100% naturalny produkt. Doskonały zamiennik białego cukru. 40% mniej kalorii niż sacharoza. Alkalizuje (odkwasza) organizm. 14 razy niższy indeks glikemiczny. Zapobiega próchnicy.
Ostrzeżenie od Rokl: Linki reklamowe
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
Ostrzeżenie od Rokl: Linki reklamowe
|
|
100% naturalny produkt. Doskonały zamiennik białego cukru. 40% mniej kalorii niż sacharoza. Alkalizuje (odkwasza) organizm. 14 razy niższy indeks glikemiczny. Zapobiega próchnicy.Kalorie to nie wszystko jeśli patrzymy całościowo na produkt, naturalność - rzecz względna, IG przy tak małych ilościach również rzecz względna, nie wyobrażam sobie, aby mógł razem z przyjmowanymi pokarmami zapobiegać próchnicy. Proszę daj linki do publikacji (nie artykułów sponsorowanych) potwierdzającymi skuteczność ksylitolu w zapobieganiu próchnicy, kiedy jest on spożywany z pożywieniem mieszanym, wtedy uwierzę.
Tak, ale działanie stewii nie jest do końca przebadane. Nie wiemy więc jak w ostatecznym rozrachunku działa na nasze zdrowie. Wiele ciekawych informacji na temat słodzenia i zamienników cukru uzyskałam na stronie sklepu ekopestka. Kupuje w nim zupełnie inne produkty, ale ciekawostki jakie tam znalazłam zainteresowały mnie na tyle, że przeczytałam je z zaciekawieniem i polecam ta lekturę.
Wszystko co syntetycznie pozyskiwane jest nie najlepszą formą, ani zamiennikiem tego co naturalnie występuje w naturze. Można słodzić miodem, aczkolwiek najlepszym zamiennikiem cukru jest stewia. Bardzo słodka, nie potrzeba jej zbyt wiele, by dodać słodyczy deserom.
Założenia - dieta śródziemnomorska: Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii i południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego, w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób wpłynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów i to jak wykazały badania naukowe - z dobrym dla ich zdrowia skutkiem. Odnotowuje się tam najmniej... WIĘCEJ