Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Kalorie


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |  

powrót

Cukier trzcinowy

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2


Myślę, że z cukru lepiej jest całkowicie zrezygnować. :)
hardcorowo

AnkaW




Dołączyła: 28.11.2016
Posty: 6

Moim zdaniem ta cała moda na cukier trzcinowy, to totalna bzdura. Ma mniej kalorii, bo jest mniej słodki, a to znaczy, że aby posłodzić nim np. kawę tak by nam smakowała, musimy użyć go nieco więcej, a to znaczy, ze przyjmiemy dokładnie taką samą ilość kalorii, jak w przypadku cukru białego... Szczuplejszy będzie tylko nasz portfel :) 
Anka

monia70.1970




Dołączyła: 15.12.2016
Posty: 2




dylsien napisał/a:
Znalazłem taki cukier-trzcinowy-brązowy. Czy jest zdrowszy i mniej kaloryczny niż normalny biały?
Zdecydowanie tak! Cukier brązowy (buraczany lub trzcinowy) jest źródłem jedynie związków mineralnych. Różni się od białego tym, że jego produkcje zakończono przed etapem oddzielenia od jego kryształków ciemnobrązowej melasy. Można nim słodzić kawę i herbatę. nadaje się również do ciast i wypieków oraz do dżemów i konfitur. Trzeba jednak uważać, gdyż nie każdy cukier trzcinowy jest naprawdę cukrem trzcinowym. Często jest to zwykły biały kryształ barwiony karmelem melasą.. Można również samemu zrobić preparat słodzący. Znalazłam taki przepis na stronie mojego ulubionego sklepu internetowego ekopestka. Jest to syrop daktylowy-ciemnobrązowy płyn uzyskiwany podczas mielenia daktyli. Wystarczy tylko zmielić daktyle, dodać wody, zagotować i pasteryzować przez 30 minut w temperaturze 140 stopni. Polecany jest on dla osób z problemami trawiennymi. Trzeba tylko pamiętać, że jest kaloryczny.

mariusz225




Skąd: Kraków
Dołączył: 27.03.2017
Posty: 24


Zgadzam się, cukier trzcinowy jest przereklamowany, mało ma w sobie dobrego. Lepiej używać jakichś innych słodzideł typu ksylitol, stewia albo w ogóle zrezygnować z cukru.

Zenobii




Skąd: Mielec
Dołączyła: 30.10.2017
Posty: 4

własnie najlepiej ograniczyc jak najwiecej cukru!

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



A co sądzicie o erytrytolu?
hardcorowo

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 395

Przepisy: 30

Pomogła: 21



Ten alkohol cukrowy bez cienia wątpliwości jest najzdrowszym ze słodzików, posiada oprócz słodkiego smaku wartości dodane, choć też ma swoją wadę - w nadmiarze może powodować biegunkę.

Bodykox napisał/a:
A co sądzicie o erytrytolu?

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Ok dzięki za informacje :)
hardcorowo

fitmama




Skąd: Koszalin
Dołączyła: 18.02.2018
Posty: 23

oczywiście optymalnie byłoby, gdybyś całkowicie zrezygnował ze spożywania cukru. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie jest to możliwe, to moim zdaniem z dwojga złego lepiej już wybrać nierafinowany cukier trzcinowy. Polecam także ksylitol jako zamiennik cukru. Poczytaj o nim. Może zdecydujesz się na całkowite wykluczenie cukru i przerzucisz się na ksylitol. 
Brydzia :)

kamilasmolna




Dołączyła: 09.04.2018
Posty: 14


Ja miałam zawsze problem z ograniczeniem słodyczy i sięgam po te "zdrowsze", gdzie nie znajdziemy syropu glukozowo-fruktozowego na przykład kupuje różnego rodzaju słodzidła, m.in. trzcinowy, kokosowy, palmowy. Dietetyczka mówiła, że są dobre więc zaufałam. Oczywiście nie można przesadzać z ilością, ale jak 2-3 łyżeczki na dzień takiego cukru dodam do kawy czy potrawy - chyba nic się nie stanie...

  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |