Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Forum dyskusyjne

Forum - Indeks i ładunek glikemiczny


«   | 1 | 2 |  

powrót

Surowa marchewka a sok z surowej marchewki - taki sam IG ?

Olesia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 17.08.2009
Posty: 12

Przepisy: 14


Mam pytanie. Słyszałam, że surowa marchewka i sok z takiej samej surowej marchewki różnią się indeksem glikemicznym, pomimo, że mają dokładnie taki sam skład, taką samą ilość kalorii, ale różnią się stopniem rozdrobnienia cząsteczek i przez to mają inny IG. Czy to prawda ?

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Zgadza się. Dzieje się tak dzięki błonnikowi (celulozie) w ścianach komórek.
"w surowej marchewce skrobia jest chroniona przed trawieniem przez błony komórkowe zbudowane z niestrawnej celulozy. W gotowaniu (i rozdrabnianiu) błony ulegają rozerwaniu i zawartość staje się dostępna dla enzymów trzustkowych. Natomiast surowa marchewka dociera niestrawiona do jelita grubego"
"błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni"

Olesia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 17.08.2009
Posty: 12

Przepisy: 14


W takim razie surowa marchewka jest mało strawna ? Czy lepiej ją trochę podgotować, czy też zrobić surówkę, kosztem podwyższonego IG, ale za to organizm pozyska z niej więcej witamin i minerałów ?

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Najlepiej spożywać pokarmy jak najmniej przetworzone. Błonnik również jest zbawienny dla naszego układu pokarmowego, więc nie trzeba go niszczyć obróbką. :)

Olesia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 17.08.2009
Posty: 12

Przepisy: 14


Ale, czy delikatna obróbka termiczna, nie ma wpływu na strawność i przyswajalność niektórych składników pokarmowych ? Zadam pytanie na przykładzie. Surowa marchewka zawiera teoretycznie w sobie 100% witamin, minerałów, białka, węglowodanów. Czy są one w 100% przyswajalne ? A może jest tak: Pod wpływem lekkiego podgotowania marchewki, czy też podduszenia nastąpiła strata niektórych witamin, minerałów, degradacja białka, węglowodanów do poziomu załóżmy 80%, ale jak są one przyswajalne. Może w większym procencie niż z surowej marchewki ? Co w ogólnym bilansie dla organizmu jest lepsze pod względem strawności i przyswajalności ?

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Owszem, jest tak jak mówisz. Są pewne straty w witaminach, przy czym najmniejszym zmianom w czasie obróbki termicznej ulegają wit. rozpuszczalne w tłuszczach – A,D,E,K, za to wzrasta przyswajalność, na dzień dzisiejszy jednak nie potrafię odpowiedzieć, w jakim stopniu przebiegają te dwa procesy. Oczywiście im dłużej gotujemy, tym więcej traci się witamin i składników mineralnych, przy czym różne witaminy i skł. min. w różnym stopniu są eliminowane. Obrobka termiczna rozkleja skrobię i kolagen, denaturuje białko, zmiękcza błonnik i rozluźnia tkanki, zwiększając strawność i przyswajalność. Najlepszym wyjściem wobec tego jest gotowanie na parze.

Olesia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 17.08.2009
Posty: 12

Przepisy: 14


Dzięki. O taką interpretację mi właśnie chodziło.

WiktoriaBLAND




Skąd: Chorzów
Dołączyła: 01.05.2009
Posty: 37

_____________________________________________________________

MARCHEWKA. ANTYOKSYDANT. ♥♥♥♥♥  

BH.223.
MOTTO: MARCHEW  ŚWIEŻA, A  MARCHEW  GOTOWANA  WG  PROPAGATORÓW  IG. *****

ŚWIEŻA  MARCHEWKA  WG  IG=35  JEST  PRODUKTEM  NA  TZW.  SZCZUPLENIE  I  TO  PRAWDA  ZNANA:
Ale podawanie przez speców od Indeksu Glikemicznego, wskaźnika IG dla marchewki gotowanej, jako produktu na tzw. tycie IG=85, jest dużym błędem i najprawdopodobniej źle zidentyfikowanym procesem gotowania, lub najpewniej kolejną niesprawdzoną i błędną pseudo teorią, na chybił trafił.

O CO CHODZI ?
Marchewka zawiera skrobię tj. węglowodan (cukier) wielokrotnie złożony, który poddany procesowi gotowania mógłby ulec rozłożeniu. Wiązania międzycząsteczkowe np. uległyby zerwaniu, a wówczas glukoza (czysta teoria) wydzieliłaby się nieco szybciej podwyższając poziom cukru, ale proszę Państwa jest to tylko niewłaściwa wizja / hipoteza, która biologicznie mogłaby mieć miejsce, ale zwyczajnie NIE ma.

