A czemu "tylko morskie"? Owszem, morskie mają najwięcej omega-3, ale to nie znaczy, że inne ryby są niezdrowe i szkodzą. Też można je jeść Zawsze można skropić olejem rzepakowym i w ten sposób dostarczyć dodatkowych kwasów omega-3
Forum dyskusyjne
Forum - Cholesterol
powrót
Ryby morskie a cholesterol
A czemu "tylko morskie"? Owszem, morskie mają najwięcej omega-3, ale to nie znaczy, że inne ryby są niezdrowe i szkodzą. Też można je jeść Zawsze można skropić olejem rzepakowym i w ten sposób dostarczyć dodatkowych kwasów omega-3
|
|
- Łosoś odznacza się dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, ale jest przy tym rybą bardzo tłustą.
- Makrela również należy do ryb tłustych, zawiera znaczne ilości kwasów z rodziny omega-3 i selen, który wspomaga naszą odporność
- Tuńczyk jest tłustą rybą morską, dostarczającą dużych ilości kwasów omega-3. Mięso tej ryby jest bogate w witaminy A, D i PP.
Wybierać należy ryby morskie z łowisk dalekomorskich i oceanicznych, a nie przybrzeżnych, w których z reguły jest dużo metali ciężkich i dioksyn.
Kupując łososia w sklepie trudno stwierdzić z jakich on jest łowisk i czy nie ma metali ciężkich.
ja kupuję najczęściej łososia i smaże go tylko na oleju z przyprawami. Wole kupić rzadziej a dobrą rybe niż jakieś niezbyt smaczne typu panga.
ja mam wysoki cholesterol.
nistety ten zły genetycznie.
lekarz mówił żebym dużo rybek morskich wcinał