Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Cholesterol


«   | 1 | 2 |  

powrót

Czym jest cholesterol ?

Lady_Marion




Skąd: Ozorków, łódzkie
Dołączyła: 06.06.2009
Posty: 8

Witam

Tak naprawdę mam mętlik w głowie w pytaniu czym tak naprawdę jest cholesterol ?pod względem biochemicznym. Niby końcówkę ma na -ol, co wskazywałoby że jest alkoholem (pamiętam tą zależność z chemii :mrgreen: ), ale w większości opracowań jest zaliczany do tłuszczów.

Mam też pytanie jaka jest droga cholesterolu od momentu spożycia go z pożywieniem do momentu "usadowienia" go w organizmie.

I jeszcze jedno pytanie: Czym tak naprawdę różnią się cholesterol LDL i HDL. Wiem tyle, że pierwszy jest zły a drugi dobry.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 395

Przepisy: 30

Pomogła: 21


Czym jest cholesterol ?
Cholesterol należy do pochodnych tłuszczów (lipidów) - czyli do produktów hydrolizy tłuszczów. Grupa pochodnych dzieli się na:

a) Kwasy tłuszczowe (nasycone i nienasycone)
b) Alkohole (glicerol, cholesterol)
c) Aldehydy kwasów tłuszczowych
d) Produkty niecałkowitego spalania kwasów tłuszczowych


Funkcje cholesterolu
Cholesterol jest głównym składnikiem błon komórkowych u ludzi i u zwierząt oraz prekursorem wielu innych płynów ustrojowych, takich jak kwasy żółciowe oraz hormony steroidowe. Część cholesterolu powstaje w wątrobie, jelitach i skórze (cholesterol endogenny), a część jest dostarczana do organizmu z pokarmem (cholesterol egzogenny) jednak w świetle najnowszych badań są to niewielkie ilości.


Jak powstaje cholesterol we krwi
Obiegowa opinia o cholesterolu zakłada, że powstaje on głównie z tłuszczów, jednak nie do końca mozna się z tym zgodzic. Z biochemicznego punktu widzenia do utworzenia cząsteczki cholesterolu potrzebny jest tzw. aktywny ottan. Drugim składnikiem jest NADPH. Aktywny ottan może powstać z wszystkiego: i z tłuszczu, i z węglowodanów, i z białka, ale NADPH w znaczącej ilości powstaje tylko z węglowodanów (i to zarówno słodyczy, pieczywa, ryżu, miodu czy słodkich owoców). Cholesterol powstaje z węglowodanów, w związku z czym jest oczywiste, że nadmiar cholesterolu będzie wtedy, gdy w pożywieniu występują nadmiar węglowodanów. Prawidłowe stężenie cholesterolu w surowicy waha się od 3,9 do 7,2 mmol/1 (150-280 mg%). Tłuszcze (głównie trójglicerydy), które zjadamy, ulegają emulsyfikacji, czyli rozbiciu na drobniejsze cząsteczki poprzez połączenie się z kwasami żołciowymi i fosfolipidami, tworząc tzw. micelle. Micelle te hydrolizowane są przez enzymy trzustkowe w dwunastnicy. Powstające w dwunastnicy produkty trawienia tłuszczów czyli monoglicerydy, kwasy tłuszczowe, cholesterol, lizofosfatydy tworzą micelle, które poprzez dyfuzję bierną przy udziale kwasów żółciowych wchłaniane są do komórek ściany jelita. Tutaj następuje resynteza trójglicerydów z wchłoniętych monoglicerydów i kwasów tłuszczowych, które uprzednio zostają zaktywowane. Cholesterol ulega ponownie estryfikacji. Ponieważ tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie, w celu umożliwienia transportu tłuszczów w środowisku wodnym jakim jest osocze tworzone są lipoproteiny. W ścianie jelita tworzy się jedna z frakcji lipoprotein – chylomikrony. Powstają one w ten sposób, że do składnika lipidowego dobudowany jest składnik białkowy – apolipoproteina. Lipoproteiny są kulistymi agregatami. Typowa lipoproteina składa się z rdzenia lipidowego, zawierającego głównie niepolarne triacyloglicerole i estry cholesterolu, otoczonego warstwą złożoną z cząsteczek fosfolipidów i cholesterolu. Rozmieszczenie apolipoprotein jest charakterystyczne dla danej lipoproteiny. Do lipoprotein osocza oprócz chylomikronów zalicza się VLDL, LDL i HDL


Charakterystyka lipoprotein
Chylomikrony - w ich skład wchodzą: 80 – 96% to trójglicerydy, 3 – 8% cholesterol i jego estry, 1 – 4% fosfolipidy, a 1- 2% stanowi składnik białkowy. Chylomikrony dostają się do chłonki a wraz z nią do krwioobiegu. Krążąc w organizmie oddają trójglicerydy głównie do tkanki tłuszczowej i przechodzą w chylomikrony resztkowe, które są zagospodarowane przez wątrobę.

