Dzisiaj jest: Środa, 01.04.2020 Imieniny: Zbigniewa i Grażyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Forum dyskusyjne

Forum - Indeks i ładunek glikemiczny



powrót

ZIEMNIAK. PARKINSONIZM. RAK ODBYTU. ZATRUCIA POKARMOWE. HDL.

WiktoriaBLAND




Skąd: Chorzów
Dołączyła: 01.05.2009
Posty: 37

__________________________________________________________________
ZIEMNIAK. DIETA. INDEKS  GLIKEMICZNY. BŁĘDY  W  TABELACH  Z  IG. ♥♥♥♥♥

BH.249.
MOTTO: ZIEMNIAKI, TO  OCZYWISTOŚĆ. :D *****

WIKIPEDIA:
Psianka ziemniak (Solanum tuberosum) to prawidłowa botaniczna nazwa tej rośliny. Najczęściej jednak używany jest synonim tej nazwy; ziemniak. Jest to gatunek byliny należący do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej (Peru, Boliwia, Kolumbia, Chile). Obecnie rozprzestrzeniony na całym świecie jako roślina uprawna. Bulwy po ugotowaniu stanowią cenny pokarm człowieka. Pozostałe części rośliny są trujące.  Popularnymi potrawami z ziemniaków są frytki, chipsy i kopytka. Ziemniak jest też ważną rośliną pastewną, jako gotowany był podstawą tradycyjnej metody żywienia świń. Jest ważną rośliną przemysłową, używa się go do produkcji spirytusu, mączki ziemniaczanej, która jest niemalże czystą skrobią. Wartości odżywcze w 100 g surowych ziemniaków: energia: ziemniaki wczesne 293 kJ (69 kcal) ziemniaki późne 357 kJ (84 kcal) białko: 2 g węglowodany: 19 g  tłuszcze: 0 g błonnik: 3,1 g

IRL KRAKÓW:
Ziemniak ugotowany lub pieczony, podnosi poziom cukru o ok. 12-25% wzrostu po spożyciu, max. po ok. 30 min., czyli nie od razu, i wchłania się stosunkowo szybko. Ugotowany zbity ok. 16% wzrostu, ugotowany sypki ok. 25%, natomiast pieczony ok. 12% wzrostu po spożyciu. Są to tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne. Wobec tego ziemniak powinien być jako produkt żywieniowy; zalecany lub dozwolony. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

FRYTKI  ZAWIERAJĄ  TŁUSZCZ,  ALE  WĘGLOWODANY  WYŁĄCZNIE  Z  ZIEMNIAKA:
Których to węglowodanów w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) podnoszące poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 25% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący jakoby wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu. 

ODPOWIEDŹ  JEST  OCZYWISTA,  MARKETING  I  TOTALNA  BZDURA:
Takich przykładów jest w IG: bardzo dużo. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy badania wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba zweryfikować, również uwiarygodnić, w trosce o własne zdrowie i ew. wyniki sportowe.

PUENTA:
Ziemniak to warzywo po którym się nie tyje, a więc biologiczne realia. Należy również wykluczyć ze swojego jadłospisu tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.*****

 NIEPRAWDY  BIOLOGICZNE  ORAZ  PUSTE  FRAZESY:
O ziemniakach i nie tylko o ziemniakach, rozpowszechniają jedynie Spece od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. Omiń.

GOŁYM  OKIEM  WIDAĆ,  ŻE  CI  SPECJALIŚCI  OD  IG,  CYNICZNIE  I  BEZCZELNIE:
Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą ośmieszając się przy tym skutecznie.

PRZECIEŻ  DO  NICH,  NIE  MOŻESZ  ZADZWONIĆ,  BO  NIE  MA  GDZIE:
Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie,  dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do instytutu: IRL  KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani jakimkolwiek naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali. Warto.

NALEŻY  TAKŻE  DOSTOSOWAĆ  SIĘ  DO  WSKAZÓWEK  DIETETYCZNYCH:
I realizować plan odżywiania własnego organizmu w oparciu o produkty zawarte w tabelach wg prozdrowotnej, odchudzającej i antycukrzycowej klasyfikacji tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU. Jest to łatwe i smacznie równocześnie. Oryginalne przepisy.

