polega między innymi na zdolności do inhibitowawania wzrostu bakterii.[/quote:4050fa3115]

Czary - mary. Cudowny antybakteryjny środek (nowy antybiotyk) i to cukier ? Czy odporność to tylko inhibitowanie bakterii ? A z resztą nie wszystkie bakterie są szkodliwe a wręcz pożądane dla prawidłowej odporności (np. bakterie kwasu mlekowego). A więc zupełnie mylisz pojęcia i w każdym swoim reklamowym poście na forum piszesz wyłacznie o ksylitolu podając link do strony, którą masz obcykaną i nie wiesz, że tam jest sklep ?
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:92339f527a="abbey"]Kurcze myślałam że ktoś się dołączy, a tu nic....[/quote:92339f527a]

Niestety wielu z tym problemem albo się boi, albo go nie zauważa, albo też sie wstydzi nawet na forum. Jedno co zauważam w Twoich postach to za bardzo myslisz o tym aby nie stracić za dużo pieniędzy. Niestety bez psychologa się nie obędzie a także to co pisała Kruszynka - potrzebne są jakieś dodatkowe zajęcia. Zdrowie (życie) jest najważniejsze i nie można na nim oszczędzać, taka jest moja rada.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:cd92eccf35="witaminka"]Mięso jak mięso, bardziej chyba chodzi o przyrządzenie.[/quote:cd92eccf35]

Samo przyrządzanie mięsa jest ważne. Nie smażone, tylko najlepiej na parze, w piekarniku albo na ruszcie. Wieprzowinę i kurczaki radzę omijać - mięsa o małej wartości. Ryby, indyk, wołowina, królik, jagnięcina te mięsa polecam.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:f969fe08a3="pao"]Drodzy modzi... Ania& ma cukrzycę czy nie ma? [/quote:f969fe08a3]

Ma ;-)
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Spotkałam się ostatnio z tematem - Indeks żywieniowy. Opracowany został przez Instytut naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie. Jest ponoć jak niektórzy twierdzą doskonały, jednak do tej pory spotykam sie tylko z bełkotem zachęcającym do kupna książki. Natomiast nigdzie w sieci nie spotkałam takich tabel. Czy ktoś ma może w posiadaniu takie tabele i mógłby dla dobra ogółu opublikować. Prosiłabym również o definicje związane z tym tematem (czyli np. czym jest indeks żywieniowy) i jak się go wyznacza.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Tak jest to sztuczny twór, a większość sztucznych rzeczy prędzej czy później okazuje się szkodliwe, chociaż badania początkowe pokazują, że wszystko jest OK. Pamiętacie środek DDT ? Też był kiedyś rewelacją, a potem okazało się jaki był "bezpieczny".
Poza tym jak gdzieś wyczytałam w tabelach, że aspartam jest najbardziej kwasotwórczym produktem spożywczym, a więc nawet już w tym względzie ma u mnie czerwone światło.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:ad0168ea95="pao"]tak zauważyłam, że jedynie kiełki pszenicy znalazły uznanie tutaj,[/quote:ad0168ea95]

Pewnie mamy zbyt mało informacji od fachowców w tej dziedzinie :-D

Jeśli bedziesz miała czas i ochotę to bardzo proszę o przedłożenie informacji (najlepiej jako nowy temat). Temat wydaje się być bardzo ciekawy.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Może i należy, ale jest wiele innych witamin i minerałów, które mają ważniejsze funkcje w organizmie niż witamina D i na nich trzeba byłoby się skupić i przeanalizować.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:8e6baa5c60="konrado5"]Mogłabyś zapytać go o tą herbatę zieloną?[/quote:8e6baa5c60]

A po co mam pytać ? Ja odpowiedź już znam, a ponadto jestem tutaj na forum.


[quote:8e6baa5c60="konrado5"]To nie jest "ekspertka" tylko ekspert.[/quote:8e6baa5c60]

Dla rzetelnej wiedzy płeć nie ma znaczenia :lol: . W którymś jego poście czytałam, że Ładunek glikemiczny jest w "kosmos" a o Indeksie pisze w tym co cytujesz poście [quote:8e6baa5c60]Bardzo ważne jest obniżenie indeksu glikemicznego potraw, a jednoczesne jedzenie bardzo dużych ilości błonnika. Dieta taka jak opisana powoduje często całkowite cofnięcie się cukrzycy. Pokarmy o najwyższym indeksie glikemicznym to zboża i strączkowe, resztę można sprawdzić w tabelkach IG. [/quote:8e6baa5c60], więc jeśli według niego Indeks jest OK a ładunek jest be, to gratuluję wiedzy.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:3e554ec3a2="konrado5"]One też są przereklamowane, ale faktycznie są. Poza tym herbata zielona zawiera kofeinę, która wypłukuje magnez, a poza tym utrudnia przyswajanie żelaza.[/quote:3e554ec3a2]

Zawartość kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest około dwukrotnie wyższa niż w suchych ziarnach kawy. Zawartość kofeiny w gotowym napoju zależy jednak od sposobu zaparzania oraz ilości użytego surowca w porównaniu do objętości wrzątku. Na ogół, kawę zaparza się w oparciu o większą ilość surowca. W odniesieniu do tej samej objętości gotowego napoju szacuje się, że typowo zaparzona zielona herbata zawiera dwu lub trzykrotnie mniej kofeiny niż przeciętnie zaparzona kawa.

