Na temat indeksu jest już bardzo dużo pozytywnych opinii, a co sądzicie na temat Ładunku glikemicznego ? - najnowszego hitu, który jest jeszcze dokładniejszy niż Indeks
Forum dyskusyjne
Forum - Indeks i ładunek glikemiczny
powrót
Indeks i ładunek glikemiczny
|
|
Indeks rzeczywiście nie jest taki dokładny ponieważ nie dotyczy konkretnej porcji i zawartości węglowodanów tak jak jest to w przypadku ładunku glikemicznego. Przez to jest pare sprzeczności. Np. arbuz ma wysoki IG niski ŁG, czyli jest tu sprzeczność. W związku z tym wydaje mi się, że lepiej jest kierowac się wartościami ładunku glikemicznego.
"Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść"
IG informuje nas jak szybko węglowodany zawarte w danym produkcie zamienione zostaną na glukozę. ŁG natomiast zwraca naszą uwagę na zawartość węglowodanów przyswajalnych w danej porcji. Sądzę, że znajomość IG i ŁG jest tak samo istotna, by zrozumieć jaki wpływ mają zjadane przez nas pokarmy na poziom glukozy we krwi.
Zdecydowanie stawiam na Ładunek Glikemiczny - jest dokładniejszy i bardziej "akuratny".
Ładunek glikemiczny jest też bardzo pomocny w układaniu diety chorym na cukrzycę (taką informację znalazłam na Wikipedii), natomiast Indeks glikemiczny ze względu na to, że nie jest taki dokładny może wprowadzać przekłamania w układaniu diety.
Przez tablice indeksu glikemicznego wiele produktów wartościowych odżywczo jest wypaczonych i wskazanych jako nie do spożycia np. arbuzy, miód.
W Stanach Zjednoczonych dieta oparta na ładunku glikemicznym autorstwa Roba Thompsona cieszy sie sporą popularnością. W wyszukiwarce google.com jak się wpisze glycemic load diet to wyskoczy mnóstwo wyników.
"Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść"
Mój znajomy cierpiący na cukrzycę od ok. 3 miesięcy stosuje się do wytycznych wynikających z Ładunku glikemicznego i jest bardzo zadowolony, nie ma znaczących wahań poziomu cukru.
Masertiger napisał/a:
A jaka jest zależność między IG a ŁG?
Po nitce do kłębka:
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu.
Ładunek glikemiczny (ŁG) to sposób oceny zawartości węglowodanów w pożywieniu. Opiera się na dwóch zmiennych wartościach: wartości indeksu glikemicznego (IG) oraz rozmiarze standardowej porcji. Ładunek glikemiczny to stosunkowo nowy sposób na oszacowanie wpływu spożywanych węglowodanów biorący pod uwagę IG, ale dając większy obraz niż samo IG. Wartość IG mówi tylko jak szybko określony węglowodan zmieni się w cukier. Nie mówi natomiast jak wiele tego węglowodanu jest w porcji w określonym produkcie. Niezbędne jest znać zatem zarówno IG i ŁG, aby zrozumieć wpływ jedzenia na poziom cukru we krwi.
Produkty z wysokim ŁG prawie zawsze mają wysoki IG, produkty ze średnim bądź niskim ŁG mogą mieć od niskiego do wysokiego IG.
Przykład interpretacji:
Arbuz ma wysoki IG (72 - ustalone w oparciu o zjedzenie całego arbuza), o tyle przeciętna porcja arbuza ważąca 120 gram zawiera 4 gramy węglowodanów, a więc jego ŁG wynosi zaledwie 4, czyli ma niską wartość. Oznacza to, że arbuz posiada wysoki IG, ale niski ŁG, tak więc zjedzenie jednej porcji nie będzie miało znaczącego wpływu na poziom cukru we krwi i związanych z tym konsekwencji. Przyjmując podobnie - 120 gramową porcję bananów z niskim IG (52) zawierającą 24 gramy węglowodanów, a więc jego ŁG wynosi 12, czyli trzy razy więcej niż w przypadku arbuza, mimo niższego IG. Taki ŁG kształtujący się na poziomie średnim będzie miał wpływ na wpływ na poziom cukru we krwi.