Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Cholesterol


«   | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Ryby morskie a cholesterol

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

Jak to jest z rybami morskimi, że w tabelach zawartości cholesterolu widnieją przy rybach dość duże zawartości cholesterolu, a z drugiej strony poleca się je w walce z wysokim poziomem cholesterolu ?
Star Wars supporter

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Bo w tabelach zawarty jest cholesterol całkowity, czyli ten dobry też. Ryby morskie mają bardzo dużo cholesterolu dobrego, dlatego zaleca się je w profilaktyce niskocholesterolowej.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

"Dobrze udokumentowany w licznych badaniach jest wpływ kwasów omega-3 na obniżanie poziomu triglicerydów w surowicy krwi. Jak wynika z obserwacji klinicznych, podaż ok. 3-4g dziennie kwasów omega-3, pochodzących z tłuszczu ryb, powoduje obniżenie stężenia triglicerydów o 25-30%, jednakże przy jednoczesnym wzroście stężenia cholesterolu LDL o 5-10% oraz cholesterolu frakcji HDL o 1-3%. Takie zmiany są jednak zależne od wzajemnych relacji pomiędzy dawką kwasów tłuszczowych a wielkością stężenia triglicerydów."

źródło: "Rola kwasów omega-3 w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca", Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

Jak najlepiej spożywać takie ryby morskie ?, bo rozumiem, że podgrzewanie (gotowanie, smażenie) zmienia własciwości kwasów omega 3 i są one wtedy bezwartościowe.
Star Wars supporter

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

sądzę, że grillowane lub gotowane na parze.

malutka




Dołączyła: 18.03.2010
Posty: 15

a wędzone?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


malutka napisał/a:

a wędzone?


Dobre pytanie. Są 2 rodzaje wędzenia - na zimno i na ciepło. Jak to się ma w przypadku ryb (którą metodę się stosuje) to niestety tego nie wiem

zyta




Dołączyła: 23.05.2012
Posty: 8

czyli ryby można jeść w dużych ilościach przy problemach z cholestrolem, dobrze rozumiem?

Meridan




Dołączył: 08.12.2011
Posty: 21

A jakie ryby najczęściej kupujecie? Wiem tylko, że panga to syf, to co wybierac?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


cytat:

czyli ryby można jeść w dużych ilościach przy problemach z cholestrolem, dobrze rozumiem?


Tak, ale tylko morskie - ponieważ zawierają kwasy omega 3, jednak ze względu na to, że kwasy omega 3 są bardzo wrażliwe na temperaturą trzeba starać się jak najmniej podgrzewać takie ryby.

Meridan napisał/a:

A jakie ryby najczęściej kupujecie? Wiem tylko, że panga to syf, to co wybierac?


Panga to "ryba" słodkowodna, a więc bez omega 3. Ponadto jest hodowana w krajach gdzie nie przestrzegaja europejskich norm odnośnie zawartości metali ciężkich, hormonów, środków ochrony roślin, antybiotyków ....

Polecam ryby z dalekich obszarów oceanicznych - dorsze, makrele, łosoś pacyficzny

«   | 1 | 2 | 3 |