Nie ma produktów idealnych (chyba, że znasz takie, ale zaraz dostaniesz kilka kontrargumentów). Proporcja zalet w stosunku do wad jest ogromna. Tu nie ma nawet 2 zdań.
"Właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Dowiedziono, że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i mikroelementów. Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu oraz z Instytutu Biologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają, że składniki odkryte w zielonej herbacie umożliwiają skuteczną walkę z nękającymi nas dolegliwościami.

Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.:

chroni przed zawałem serca,
łagodnie stymuluje krążenie,
zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
obniża poziom cholesterolu,
zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,
wzmacnia zęby i kości,
reguluje procesy trawienne."

Chyba nie powiesz, że 2 filiżanki dziennie są gorsze niż 2 szklanki nawet najlepszej wody mineralnej niegazowanej lub jakiegoś najlepszego napoju na świecie ?

[quote:3e554ec3a2="konrado5"]Wydaje mi się, że 5 filiżanek dziennie wystarczy by zatruć się fluorem. O szczegóły warto tutaj zapytać:
http://vegie.pl/topics80/3960.htm[/quote:3e554ec3a2]

Czytając posty tej "wybitnej ekspertki" widzę, że nic jej nie odpowiada, wszystko neguje i pisze w sposób "olewający". Ciekawe co je i co pije.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:dd05e06bc2="alprosoya"]Nalezy jednak pamiętać, by uzupełniać dietę w wysokowartościowe białka. W tym przypadku najlepsza jest soja, która ma najbardziej zblizone składem białka do tych zwierzęcych. Możesz poszukać w sklepach produktów alpro soya (deserki, napoje, smietany sojowe) , bo są to produkty lekkie, ożywcze, i wysokowartościowe.[/quote:dd05e06bc2]

Kolejny bełkot reklamowy :down: . Rozumiem, że nie przetwarzana soja ma dużo wartości odżywczych, a jakie wartości może mieć produkt po termizacji, pasteryzacji lub sterylizacji ? Żadne albo bardzo małe.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:1a7cb1ad02="konrado5"]Tam jest użytkownik tomakin, który świetnie się na tym zna.[/quote:1a7cb1ad02]

A skąd wiesz, że się świetnie zna. Jak to zweryfikowałeś ?
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


W mojej opinii tylko niektóre rzeczy dostępne w takich sklepach są godne polecenia. Widziałam w takim sklepie np. mleko sojowe UHT. Jakie więc z tego produktu mogą płynąć korzyści żywieniowe - praktycznie brak wartości odżywczych. Po co więc płacić za taki produkt dużą kasę.
Z dobrych rzeczy to np. chleb razowy - kosztuje co prawdę więcej niż normalny chleb, ale jest to chleb robiony na zakwasie (aż pachnie kwasem), bez użycia drożdży i polepszaczy, jako, że jest naturalny to jego termin przydatności do spożycia to ponad tydzień czasu, w tym czasie w chlebie nie następują niekorzystne zmiany - taki chleb nie czerstwieje. Widziałam też wędliny, robione prawdopodobnie na naturalnych ziołach i przyprawach (naturalny zapach) oraz wędzone w sposób tradycyjny i bez użycia substancji barwiących mięso na czerwono. Wędlina taka poza unikatowym smakiem wydaje się być zdrowa. Jest też duży wybór miodów, które w porównaniu do tych z marketu nie wydają się być sztuczne i prawdopodobnie nie są pasteryzowane, a więc mają dużo składników odżywczych.

Podsumowując według mnie to kupować należy żywność z takich sklepów unikalną, naturalną i niskoprzetworzoną (bądź też nieprzetworzoną w zależności od rodzaju produktu). Nie ma sensu płacić wysoką cenę za produkty wysokoprzetworzone, gdyż takie produkty można kupić w każdym sklepie, ale za niższą cenę :-P
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


No dobra Konrado. Ty piszesz, że przeciętnemu Kowalskiemu brakuje witaminy D, inni, że takiemu przecietnemu nie brakuje. Ja sie przychylam do tej drugiej grupy. Cytując jedną osobę, próbujesz udowodnić, że ta osoba ma rację (Tomek Wilicki) i jest dla Ciebie żywieniowym autorytetem. OK. Może ta osoba ma rację. Jak w takim razie dostarczać witaminę D do organizmu, jeśli jej brakuje ? Nie powiesz chyba, że za pomocą syntetycznej witaminy D (nawet tej z tranu), bo Cię wyśmieję.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:be439ef505="Marta"]Powiedzcie proszę, czy teraz (tj. w marcu) można dostać miód naturalny w postaci płynnej? [/quote:be439ef505]

Wydaje mi się, że ciężko po zimie dostać płynny, bo jest to naturalny proces zachodzący pod wpływem czasu i wydaje mi się, że świadczy to o naturalności miodu.

