Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Indeks i ładunek glikemiczny



powrót

Gotowanie a wzrost wartości IG i ŁG

Olesia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 17.08.2009
Posty: 12

Przepisy: 14


Jak to jest, że podczas gotowania czy też innego rodzaju obróbki termicznej wzrasta wartość IG i ŁG. Co się dzieje w składzie produktu (chemicznie), że te wartości wzrastają ?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


Powód jest taki.

Produkt nie gotowany (surowy) ma w składzie dużo węglowodanów złożonych (np. skrobia), które mają niski IG i ŁG. Podczas obróbki termicznej węglowodany złożone rozpadają się na węglowodany proste (np. glukoza) o wysokim IG i ŁG. Podczas obróbki termicznej powstają też pośrednie węglowodany (np. oligosacharady). Im dłuższa obróbka tym więcej powstaje węglowodanów prostych i zwiększa się IG i ŁG. )