Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Cholesterol


«   | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Zależność cholesterol - cukier

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Witam na forum

Moje pytanie dotyczy konkretnej zależności cholesterol - cukier. Czy w wyniku zjedzenia czystego cukru (sacharozy) wzrośnie mi poziom cholesterolu ? Nadmiar cukru zostanie zamieniony w tłuszcz i w tej postaci zmagazynowany. Pewne tłuszcze podnoszą cholesterol, ale czy akurat te przekształcone z cukru ?

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Według diety dr Kwaśniewskiego czyli żywienia optymalnego, w modelu żywienia tradycyjnego (dużo węglowodanów, tłuszczów) nadmiar węglowodanów powoduje na drodze przemian biochemicznych przekształcenie ich w tkankę tłuszczową i co za tym idzie wzrost poziomu cholesterolu. Przy żywieniu optymalnym, gdzie ilość węglowodanów jest maksymalnie minimalizowana w spożyciu to zjawisko przekształcenia nie zachodzi no i nie ma wzrostu poziomu cholesterolu. Ciekawa jest ta dieta doktora Kwaśniewskiego ? Prawda ?

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Zarówno nadmiar węglowodanów jest przekształcany w cholesterol (glukoza -> glukozo-6-fosforany -> triozofosforany -> pirogronian-> acetylo CoA -> kwasy tłuszczowe i cholesterol), jak i nadmiar tłuszczy (triacyloglicerol (tłuszcz) -> lipoliza do kw. tłuszczowych -> B-oksydacja do acetylo CoA -> cholesterologeneza -> cholesterol), więc dieta Kwaśniewskiego też jest do niczego a najważniejsze jest utrzymanie równowagi między spożywanymi pokarmami, przy czym nie należy przesadzać z węglowodanami, zwłaszcza prostymi. Tłuszcze - najlepiej tylko te zdrowe (kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-9). Wszystko w nadmiarze jest złe.
„Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę.” - powiedział Paracelsus. I to jest absolutna prawda.

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Dla niektórych ludzi słodycze to nałóg, inni nie wypiją gorzkiej kawy czy herbaty. Tymczasem medycyna już dawno potwierdziła szkodliwy wpływ nadmiaru cukru na organizm. Zbyt duża ilość słodyczy w diecie prowadzi do otyłości, chorób zębów oraz cukrzycy. Musimy zdawać sobie sprawę, że nawet jeśli staramy się nie słodzić, spożywamy cukier ukryty w wielu przekąskach.
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wykazali właśnie, że cukier bardzo źle wpływa na stężenie cholesterolu w organizmie. Osoby, które dużo słodzą mają więcej tzw. złego cholesterolu.
cofnąć się by wziąć rozbieg

Dose123




Dołączył: 24.10.2014
Posty: 1

Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę.” - powiedział Paracelsus. I to jest absolutna prawda.
Kool

corniak




Dołączył: 08.12.2014
Posty: 4


Odkładający się cholesterol ze względu na słodycze. To może być prawdą. Bardzo lubię słodkości od małego i mam podwyższony cholesterol w organiźmie choć nie jestem otyły.

jajan




Skąd: Warszawa
Dołączył: 27.01.2015
Posty: 1


Nie słodzę nie jem słodyczy a mam wysoką glukozę 110 i cholesterol całkowity 230.

Lekarz twierdzi że to nic takiego, ale przecież to nie mieści się w normach i nic nie zleca.

zadbaj o uśmiech - http://higienizacja.com.pl

Kozak102




Dołączyła: 09.11.2014
Posty: 5

Często są uwarunkowania genetyczne. Ja ostatnio byłem na badanich i cholesterol wyszedł mi ponad 200...lekarz kazał mi na to uważać.Nigdy nie sądziłem,że będę mieć wysoki cholesterol,bo jestem osobą bardzo szczupłą-no ale to może nie ma większego znaczenia.Dodam,że jem strasznie dużo slodyczy,dużo słodzę- 3 łyżeczki.

 


Teddy




Dołączył: 03.09.2014
Posty: 13

Przepisy: 136





jajan napisał/a:
Nie słodzę nie jem słodyczy a mam wysoką glukozę 110 i cholesterol całkowity 230. Lekarz twierdzi że to nic takiego, ale przecież to nie mieści się w normach i nic nie zleca.
Może warto byłoby skonsultować się z innym lekarzem? Niestety nie wszyscy lekarze podchodzą do pacjentów poważnie...

Adam Slownik




Skąd: Warszawa / Kalisz
Dołączył: 17.06.2015
Posty: 245


polecam brązowy cukier w ramach zastępstwa, jest zdrowszy i nie wpływa na cholesterol
Doradzę w zdrowej suplementacji http://sklep.kenayag.com.pl

«   | 1 | 2 | 3 |