PRAWDA  REALNA,  WYGLĄDA  JEDNAK  OTO  TAK:
Zarówno marchewka świeża jak i gotowana podnoszą niemal do identycznej wysokości poziom cukru we krwi po ich spożyciu i jest to poziom bardzo niski; ok. 13% wzrostu. Ci specjaliści tzw. propagatorzy teorii o IG, może i ugotowali sobie marchewkę, ale od strony merytorycznych badań identyfikacyjnych, poza zjedzeniem tejże marchewki nie poczynili nic, oprócz tworzenia nierealnych, błędnych teorii typu fiction. 

GOŁYM  OKIEM  WIDAĆ,  ŻE  CI  SPECJALIŚCI  OD  IG,  CYNICZNIE  I  BEZCZELNIE:
Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą ośmieszając się przy tym skutecznie. *****
 
RADA  JEST  JEDNA:
Powinniśmy natychmiast odrzucić wszelkie tabele IG, całą tę Ich wymyśloną, nieprawdziwą i w najwyższym stopniu nierealną grę z życiem oraz zdrowiem (zwłaszcza chorych na cukrzycę) ludzi, wczytujących się w tę wirtualną / bzdurną teorię. Ważne w konsumpcji są jednak energetyczne tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU, czyli GLUKOZA  NATURALNA, niezbędne dla naszego mózgu. Ze swojego jadłospisu eliminujemy także tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU, niekorzystne dla trzustki człowieka. Realizujemy wówczas całodzienny prozdrowotny styl odżywiania własnego organizmu. P. S. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.
 
CHLEB  NA  OTYŁOŚĆ-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione. 
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.223.
ENGLISH  VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

 

_____________________________________________________________

223.004. 51,4 KB. Marchewka pĘczki... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG



REALIA. http://ww.kif.pl/forum/viewtopic.php?t=595872&f=12

WiktoriaBLAND




Skąd: Chorzów
Dołączyła: 01.05.2009
Posty: 37

__________________________________________________________________ MICHEL  MONTIGNAC. BYŁ  POLITOLOGIEM  NIE  LEKARZEM, JEDNAK  TAK.  ♥♥♥♥♥

70.TEMAT.
KŁAMSTWO, TJ. SWOBODNE  PODEJŚCIE  DO  FAKTÓW; CZYŻBY  LICHY  KABARET ? :roll: *****

PRZESYŁAM  PANU  PONIŻSZY  TEKST  DO  WIADOMOŚCI:
Ja ten tekst napisałem dla 15 letniego młodego człowieka, zachwyconego tzw. Indeksem Glikemicznym, po którym tenże młodzian przytył w jednym roku ponad 30 kilogramów, i pełen najgłębszej frustracji zapytał mnie o zdanie. Poniżej prezentuję moją odpowiedź dla tego otyłego młodzieńca.

PODPOWIEDŹ:
1. Wpisz sobie w Google: dieta montignac część 2

You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=IfPMvUy8b5Y

tv: http://sandrarecho.pinger.pl/m/1289881

TEN  FILMIK  WIELE  WYJAŚNIA:
Zobaczysz swojego naukowca od tego IG, czyli Indeksu Glikemicznego, który tak do końca nie wie co mówi. Stwierdzenia i niemerytoryczny przekaz; są widoczne gołym okiem. To jakieś fiction i życzenia. Przykre, bo przez ten IG, ludzie pogarszają stan zdrowia w cukrzycy nadwyrężając swoje trzustki. Jak się tych wypowiedzi posłucha to rodzi się pytanie następujące: majaczenia otyłego Pana, czy już zaburzenia w realnym odbiorze rzeczywistości ewidentnie niewydolnego; wręcz prymitywnego umysłu.

CZEKOLADA  GORZKA  MIN.  70%  CACAO,  PODNOSI  POZIOM  CUKRU  O  42% :
Chleb pumpernikiel, chleb pszenno żytni, podnoszą poziom o 53-74% wzrostu po spożyciu. Figi suszone 58%, a czysta apteczna glukoza o 74% itd. itd. Te wzrosty nadwyrężają trzustki Polaków. Natomiast politolog od 16 lat w naszym kraju, pisał / pisze że należy spożywać produkty wg IG; szczupleć i leczyć cukrzycę. Rozumiem, że wg Niego leczenie cukrzycy polega na zamęczaniu trzustki.

