Dzisiaj jest: Wtorek, 16.10.2018 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Forum dyskusyjne

Forum - Indeks i ładunek glikemiczny



powrót

Ksylitol

dylsien




Ostrzeżenia: 1
Dołączyła: 06.06.2013
Posty: 17

100% naturalny produkt. Doskonały zamiennik białego cukru. 40% mniej kalorii niż sacharoza. Alkalizuje (odkwasza) organizm. 14 razy niższy indeks glikemiczny. Zapobiega próchnicy.

Ostrzeżenie od Rokl: Linki reklamowe


NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 377

Przepisy: 20

Pomogła: 16





dylsien napisał/a:
100% naturalny produkt. Doskonały zamiennik białego cukru. 40% mniej kalorii niż sacharoza. Alkalizuje (odkwasza) organizm. 14 razy niższy indeks glikemiczny. Zapobiega próchnicy.
Kalorie to nie wszystko jeśli patrzymy całościowo na produkt, naturalność  - rzecz względna, IG przy tak małych ilościach również rzecz względna, nie wyobrażam sobie, aby mógł razem z przyjmowanymi pokarmami zapobiegać próchnicy. Proszę daj linki do publikacji (nie artykułów sponsorowanych) potwierdzającymi skuteczność ksylitolu w zapobieganiu próchnicy, kiedy jest on spożywany z pożywieniem mieszanym, wtedy uwierzę.

Manastazja




Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10


Domyślam się że chodziło o to, że nie wywołuje próchnicy, tak jak jest w przypadku białego cukru. Jednak z tego co mi wiadomo, ksylitol wcale nie jest produktem naturalnym, a jeśli chce się sięgnąć po słodzik naturalny najlepsza jest stewia.

jolasia201




Dołączyła: 24.08.2016
Posty: 6


Wszystko co syntetycznie pozyskiwane jest nie najlepszą formą, ani zamiennikiem tego co naturalnie występuje w naturze. Można słodzić miodem, aczkolwiek najlepszym zamiennikiem cukru jest stewia. Bardzo słodka, nie potrzeba jej zbyt wiele, by dodać słodyczy deserom.

monia70.1970




Dołączyła: 15.12.2016
Posty: 2




jolasia201 napisał/a:

Wszystko co syntetycznie pozyskiwane jest nie najlepszą formą, ani zamiennikiem tego co naturalnie występuje w naturze. Można słodzić miodem, aczkolwiek najlepszym zamiennikiem cukru jest stewia. Bardzo słodka, nie potrzeba jej zbyt wiele, by dodać słodyczy deserom.
Tak, ale działanie stewii nie jest do końca przebadane. Nie wiemy więc jak w ostatecznym rozrachunku działa na nasze zdrowie. Wiele ciekawych informacji na temat słodzenia i zamienników cukru uzyskałam na stronie sklepu ekopestka. Kupuje w nim zupełnie inne produkty, ale ciekawostki jakie tam znalazłam zainteresowały mnie na tyle, że przeczytałam je z zaciekawieniem i polecam ta lekturę.

mariusz225




Skąd: Kraków
Dołączył: 27.03.2017
Posty: 24


Z tego co mi wiadomo, ksylitol jest w 100% pozyskiwany z brzozy, więc jest w pełni naturalny. Ma 40% mniej kalorii niż biały cukier i ma działania prozdrowotne. Trzeba też pamiętać, że nie można z nim przesadzać, bo może przeczyszczać. Na początek najlepiej zacząć od pół łyżeczki dziennie i stopniowo zwiększać ilość. Maksymalna dawka to 8 łyżeczek dziennie. OSobiście stosuję codziennie i polecam :)

królowa_owocowa




Dołączyła: 23.11.2017
Posty: 3


A słyszeliście o erytrolu? Lepszy czy gorszy jest od ksylitolu? Używał ktoś?

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 423

Pomógł: 1


Z tego co wiem erytrytolu lepiej nie używać za dużo jednorazowo.
hardcorowo

Bejbika




Dołączyła: 22.07.2018
Posty: 3

a lepszy ksylitol czy stewia?