Oto co znalazłam na ten temat:
Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem fizycznym. Miód jest roztworem glukozy, fruktozy i innych składników w wodzie. Zawartość wody nie przekracza 20 procent. Tak stężony roztwór cukrów prostych musi skrystalizować, wcześniej lub później. Miód z dużą zawartością glukozy krystalizuje szybciej. Krystalizacja miodu jest dość wolna w zamkniętych, nie otwieranych słoikach.
Otwarcie opakowania, wybieranie miodu umożliwia osiadanie maleńkich drobin kurzu na powierzchni miodu. Jakiekolwiek obce cząsteczki w miodzie wywołują powstawanie pierwszych kryształków. Następnie kryształki rozrastają się w całej objętości miodu. Mieszanie miodu przyspiesza proces.
Aby upłynnić skrystalizowany miód należy wstawić słoik z miodem do wody o temperaturze 40 stopni C. i utrzymywać taką temperaturę.

A oto jeszcze inne fajne ciekawostki o miodzie.
Jak przechowywać miód?
Optymalne warunki przechowywania miodu to: temperatura 10-14 stopni C, brak światła, szczelne opakowania. Wyższa temperatura przechowywania przyspiesza rozpad enzymów zawartych w miodzie. Światło działa rozkładowo na inwertazę. Miód nie zamknięty jako bardzo hydroskopijny, wchłania wodę i zapachy z powietrza. Może to być przyczyną fermentacji miodu.

Jakie są dawki kuracyjne miodu?
Spożywanie miodu jest zalecane według następujących dawek:
-niemowlęta 7 gram dziennie
-dzieci do 16 lat 10-50 gram dziennie
-dorośli 50-100 gram dziennie
Łyżka miodu to około 20 gram.
Łyżeczka miodu to około 10 gram.

Dlaczego miód jest cenniejszy niż cukier?
Ponad 99,8% cukru to sacharoza, cukier buraczany, który musi być przez organizm rozłożony na glukozę i fruktozę, następnie wchłonięty do krwi. W miodzie 80% składu to glukoza i fruktoza wchłaniane do krwi bez procesu trawienia. W miodzie stwierdzono zawartość 21 pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan i inne. Miód zawiera związki czynne biologicznie, enzymy, inhibiny, kwasy organiczne. Ma działanie lecznicze profilaktyczne, bakteriostatyczne, odtruwające.

Co to jest miód przegrzany? Czy każdy miód płynny jest przegrzany?
Miód przegrany powstaje wówczas, gdy podczas dekrystalizacji (upłynniania) miodu stałego (krupca) utrzymywana jest zbyt wysoka temperatura i (lub) przetrzymuje się go zbyt długo w tej temperaturze.
Efekt to rozkład części enzymów, oraz znaczne osłabienie innych np. amylazy. Otrzymany miód ma znacznie osłabione działanie biologiczne. Prawidłowa temperatura dekrystalizacji wynosi 40-42 stopni C. Czas zależy od wielkości opakowania, stosujemy jak najkrótszy. Warto wiedzieć, że temperatura gniazda pszczół w pobliżu czerwiu wynosi ok. 35 stopni C.

www.pasieka.rostkowski.info
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Oj lubią :-D. Niestety coraz częściej widać to już po dzieciach. Słyszałam, że zapach fast foodów działa na nasz mózg jak opioidy, czyli jak narkotyk i chyba jest to prawda, bo wiem sama po sobie, że jak przechodzę koło budki z kebabami, to czuję (nawet najedzona) lekki głód.

Co jest chemicznie odpowiedzialne za taki stan "pobudzenia" ? Jaka to reakcja zachodzi ?
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:bcd7489c93="margetach"]Jestem pod wrażeniem , ja też interesuję się witaminami i pierwiastkami .
Prowadzę bloog na ten temat , jeśli zechcesz to podam Ci namiary .
pozdrawiam [/quote:bcd7489c93]

Podaj namiary, lubię takie informacje. Dodam, że nie jestem autorką tego postu, autorem jest donJAZYResko
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:a1872a7377="konrado5"]Nie prawda, bo z witaminy C robi się żelazo hemowe, a to z mięsa jest słabo przyswajalne. Kenijczycy i Etiopczycy prawie w ogole nie jedzą mięsa, a mają super hemoglobinę.[/quote:a1872a7377]

Gdzieś ty wyczytał takie "rewelacje". Jakby taka reakcja zachodziła tworzenia się żelaza z witaminy C to wystarczyłoby tylko pić sok z cytryny. Witamina C jest tylko czynnikiem podwyższającym wchłanianie żelaza i to niehemowego. Następna "rewelacja" to słaba przyswajalność żelaza hemowego, czyli z mięsa.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:0c70b2f8e1="konrado5"]Syntetyczne preparaty w ogóle nie pomagają?[/quote:0c70b2f8e1]