LUDZIE  UMIERAJĄ  Z  POWODU  OTYŁOŚCI  I  CUKRZYCY:
Faza wstępna to więcej chorób, nadwyrężony budżet naszego Państwa, amputacje stóp cukrzycowych, zatory tętnicze i żylne, przeciążone i zatrzymujące się serca. No i co, no i czas już z tym skończyć. A otyli; przecież wg Michela Montignaca ser żółty, szynka wieprzowa czyli każdy tłuszcz się wydali, bo organizm też wg Tego specjalisty, nadmiar tłuszczu wydali. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: nierzetelność czy celowe i świadome oszustwo ?  

CHOĆBY  TEORIA  TEGO  PANA:
Michela Montignaca, jakoby węglowodan o nazwie błonnik, który jest węglowodanem nie wchłaniającym się do krwi, wg Niego obniża Indeks Glikemiczny produktu, a przecież IG podobno ma pokazywać wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu zawierającego węglowodany. Powstaje zatem retoryczne pytanie, jak może wpływać błonnik na poziom cukru, w oczywistej sytuacji kiedy się przecież nie wchłania. Kilka wersji odpowiedzi znajdzie na pewno każdy zespół kabaretowy mający ten temat w repertuarze.

MOTTO & REGUŁA: WSZYSTKO  MOŻNA, CO  NIE  MOŻNA, BYLE  Z  CICHA  I  Z  OSTROŻNA.   :lol: *****

GOSPODARZ  PLANETY  CZYLI  PRZYRODA,  USTALIŁA  DLA  ORGANIZMÓW  ŻYWYCH  NOŚNIK  ENERGII:
W postaci tłuszczu, który wchłania się błyskawicznie i gwarantuje minimum 1 miesiąc życia bez pokarmu. Wg politologa ten nadmiar tłuszczu się wydala. Ty natomiast zapoznaj się z tabelami produktów sklasyfikowanych jako tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU; a zobaczysz jak ułożył zależności pierwiastkowe gospodarz naszej planety. Trzeba się zawsze do reguł gospodarza dostosować jak Cię gości u siebie. Nas na Ziemi gości perfekcyjny gospodarz, czyli Przyroda. Pewien znany kucharz, oraz znana mistrzyni olimpijska się do tego nie dostosowali. Jaki wniosek. Prosty wniosek. Dostosuj się, i nie powtarzaj nieprawd przyrodniczych, o których nic nie wiesz. Dokonuj zdrowych wyborów. Pozdrawiam Cię.

P. S.  KOMPETENCJA  I  NIEMERYTORYCZNA  WIEDZA  FRANCUSKIEGO  POLITOLOGA:
Gwarantuje pełną kompromitację wyznawców tzw. Indeksu Glikemicznego, tj. IG produktu, którego ojcem biologicznym był właśnie Pan Michel Montignac. Francuz był / jest wielkim guru dla niektórych żywieniowych podpowiadaczy, a na filmie widać w pełni Jego wiedzę i klasę naukową. Brawo! tak trzymać; blamaż i pełna kompromitacja, kłamliwej wizji nieprawd biologicznych tej bzdurnej teorii, jest gwarantowana i to już niebawem.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.
 
UWAGA:
Tabele produktów sklasyfikowanych wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU; pomagają we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele IŻ, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie: IRL  KRAKÓW.  

CHLEB  NA  OTYŁOŚĆ-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

WZROST  POZIOMU  CUKRU  PO  SPOŻYCIU  PRODUKTÓW,  TEN  REALNY:
I biologicznie zweryfikowany zarówno TY, jak i Specjaliści od IG, znajdziecie w publikacji; 
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU.  :cool: *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

70.TEMAT.
ENGLISH  VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

__________________________________________________________________

847.1. IRL KRAKÓW. Tabele tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu. ZALECANE. PŻ czł. w XXI w..JPG



236.014. 14,3 KB. Kara i wychowanie... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG



REALIA. http://ww.kif.pl/forum/viewtopic.php?t=595872&f=12

WiktoriaBLAND




Skąd: Chorzów
Dołączyła: 01.05.2009
Posty: 37

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________

210.1. Czekolada. 85% CACAO. IRL KRAKÓW. Wykres..JPG



210.005. KB. Czekoladki mix... WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU... GLUKOZA NIENATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG



REALIA. http://ww.kif.pl/forum/viewtopic.php?t=595872&f=12

«   | 1 | 2 |