VLDL (very low density lipoproteiny), czyli lipoproteiny o bardzo małej gęstości powstają w wątrobie z syntezowanych tam tłuszców. Ich skład podobny jest do składu chylomikronów. Zawierają 50 – 66% trójglicerydów, 11 – 25% cholesterolu i jego estrów, 8 – 12% fosfolipidów i około 10% białka. VLDL transportują tłuszcze do tkanki tłuszczowej i innych tkanek. Krążąc w naczyniach VLDL ulegają działaniu lipazy lipoproteinowej, która wnika do lipoprotein i rozbija trójglicerydy umożliwiając ich wykorzystanie. W efekcie VLDL tracąc trójglicerydy zmieniają swój skład i przechodzą w LDL.

LDL (Low density lipoprteins) – Lipoproteiny o małej gęstości; powstają w krążeniu. Ich skład przedstawia się następująco: 6 – 12% trójglicerydy, ok. 46% cholesterol i jego estry, 20 – 25% fosfolipidy oraz ok. 25% apolipoproteina. Na drodze endocytozy LDL przechodzą do tkanek, dostarczając im tłuszczów – głównie fosfolipidów i cholesterolu. Jeśli jej poziom jest zbyt wysoki, to duże ilości cholesterolu (LDL wyprowadza go z wątroby do komórek) odkładają się w komórkach ścian tętniczych, tworząc tam złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi, i w rezultacie doprowadzając do zwężenia tętnic wieńcowych.

HDL (High density lipoproteins) – Lipoproteiny o dużej gęstości produkowane w wątrobie. W swoim składzie zawierają ok. 50% składnika białkowego, 45 – 55% fosfolipidów, 16 – 25% cholesterolu i jego estrów oraz tylko 3 – 8% trójglicerydów. Ich zadaniem jest transport cholesterolu fosfolipidów i udział w przemianie tych tłuszczów. Wysoka zawartość we krwi HDL warunkuje niskie ryzyko chorób układu krążenia i dlatego ten typ nazywa się "dobrym cholesterolem".

Lady_Marion




Skąd: Ozorków, łódzkie
Dołączyła: 06.06.2009
Posty: 8

Dzięki bardzo. W końcu w jednym miejscu wszystkie informacje ! Ale zdziwiona jestem informacjami o powstawaniu cholesterolu z nadmiaru węglowodanów.

Masertiger




Dołączyła: 25.06.2009
Posty: 6

Tutaj jeszcze jedna definicja i choroby z nią związane

Miażdżyca polega na odkładaniu się cholesterolu i innych lipidów w błonie wewnętrznej tętnic. Miejsca tego zgromadzenia następnie wapnieją, powodując zwężenie światła tętnic oraz ich "zwapnienie". Tętnice stają się mniej elastyczne. Dodatkowo w obszarach zmian występują także ubytki śródbłonka, powodujące przyścienne gromadzenie się płytek krwi i narastanie zakrzepów. Pęknięcie narastającego zakrzepu prowadzi do zamknięcia światła tętnicy i udaru.

Odpowiednia dieta oraz ruchliwy tryb życia znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby miażdżycowej, a czasem nawet powodują ustąpienie lub osłabienie jej objawów.
Udar

Udar jest to neurologiczne uszkodzenie na skutek zatrzymania dopływu krwi do mózgu. Odcięta w ten sposób część mózgu nie jest zaopatrywana w tlen, co powoduje uszkodzenie bądź śmierć komórek mózgowych, prowadzące do upośledzenia funkcji mózgowych. Udar może powodować upośledzenie umysłowe, fizyczne, emocjonalne lub ich kombinację.
Zawał mięśnia sercowego (zawał serca)