Nie przesadzajmy z krytyką "syntetyków". Gdyby nic nie pomagały to nie wiem, czy byłyby stosowane od tylu lat. Na pewno naturalnych nic nie zastąpi, ale przecież nie wszystkich na nie stać.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:b5413f930a]Mikrofala od zawsze wzbudzała kontrowersje. Myślę jednak, że zabezpieczenia i coraz nowocześniejsza technologia w produkcji mikrofalówek pozwalają optymistycznie patrzeć na to urządzenie. jakby nie patrzeć w przyrodzie cały czas coś naturalnie promieniuje. Jeśli chodzi o degradację składników - to czy podczas smażenia, gotowania, pieczenia, grillowania a tym bardziej homogenizacji, pasteryzacji i sterylizacji taki proces nie zachodzi. Powstają podczas nich związki, które nie występują w przyrodzie.[/quote:b5413f930a]

Jak wynika z badań porównawczych składników odżywczych, które pozostały w brokułach po poddaniu ich różnym sposobom gotowania, parowanie stanowi najlepszą metodę gotowania jarzyn, natomiast podgrzewanie w kuchence mikrofalowej jest najgorszą z możliwych. Zespół Cristiny Garcia-Viguera z CEBAS - CSIC, hiszpańskiego ośrodka badawczego w Murcia, dokonał pomiaru poziomu przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, które pozostały w brokułach po poddaniu ich parowaniu, gotowaniu pod ciśnieniem, konwencjonalnemu gotowaniu i podgrzewaniu w kuchence mikrofalowej. Okazało się, że parowanie niemal wcale nie uszkodziło przeciwutleniaczy, podczas gdy podgrzewanie w kuchence mikrofalowej zniszczyło je prawie całkowicie. (Journal ofthe Science of Food and Agriculture, nr 83, str. 1511). Kuchenki mikrofalowe niszczą więcej przeciwutleniaczy prawdopodobnie dlatego, że generują wyższe temperatury. Jak oświadczyła Garcia-Viguera, „wewnętrzne podgrzewanie jest znacznie bardziej niszczące". Gotowanie pod ciśnieniem i normalne gotowanie mają średnie działanie - żadna z tych metod nie niszczy tak wielu przeciwutleniaczy, jak podgrzewanie w kuchence mikrofalowej. Wiele zachowanych przeciwultleniaczy przechodzi do wody w trakcie procesu gotowania, w wyniku czego w jarzynach zostaje tylko 20-45 procent przeciwutleniaczy zawartych w surowych brokułach. W ramach innych badań opublikowanych w tym samym periodyku (str. 1389) Riitta Puupponen-Pimia z VTT, firmy biotechnologicznej z Espoo w Finlandii, odkryła, że blanszowanie (parzanie) jarzyn przed poddaniem ich zamrożeniu również niszczy znaczną ilość składników odżywczych. Co więcej, nawet samo zamrażanie powoduje pewne ich straty, aczkolwiek niewielkie.
(Source: New Scientist, 25 / 10 / 2003)



[quote:b5413f930a="konrado5"]A jak podgrzeję wodę w mikrofalówce to mi to zaszkodzi?[/quote:b5413f930a]

W mikrofali można podgrzać wodę powyżej 100 stopni C , a nic się nie dzieje bo woda jest ogrzewana równomiernie i nie ma "bulgotu". Francuzi wodę na herbatę gotują w mikrofalach, ale nie dobra taka herbata z tej wody, bo się wytrąca osad. Na pytanie, czy taka woda jest napromieniowana, to mkrofale są zamieniane na energię termiczną natychmiast - żywność w nich przygotowywana nie jest radioaktywna ani napromieniowana.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Ja natomiast nie wierzę w chemię żywności (czyli w margarynę). Jeszcze nikt nie oszukał natury, preferuję masło :ok:
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Według mnie jest to zbyt ciężka dieta, aby efekt był pozytywny. Duże wyrzeczenie, potem najczęściej efekt jo-jo. Po takim złym doświadczeniu najczęściej przychodzi zniechęcenie do podejmowania kolejnych prób odchudzania.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Brzmi smakowicie :up:. Już czuję zapachy dochodzące z piekarnika :-P. Co najważniejsze wykonanie nie jest specjalnie za trudne i pracochłonne.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Trzeba jednak pamiętać, żeby spożywać naturalny niepasteryzowany miód, najlepiej od zaufanego pszczelarza. Miód kupowany w marketach i w normalnych sklepach jest niewiadomego pochodzenia i zazwyczaj jest pasteryzowany, czyli jest praktycznie bez żadnych wartości odżywczych.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:68eecf1d24="Barbarella"]Rozglądałam się w marketach za taką czekoladą i znalazłam tylko jedną - Cote D'or 86% Noir Brut, ale jest bardzo droga - prawie 6 zł za tabliczkę.[/quote:68eecf1d24]

