Dzisiaj jest: Niedziela, 24.06.2018 Imieniny: Jana i Danuty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Forum dyskusyjne

Forum - Indeks i ładunek glikemiczny


«   | 1 | 2 |  

powrót

nutella:|

palenisko




Dołączyła: 05.05.2012
Posty: 1

Przyznam, ze czytam o IG od kilku dni i już jestem sfrustrowany oraz zmieszany bo nie wiem co o tym sądzić. Przeczytałem w jednym artykule, ze jeśli będę jadł to co ma IG<60 tak jak każe WHO to będę zdrowy jak ryba i szczupły jak Cristino Ronaldo. Jednak natknalem sie na:
Nutella - IG 33, a potem zdziwiony wszedlem na inna strone i dowiedzialem sie ze nutella to sam cukier, olej, masło i trochę orzechów ;/

Banan 59 <- lol;/
Orzeszki ziemne, solone, prażone 14

nie wiem czy oni sobie te cyferki wpisują tak jak im wygodniej, czy to IG jest nic nie warte i mam na nie nie zwracać uwagi?:/

Bo czy to możliwe żeby gotowana marchewka była 2razy bardziej tucząca od marsa?:/

http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm

tygryska




Skąd: Brzeg
Dołączyła: 20.04.2011
Posty: 24

Ja jakoś nigdy nie interesowałam się indeksem glikemicznym, ale prawdą jest, że banany to najbardziej tuczące owoce i na ścisłej diecie nie sa wskazane, a nutella? No cóż, nigdy nie miałam złudzeń, że to zdrowe i wartościowe pozywienie :) Już lepiej kupić masło orzechowe - da się znaleźć takie bez konserwantów, które ma 80-90& orzechów, cukier trzcinowy i sól morską, olej palmowy. Raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 374

Przepisy: 17

Pomogła: 16


Indeks glikemiczny nie jest dokładny i radziłabym skupić na wartościach Ładunku glikemicznego.

Indeks i Ładunek glikemiczny jest związany z ilością węglowodanów a zwłaszcza tych prostych, a nie tłuszczu i białka. Jeśli produkt z dużą ilością węglowodanów jest poddawany obróbce termicznej np. marchewka to w miarę dłuższej obróbki wzrasta jego IG i ŁG.

Krasnowłosa




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 26.10.2011
Posty: 22

Tygryska, a gdzie kupic takie masło? jakiej jest firmy?

samsmak




Dołączyła: 12.10.2012
Posty: 7

Krasnowłosa napisał/a:

Tygryska, a gdzie kupic takie masło? jakiej jest firmy?

czy moze sie dowiedziałas

Witjan




Dołączył: 22.07.2014
Posty: 1




palenisko napisał/a:
Przyznam, ze czytam o IG od kilku dni i już jestem sfrustrowany oraz zmieszany bo nie wiem co o tym sądzić. Przeczytałem w jednym artykule, ze jeśli będę jadł to co ma IG<60 tak jak każe WHO to będę zdrowy jak ryba i szczupły jak Cristino Ronaldo. Jednak natknalem sie na:
Nutella - IG 33, a potem zdziwiony wszedlem na inna strone i dowiedzialem sie ze nutella to sam cukier, olej, masło i trochę orzechów ;/

Banan 59 <- lol;/
Orzeszki ziemne, solone, prażone 14

nie wiem czy oni sobie te cyferki wpisują tak jak im wygodniej, czy to IG jest nic nie warte i mam na nie nie zwracać uwagi?:/

Bo czy to możliwe żeby gotowana marchewka była 2razy bardziej tucząca od marsa?:/

http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm

Chyba niemożliwe, ale to ponoć mądrzy ludzie stworzyli...


 

skomplikowana [url=http://www.taxwaysgroup.com/pl/office/taxways-pl/library/jak-rozstrzygnąć-spór-o-rezydencję-podatkową] rezydencja podatkowa[/url]

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Ja robie sama masło orzechowe uwazam ze jest pyszne i zdrowe składniki:

500 gram uprażonych orzechów ziemnych

szczypta soli

 

Możecie kupić po prostu paczkę orzechów ziemnych (solonych lub najlepiej bez soli). Najczęściej są one już uprażone, więc odchodzi sporo pracy. Jeśli kupicie fistaszki w łupinach lub nieuprażone należy je przesmażyć chwilę na suchej patelni potrząsając co chwilę, aby się nie przypaliły lub włożyć na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 10-15 minut. Prażenie wydobędzie w nich głęboki, orzechowy aromat.

Następnie wrzucamy orzechy do misy robota kuchennego:miksujemy i gotowe:)

cofnąć się by wziąć rozbieg

klarun




Dołączył: 19.08.2014
Posty: 66


Takie masło można kupić praktycznie wszędzie. Trzeba po prostu spojrzeć na to,ile jest tak orzechów i cukru.

evra




Dołączył: 15.10.2014
Posty: 1


Prawda, ale nic nie zastąpi prawdziwego smaku. To tak jakby robić samemu coca colę. 

Otylia




Dołączyła: 28.10.2014
Posty: 26


Ja nie lubię takich orzechowych kremów...  Ale Nutella... Uwielbiam! Z resztą, jak wszystko, co jest czekoladowe :)

«   | 1 | 2 |