CHLEB  NA  OTYŁOŚĆ-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. :cool: *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione. 
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.249.
ENGLISH  VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

__________________________________________________________________

249.006. 9,67 KB. Ziemniaki młode... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG



249.1. Ziemniak. IRL KRAKÓW. Wykres..JPG



REALIA. http://ww.kif.pl/forum/viewtopic.php?t=595872&f=12

Domatorka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 24.06.2010
Posty: 9

Produkty zawierające węglowodany (czyli np. ziemniaki, makaron, pieczywo) są tuczące - słyszymy ciagle. To nie do końca prawda. O tym decyduje wpływ danego produktu na poziom cukru we krwi, czyli jego indeks glikemiczny (IG). Im ten wskaźnik jest wyższy, tym wahania poziomu cukru są większe. Ma to duże znaczenie dla wzrostu wagi. Gdy poziom cukru nagle spada, zaczynasz odczuwać silny głód. Chętnie sięgasz wtedy po słodycze i smakowite przekąski. Natomiast produkty o niskim indeksie nie wywołują podobnych reakcji. Poziom cukru nie ulega większym wahaniom, więc i napady nagłego głodu ci nie grożą.
Pamiętaj!
Im krócej gotujesz, tym indeks niższy. Dlatego makaron al dente jest mniej tuczący niż rozgotowany, a ziemniaki gotowane „chudsze” od pieczonych.


WiktoriaBLAND




Skąd: Chorzów
Dołączyła: 01.05.2009
Posty: 37

Domatorka napisał/a:
Produkty zawierające węglowodany (czyli np. ziemniaki, makaron, pieczywo) są tuczące - słyszymy ciagle. To nie do końca prawda. O tym decyduje wpływ danego produktu na poziom cukru we krwi, czyli jego indeks glikemiczny (IG). Im ten wskaźnik jest wyższy, tym wahania poziomu cukru są większe. Ma to duże znaczenie dla wzrostu wagi. Gdy poziom cukru nagle spada, zaczynasz odczuwać silny głód. Chętnie sięgasz wtedy po słodycze i smakowite przekąski. Natomiast produkty o niskim indeksie nie wywołują podobnych reakcji. Poziom cukru nie ulega większym wahaniom, więc i napady nagłego głodu ci nie grożą.
Pamiętaj!
Im krócej gotujesz, tym indeks niższy. Dlatego makaron al dente jest mniej tuczący niż rozgotowany, a ziemniaki gotowane „chudsze” od pieczonych.

__________________________________________________________________

Zobacz zatem REALIA:  *****


ADRES: http://sandrarecho.pinger.pl/m/1289881

70.T. ADRES: http://www.hotfrog.pl/Firmy/INSTYTUT-IRL-KRAK%C3%93W/MICHEL-MONTIGNAC-jest-POLITOLOGIEM-nie-LEKARZEM-ale%C5%BC-TAK-10356

b. ADRES: http://sandrarecho.pinger.pl/p/1

 

__________________________________________________________________


piotr1976




Dołączyła: 10.11.2011
Posty: 7

fakt mam lekką nadwagę ale z tym pojęciem tuczące...to jakaś mania...ja czegoś nie rozumiem to wyrzućmy tłuszcz i z głowy...ale dobrze wiecie że tego nie wolno zrobić...walczy się z tłuszczem a wpada w coraz to ciekawsze choroby....jest cała maszynka aby żreć białko odtłuszczone i wpieprzać weglowodany...no ale to Pan Bócek stworzył swiat a nie Wy ...i nie sądzę by to do czegoś sensownego doprowadziło...dziecko wie że kotlet schabowy szkodzi...ale to że wiele węglowodanów szkodzi...zapałki i papier dla naszej energii ...nie wiem czy połowa się urodziła sarnami zającami...idżcie diety uczyć własnego kota i psa albo wilka w lesie...czy wolno połknąć skórę a nie połknąć paznokcia...pokolenie wychowane na maśle i schnapsie dożyło 80-90ki...A nasi naukowcy doprowadzili że mamy milion dzieci z miażdżycą i to nie z powodu jedzenia masła,jajek wiejskich czy wołowiny...