Zdrowie jest najcenniejsze. Potraktuj taką czekoladę jako suplement diety :-D, skuteczny i naturalny.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Wszyscy producenci zachwalają swoje produkty i twierdzą, że to właśnie ich jest najlepszy, do tego dochodzi jeszcze reklama i w naszych głowach mamy obraz która witamina C jest najlepsza. Ciężko jest nam oczywiście przez taki stan rzeczy okreslić, która to witamina C rzeczywiscie jest najlepsza, czyli najlepiej się wchłania. Trzeba byłoby się oprzeć na badaniach porównawczych przeprowadzonych przez naprawdę niezależne laboratorium, a na takie wyniki niestety nie natknęłam się.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


[quote:87bd83ee7b="queensaba"]A mi się udało znaleźć fajną rozpiskę żywieniową - "antygrypową" [/quote:87bd83ee7b]

Jednodniowa rozpiska to za mało. Uważam, że conajmniej potrzeba 2-3 miesięcy, aby nasycić organizm związkami odpowiedzialnymi za odporność.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Ta obserwacja potwierdza po raz kolejny, że żywność odtłuszczana mechanicznie i typu light - bez tłuszczu, ale zawierająca więcej węglowodanów, jest bardziej tucząca, pomimo, że zawiera mniej kalorii.
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Moja całoroczna "recepta":

- każdego dnia (regularnie) minimum dwa jabłka dziennie
- jedna porcja warzyw każdego dnia (najlepiej nie przetworzone)
- zielona herbata z rana
- każdego dnia spacer, jazda rowerem lub gimnastyka
- sporadyczne jedzenie słodyczy i wyrobów mącznych (poza chlebem)
- jogurt lub kefir (tylko naturalny ! bez cukru !) każdego dnia
- łyżka tranu co 2 lub co trzy dni

Jak czuję, że coś mnie zaczyna brać, to prewencyjnie stosuję dawkę uderzeniową - skostkowany czosnek i cebula (na chlebku z masełkiem), sok wyciśnięty z dwóch cytryn :mrgreen: (oczywiście bez cukru !), no i na deser :-P sok, który się wydziela z pokrojonej drobno cebuli z dodatkiem miodu z pasieki (nie ze sklepu pasteryzowanego !)

Efekt: od trzech lat nie choruję, pomimo, że się nie szczepię
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Co do diety Kwaśniewskiego istnieją dwa skrajne obozy: zdecydowanych zwolenników i zdecydowanych przeciwników (do których należą zdecydowana większość polskich lekarzy i uczonych). Przeciwnicy zarzucają tej diecie znaczący wpływ na podniesienie w organizmie zawartości trójglicerydów i cholesterolu, jednak osoby ortodoksyjnie przestrzegający zasad diety twierdzą, że właśnie dieta ma znaczący wpływ na obniżenie w organizmie zawartości trójglicerydów i cholesterolu. Gdzie tu znaleźć wiarodajną prawdę ?
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organizmie, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów.
Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się interreakcję m. in. bóle głowy, nudności, wymioty itp. itd.
W niżej opisanym artykule, należy przyjmować Witaminy i Minerały zgodnie z zaleceniami Lekarza lub Farmaceuty. Nie przestrzeganie jedynie świadczy o ułomności danego Delikwenta.
Wszystko jest opisane przejrzyście, alfabetycznie, tak by czytanie nie sprawiało mętliku i zawodu.

Bóle głowy:
- bóle (Witamina B5, Witamina C, Witamina PP, Chrom, Potas, Kwas Foliowy)
- migreny (Miedź)
- zawroty (Witamina PP)

Dziąsła:
- krwawienie (Witamina C)
- osłabione, wrażliwe dziąsła (Witamina A)

Jama ustna:
- obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej (Witamina B2)
- pleśniawki (Witamina B2)
- stany zapalne ust (Witamina B12)
- wysuszenie i przebarwienie błon śluzowych (Witamina H)
- zajady jamy ustnej (Witamina B2)
- zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych (Witamina B2)
- zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg) (Witamina B6)

Paznokcie:
- kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem (Witamina A)
- łamliwe paznokcie (Cynk, Selen)

Skóra:
- bladość skóry (Witamina C, Selen )
- choroby skórne (Cynk)
- dermatitis (Witamina B6)
- fałdy skórne (Cynk)
- kurze łapka (Cynk)
- łojotok (Witamina B2)
- łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy (Witamina B2)
- łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach (Witamina H)
- nagłe pojawienie się zmarszczek (Cynk)
- niemiły zapach ciała (Witamina B12)
- rogowacenie i wczesne starzenie się skóry (Witamina E, Cynk, Molibden, Selen)
- rozstępy (Cynk)
- stany zapalne skóry (Witamina D)
- szorstka, sucha skóra (Witamina A, Potas)
- trądzik (Potas)
- wolniejsze gojenie się ran (Witamina C, Witamina E, Cynk, Potas)
- wypryski skórne (Witamina H)
- wystąpienia pelagry tzw. rumień lombradzki - szorstkość i zaczerwienienie skóry (Witamina PP)
- wysypki skórne (Witamina A)
- wysuszenia i przebarwienia skórne (Witamina H, Miedź)
- zespół piekących stóp (Witamina B5)
- zmiany w skórze (Witamina B5)

