Nigdy nie kupuję nutelli bo wiem że może się to źle skończyć - czyli zjedzeniem całego słoiczka na raz. Ale zrobienie samemu takiego masła, to bardzo dobry pomysł, muszę wypróbować
Forum dyskusyjne
Forum - Indeks i ładunek glikemiczny
powrót
nutella:|
Nigdy nie kupuję nutelli bo wiem że może się to źle skończyć - czyli zjedzeniem całego słoiczka na raz. Ale zrobienie samemu takiego masła, to bardzo dobry pomysł, muszę wypróbować
|
|
palenisko napisał/a:
Przyznam, ze czytam o IG od kilku dni i już jestem sfrustrowany oraz zmieszany bo nie wiem co o tym sądzić. Przeczytałem w jednym artykule, ze jeśli będę jadł to co ma IG<60 tak jak każe WHO to będę zdrowy jak ryba i szczupły jak Cristino Ronaldo. Jednak natknalem sie na:
Nutella - IG 33, a potem zdziwiony wszedlem na inna strone i dowiedzialem sie ze nutella to sam cukier, olej, masło i trochę orzechów ;/
Banan 59 <- lol;/
Orzeszki ziemne, solone, prażone 14
nie wiem czy oni sobie te cyferki wpisują tak jak im wygodniej, czy to IG jest nic nie warte i mam na nie nie zwracać uwagi?:/
Bo czy to możliwe żeby gotowana marchewka była 2razy bardziej tucząca od marsa?:/
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm
Produkty o dużym indeksie glikemicznym (np. piwo, ziemniaki pieczone, frytki, chipsy, biała bagietka, marchewka gotowana, popcorn, arbuz, dynia itp.) są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Dochodzi do gwałtownego zwiększenia glikemii poposiłkowej, gwałtownego wydzielania insuliny, a następnie szybkiego zmniejszenia się stężenia glukozy we krwi, co skutkuje zwiększeniem wydzielania glukagonu i zwiększeniem łaknienia.
Ja bardzo lubię słodkie rzeczy ale nutella jest taka sobie jak na moje z bananem smakuje słabo.
Hmmm każdy tylko wypisuje o słodyczach, że są niezdrowe... Dziś niestety jest bardzo mało jakiegokolwiek zdrowego jedzenia. Ok Trzeba jeść owoce i warzywa. Ale, żeby nie mieć odrobiny przyjemności ?
Czy, aby na pewno każda osoba FIT... czasem nie odda się małej pokusie, zjedzenia czegoś słodkiego? ?
Uważam, że wszystko jest dla ludzi, i wieczne trzymanie 100 % dietetycznych założeń jest nie zdrowe. Warto czasem oddać się chwili zapomnienia i oddać się lekkiej nucie Słodkości :D
Wszystkie produkty mają coś w składzie, co niestety odpowiada dziś za otyłość ... niestety trzeba uważać m.in na słabej jakości "słodziki" - jest to m.in. Syrop glukozowo-fruktuzowy ( o ile nie przekręciłem nazwy;p za co z góry przepraszam).
Z tego co mi wiadomo, jest to jeden z najtańszych słodzików stosowanych do dużej ilości produktów takich jak jogurty itp produkty.
Jeśli będziemy czytać skład na etykiecie, to unikniemy przykrych niespodzianek. Także zachęcam wszystkich to studiowania owych etykiet, które są przyklejane do produktu. Można dzięki poznać skład naszego wybranego wcześniej produktu i w odpowiednim momencie zareagować, odstawieniem go na półkę sklepową.
Pozdrawiam
Hmm tak się zastanawiam, czy aby na pewno możemy jeść wszystko ?
Dlaczego tak jest, że te złe rzeczy smakują najlepiej ? tzn. nie złe (oczywiście pyszne), ale zawsze one smakują najlepiej...
Czy Wy też tak macie?
ooooh... do tego np pizza i pyszny sosik, a jeszcze najlepiej, gdy uda się "wyhaczyć" pizzerie, która przywozi te pyszność wprost do naszych drzwi... Ja nie piszę tu o słodkościach hi hi hi ;p to tylko mała (albo trochę większa) PIZZA :D
Jutro zjem tylko sam jogurt naturalny... obiecuję noo, ale może i kanapkę z nutejllląą na śniadanko :) - żeby zrównoważyć to co dzień wcześniej było zbyt kaloryczne :D
Kwestia przyzwyczajenia. Ja już jem mało niezdrowych rzeczy i nie narzekam na smaki.
Teraz jest tyle fajnych zamienników bez cukru że to nie problem znaleźć coś zdrowszego i nam nie szkodzącego można też zrobić samemu. Przyznam, że od nie dawna na oku mam w tym zakresie i to nie tylko jako zupełnie oddzielne przekąski