Zawał serca jest najczęściej spowodowany zmianami miażdżycowymi tętnic wieńcowych. Ognisko miażdżycy powoduje zwężenie światła tętnicy. Powoduje to uczucie dławienia w klatce piersiowej w sytuacji stresowej bądź przy wysiłku fizycznym. Bezpośrednio zawał wywoływany jest przez pęknięcie blaszki miażdzycowej bądź narastanie zakrzepu na jej powierzchni. Jeśli średnica zostanie zwężona o 2/3 do 3/4 wówczas występuje zawał mięśnia sercowego. W obszarze zaopatrywanym przez dane naczynie mięsień pozostaje niedotleniony i rozpoczyna się jego nieodwracalne uszkodzenie, które w przypadku nieprzywrócenia przepływu krwi prowadzi do martwicy tego fragmentu mięśnia sercowego.

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

O cholesterolu:
od 2:34 minuty
Wykład Dr Aleksandry Niedzwiecki z Instytutu Zdrowia Dr Ratha
http://www.youtube.com/watch?v=d9PPs_bSisc&NR=1

Myszka




Skąd: Kalisz
Dołączyła: 22.12.2008
Posty: 11

nwo napisał/a:

O cholesterolu:
od 2:34 minuty
Wykład Dr Aleksandry Niedzwiecki z Instytutu Zdrowia Dr Ratha
http://www.youtube.com/watch?v=d9PPs_bSisc&NR=1


Bardzo interesujące, również dalsze części.

Lady_Marion




Skąd: Ozorków, łódzkie
Dołączyła: 06.06.2009
Posty: 8

cytat:

O cholesterolu:
od 2:34 minuty
Wykład Dr Aleksandry Niedzwiecki z Instytutu Zdrowia Dr Ratha
http://www.youtube.com/wa...9PPs_bSisc&NR=1


Coś w tym jest, bo jak inaczej wytłumaczyć fenomen diety dr. Kwaśniewskiego opartego na tłuszczu.

Snoop




Dołączył: 10.08.2009
Posty: 9

cytat:

Coś w tym jest, bo jak inaczej wytłumaczyć fenomen diety dr. Kwaśniewskiego opartego na tłuszczu.


W diecie Kwaśniewskiego jest wszystko pięknie i ładnie dopóki dokładnie i skrupulatnie przestrzega się reguł. Jeśli się ich nie przestrzega, "zejdą" z dobrej drogi to efekt jest odwrotny i wtedy takie osoby mają bardzo wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów.

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Co do diety Kwaśniewskiego istnieją dwa skrajne obozy: zdecydowanych zwolenników i zdecydowanych przeciwników (do których należą zdecydowana większość polskich lekarzy i uczonych). Przeciwnicy zarzucają tej diecie znaczący wpływ na podniesienie w organizmie zawartości trójglicerydów i cholesterolu, jednak osoby ortodoksyjnie przestrzegający zasad diety twierdzą, że właśnie dieta ma znaczący wpływ na obniżenie w organizmie zawartości trójglicerydów i cholesterolu. Gdzie tu znaleźć wiarodajną prawdę ?
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

al55




Dołączyła: 14.10.2009
Posty: 2

Snoop napisał/a:

cytat:

Coś w tym jest, bo jak inaczej wytłumaczyć fenomen diety dr. Kwaśniewskiego opartego na tłuszczu.


W diecie Kwaśniewskiego jest wszystko pięknie i ładnie dopóki dokładnie i skrupulatnie przestrzega się reguł. Jeśli się ich nie przestrzega, "zejdą" z dobrej drogi to efekt jest odwrotny i wtedy takie osoby mają bardzo wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Jeżeli mamy do czynienia z osobą, która przechodzi na ten model żywienia, to w przypadku przestrzegania zasad, powinna następować poprawa, a więc normalizacja poziomów całego lipidogramu, więc po co "schodzić" z tej drogi? Kiedy ktoś stosuje dietę Kwaśniewskiego " z ciekawości", podjadając produkty niezalecane, powinien liczyć się z negatywnymi skutkami. Cała sprawa polega na stosowaniu odpowiednich proporcji i wybieraniu takich produktów, które są przyswajalne bez problemów. Jeżeli zmienia się model żywienia na niskowęglowodanowy (Lutz), to nie powinno być większych skoków poziomu cholesterolu i trójglicerydów, ale zazwyczaj są one nieco gorsze.

«   | 1 | 2 |