Słuch:

- pogorszenie słuchu (Witamina D)

Układ kostny:
- dolegliwości stawowe] (Selen, Wapń)
- krzywica dziecięca i późna (Witamina D, Wapń)
- osteomelacja (Witamina D, Wapń)
- osteoporoza (Witamina D, Miedź, Wapń)
- powstawanie wad kośćca (Mangan)
- zaburzenia w budowie masy kostnej (Fosfor)
- zwiększona łamliwość kości (Witamina C, Wapń)

Układ krążenia:
- krwotoki z nosa (Witamina K, Wapń)
- nadciśnienie (Miedź)
- niedokrwistość (Witamina E, Kobalt, Miedź)
- niedokrwistość megaloblastyczna (Kwas Foliowy)
- nietolerancja na glukozę (Chrom)
- obniżony poziom protrombiny we krwi (Witamina K)
- obrzęki kończyn górnych i dolnych (Witamina B1, Witamina C)
- podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi (Witamina H)
- pogorszenie metabolizmu tłuszczów (Witamina H)
- powstawanie zakrzepów (Miedź)
- przyspieszona akcja serca (Witamina B1)
- uszkodzenia tętnic i serca (Miedź)
- zaburzenia procesu oddychania komórkowego (Witamina PP)
- zaburzenia rytmu serca (Magnez, Potas, Selen, Wapń, Żelazo)
- zaburzenia w gospodarce białek i lipidów (Chrom)
- zaburzenia w metabolizmie cukrów (Witamina PP)
- zmniejszenie produkcji melaniny (Miedź)
- zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych (Witamina E)

Układ mięśniowy:
- bóle mięśniowe (Witamina C, Witamina H)
- dolegliwości mięśniowe (Potas, Selen)
- drżenie mięśniowe (Magnez)
- napięcie mięśniowe (Magnez)
- osłabienie mięśni szkieletowych (Witamina E)
- skurcze mięśniowe (Magnez, Wapń)
- spadek sprawności fizycznej (Żelazo)

Układ nerwowy:
- apatia (Witamina B6, Witamina C, Witamina H)
- bezsenność (Witamina B2, Witamina B6, Witamina PP, Magnez, Potas, Wapń)
- depresja (Witamina B1, Witamina B12, Witamina H, Chrom, Cynk, Magnez)
- dezorientacja (Kobalt)
- drętwienie rąk i nóg (Witamina B12)
- drżenie kończyn (Cynk)
- jąkanie się (Witamina B12)
- mrowienie rąk i nóg (Wapń)
- nadpobudliwość ( Kobalt, Kwas Foliowy, Potas)
- nadwrażliwość (Witamina B6)
- napady drgawek (Witamina B6)
- nerwowość (Potas)
- niepokój (Chrom)
- niezborność ruchów (Witamina B12)
- omamy (Magnez)
- prawdopodobieństwo padaczkowe (Mangan)
- rozdrażnienie (Witamina E, Chrom, Kwas Foliowy, Magnez)
- spowolnione reakcje na bodźce (Potas)
- stany lękowe (Chrom, Magnez, Wapń)
- trudności w chodzeniu (Witamina B12, Cynk, Wapń)
- trudności w zasypianiu (Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Wapń)
- uczucie osłabienia (Witamina B1, Witamina B5, Witamina C, Witamina H, Witamina PP, Fosfor, Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Selen)
- uczucie zmęczenia (Witamina A, Witamina B1, Witamina B5, Witamina B12, Chrom, Fosfor)
- uczucie znużenia (Cynk, Potas)
- zaburzenia czucia (Witamina B12)
- zaburzenia koncentracji (Witamina B1, Witamina B2, Witamina E, Potas, Żelazo)
- zaburzenia nerwowe (Fosfor, Miedź)
- zaburzenia oddechowe (Witamina B2, Fosfor)
- zaburzenia pamięci (Witamina B1, Witamina PP, Żelazo)
- zaburzenia zachowania (Kwas Foliowy, Potas, Żelazo)
- zapalenie nerwów (Witamina PP)
- zmienność nastrojów (Kobalt)
- zły nastrój (Żelazo)

Układ odpornościowy:
- podatność na choroby zakaźne (Witamina C, Cynk, Miedź, Selen)
- zmniejszona odporność na przeziębienia (Witamina D, Selen, Żelazo)
- zmniejszona odporność na zakażenia (Witamina A, Cynk, Selen)
- zwiększona podatność na infekcje (Witamina B6, Cynk, Miedź, Żelazo)

Układ pokarmowy:
- biegunki (Witamina B1, Witamina PP, Kwas Foliowy, Miedź, Sód)
- bóle brzucha (Witamina B1, Witamina B5)
- brak apetytu (Witamina A, Witamina C, Cynk, Kwas Foliowy, Potas)
- choroby wątroby i trzustki (Selen)
- dysfunkcja układu trawiennego (Witamina PP, Kwas Foliowy)
- krwotoki z układu pokarmowego (Witamina K)
- niedożywienie (Kwas Foliowy)
- nudności (Witamina B1, Witamina B5, Chrom, Magnez)
- skurcze jelit (Potas)
- spaczone łaknienie, czyli apetyt na produkty nie zaliczane do pokarmów, jak krochmal, lód, tynk i inne (Żelazo)
- spadek wagi (Witamina B1, Witamina PP, Chrom)
- upośledzenie smaku (Cynk)
- utrata łaknieia (Witamina B1)
- wymioty (Witamina B1, Witamina B5, Magnez, Sód)
- zaburzenia żołądkowo jelitowe (Witamina B12)
- zaparcia (Potas)
- zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka (Witamina B12)

Układ rozrodczy:
- brak popędu płciowego (Cynk)
- dolegliwości miesiączkowe (Witamina B12, Cynk)
- krwotoki z układu moczowego (Witamina K)
- napięcie przedmiesiączkowe ( Magnez)
- niedostateczne wykształcenie cech płciowych (Cynk)
- przedwczesna impotencja (Molibden)
- swędzenie w okolicy ujścia pochwy (Witamina B2)
- zmniejszenie płodności (Mangan, Miedź)

Uzębienie:
- próchnica (Fluor, Wapń)
- wypadanie zębów (Witamina C)

Włosy:
- łysienie (Witamina H)
- suche, łamliwe włosy (Witamina A, Cynk)
- wypadanie włosów (Witamina B2, Cynk)
- zaburzenia pigmentacji włosów (Witamina B5, Cynk, Miedź)

Wzrok:
- halucynacje (Kobalt)
- kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu (Witamina A, Cynk)
- oczopląs (Witamina B1)
- pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń (Witamina B2, Witamina E)
- słaby wzrost (Kwas Foliowy)
- suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce (Witamina A, Cynk)
- uszkodzenie gałek ocznych i rogówki (Witamina B2)
- zaburzenia widzenia (Witamina A, Witamina E, Kobalt, Selen)
- zapalenie spojówek (Witamina D)

Wzrost:
- karłowatość (Cynk)
- opóźnianie wzrostu (Witamina B2, Cynk, Miedź)
- zaburzenia wzrostu u dzieci (Witamina B12, Wapń)
- zahamowanie wzrostu (Witamina A, Miedź)


Produkty spożywcze bogate w Witaminy i Minerały (Pochodzenia Roślinnego i Zwierzęcego oraz Mineralnego):
Witamina A (Akseroftol, Beta-Karoten, Prowitamina A, Retinol):
- Jaja
- Mleko pełne
- Niektóre tłuste ryby
- Produkty mleczne
- Śmietana
- Tran
- Wątroba

Witamina B1 (Anueryna, Czynnik Antyneurotyczny, Czynnik przeciw Beri-Beri, Tianina):
- Drożdże
- Groch
- Fasola
- Mięso wieprzowe
- Nasiona strączkowe
- Orzechy
- Owoce
- Ryby
- Wędliny

Witamina B2 (Hepatoflawina, Laktoflawina, Owoflawina, Ryboflawina, Witamina G):
- Ciemne pieczywo
- Drożdże
- Fasola
- Groch
- Jaja
- Jarzyny
- Mięso
- Mleko
- Podroby
- Produkty mleczne
- Ryby
- Wątroba

Witamina B5 (Bios II, Czynnik przesączalny II, Kwas Pantotenowy):
- Chleb biały
- Drożdże
- Jaja
- Kapusta
- Marchew
- Mięso wieprzowe
- Mięso wołowe
- Mleko
- Chleb pełnoziarnisty
- Płatki owsiane
- Szpinak
- Wątroba cielęca
- Wątroba wieprzowa
- Ziarno pszenicy (nie łuskane)
- Ziemniaki

Witamina B6 (Adermina, Pirodoksal, Pirodoksyna, Pirodoksamina):
- Awokado
- Banan
- Drób
- Kiełki pszenne
- Mąka pełnoziarnista
- Mięso
- Orzechy włoskie
- Ryby
- Szpinak
- Wątróbka
- Wędliny
- Ziarna soi
- Ziemniaki

Witamina B12 (Cyjanokobalamina, Czynnik przeciwanemiczny, Czynnik wątrobowy, Factor Castle'a):
- Mleko
- Nerki (Cielęce, Drobiowe, Wieprzowe, Wołowe)
- Ryby (Szczupak)
- Wątroba (Cielęca, Drobiowa, Wieprzowa, Wołowa)

Witamina C (Kwas Askorbinowy / Dehydroaskorbinowy):
- Cytrusy
- Chrzan
- Jabłko
- Jagody
- Kalafior
- Kapusta (kiszona)
- Nać pietruszki
- Ogórek (kiszony)
- Owoc dzikiej róży
- Pomidor

Witamina D (Witamina D1 - Kalcyferol, Witamina D2 - Egrokalcyferol, Witamina D3 - Cholekalcyferol):
- Jaja (Białko)
- Masło
- Mleko
- Ser
- Śmietana
- Tran (Oleje rybne - Makrela, Łosoś, Sardynka, Śledź, Tuńczyk)
- Wątroba

Witamina E (Tokoferol, Tokotrienol):
- Awokado
- Czosnek
- Kapusta
- Kiełki pszenicy
- Oleje roślinne
- Orzechy
- Sałata
- Szpinak
- Zboże

Witamina H (Biotyna, Koenzym R.):
- Drożdże
- Jaja (Żółtko)
- Kalafior
- Mąka sojowa
- Mięso
- Mleko
- Nadnercza
- Nerki
- Orzechy
- Owoce
- Ryż (niełuskany)
- Trzustka
- Wątroba

Witamina K (Filochinon, Menachinon, Witamina przeciwkrwotnicza):
- Awokado
- Brokuły
- Brzoskwinia
- Jaja (Białko)
- Kalafior
- Kalarepa
- Kapusta
- Pomidor
- Rzepa
- Sałata
- Ser
- Szpinak
- Truskawka
- Wątróbka
- Ziemniaki

Witamina PP (Niacyna, Niacynamid, Nikotynamid, Pelagranina, Witamina B3, Kwas Nikotynowy):
- Mięso
- Orzechy
- Ryby
- Wątroba
- Ziarna zbóż

Chlor (Cl):
- Sól kuchenna

Chrom (Cr):
- Brokuły
- Chleb pełnoziarnisty
- Drożdże piwne
- Groszek zielony
- Jaja
- Kasza
- Kiełki pszenicy
- Kurczak
- Mięso chude
- Mięso indycze
- Nerki wieprzowe
- Olej
- Owoce morza
- Płatki
- Ryby
- Sałata
- Ser
- Sok winogronowy
- Wątroba cielęca

Cynk (Zn):
- Drożdże piwne
- Jaja
- Mięso
- Mleko chude
- Musztarda ziarnista
- Ostrygi
- Pestki dyni
- Ryby
- Warzywa
- Ziarna zbóż

Fluor (F):
- Herbata
- Rośliny kapustne
- Ryby Morskie

Fosfor (P):
- Jaja
- Orzechy
- Nasiona
- Rośliny
- Ryby
- Ziarno (pełne)

Kobalt (Co):
- Cynaderki
- Mięczaki
- Mleko
- Ostrygi
- Piwo (niektóre rodzaje)
- Wątróbka

Kwas Foliowy:
- Banan
- Brokuły
- Drożdże
- Kiełki pszenicy
- Orzechy
- Pomarańcz
- Słonecznik
- Szpinak
- Wątróbka

Magnez (Mg):
- Banan
- Figi
- Kakao
- Migdały
- Morele
- Orzechy
- Rośliny strączkowe
- Produkty zbożowe (grubo mielone)

Mangan (Mn):
- Buraki
- Fasola
- Groszek
- Herbata
- Orzechy
- Produkty zbożowe (pełnoziarniste)
- Szpinak

Miedź (Cu):
- Fasola
- Groch
- Grzyby
- Krewetki
- Nerki
- Orzechy
- Płuca
- Podroby
- Serce
- Śliwki
- Wątroba
- Ziarna pszenicy
- Produkty zbożowe (pełnoziarniste)

Molibden (Mo):
- Jarzyny
- Mięso
- Mleko
- Podroby
- Ryż naturalny
- Ser
- Ziarno pełne

Potas (K):
- Banan
- Cytrusy
- Liść Mięty
- Melon Kantalupa
- Orzechy
- Pomidor
- Rośliny strączkowe
- Słonecznik
- Ziemniaki

Selen (Se):
- Czosnek
- Drożdże
- Groszek zielony
- Grzyby
- Kukurydza
- Mąka (pełny przemiał)
- Pomidor
- Ryby Morskie
- Sól Kopalna i Morska (nie oczyszczona)

Sód (Na):
- Drób
- Pieczywo
- Ryby
- Sól Kuchenna
- Ser Żółty

Wapń (Ca):
- Brokuły
- Buraki
- Fasola
- Jaja
- Jarmuż
- Łosoś
- Mleko
- Orzechy włoskie
- Orzeszki ziemne
- Produkty mleczne
- Rabarbar
- Sardynki
- Ser
- Słonecznik
- Soja
- Szpinak

Żelazo (Fe):
- Brokuły
- Brzoskwinie (suszone)
- Cynadry
- Fasola
- Groch
- Jaja (Żółtko)
- Kaszanka
- Melasa
- Mięso
- Orzechy
- Owsianka
- Płuca
- Salceson (Czarny)
- Szpinak
- Wątroba

Opracowane przez: [b:5ffe79ef45]donJAZYResko[/b:5ffe79ef45]
» przejdź do wątku
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"