Dzisiaj jest: Środa, 24.07.2019 Imieniny: Kingi i Krystyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Forum dyskusyjne

Forum - Kalorie


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |  

powrót

Kaloria kalorii nierówna ?

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

kaska85 napisał/a:

słyszałam gdzieś, że kaloria kalorii nierówna. w sensie, że łatwiej spalić kalorie z warzyw i owoców niż jakiś tłustych pokarmów


Niektóre produkty zalicza się do tzw. ciężkostrawnych i właśnie produktom tłustym taką wadę się przypisuje i stąd może taka obiegowa opinia.

kaska85




Dołączyła: 25.03.2011
Posty: 78

Gutek napisał/a:

Kaloria to kaloria nieważne czy z boczku czy z marchewki ;-)

Ten sens, o którym słyszałaś to pewnie fakt, ze tłuszcz daje dłuższe uczucie sytości, a po węglowodanach szybko znów chce się jeść, bo szybciej "zostaly spalone".
A fakt jest taki, ze nie zostaly spalone tylko zostaly rozdysponowane w organizmie przez insulinę a nastepowa hipoglikemia powoduje uczucie głodu.


dzięki za odpowiedź. nie wiedziałam, że tak to wszystko wygląda

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 29

Pomogła: 21


Co do "równości" kalorii jest jeszcze jeden temat tzw. Równoważnik energetyczny fizjologiczny. Najważniejsze ze stosowanych to: równoważnik Atwatera - który dotyczy energii netto, czyli energii przyswajalnej, uzyskiwanej z żywności po uwzględnieniu strawności i przyswajalności oraz równoważnik Rubnera, który dotyczy energii brutto.

Dla równoważnika Atwatera wartości dla składników odżywczych wynoszą:
dla 1 g białka - 4,0 kcal
dla 1 g tłuszczu - 9,0 kcal
dla 1 g węglowodanów - 4,0 kcal

Dla równoważnika Rubnera wartości dla składników odżywczych wynoszą:
dla 1 g białka - 4,1 kcal
dla 1 g tłuszczu - 9,3 kcal
dla 1 g węglowodanów - 4,1 kcal

Równoważnik Atwatera jest stosowany w obliczeniach wartości odżywczych

deka87




Skąd: Łódź
Dołączył: 18.12.2012
Posty: 8

... a czy to nie jest przypadkiem tak, że żeby kalorie zostały zamienione na tłuszcz to jest potrzebna insulina wydzielona gwałtownie i w dużej ilości, czyli po spożyciu sporej ilości węglowodanów prostych?

Poza tym organizm to przecież nie piec, który spali wszystko co do niego wrzucimy więc jeśli zjemy za dużo kalorii, ale bez czynnika powodującego odkładanie tłuszczu, czyli insuliny to po prostu nadmiar pożywienia zostanie tylko częściowo strawiony i wydalony?

ellafit




Dołączyła: 26.11.2012
Posty: 2


deka, ale wtedy pojawi Ci się ochota na coś słodkiego, albo dopijesz czymś słodkim. Organizm sobie wyrównuje takie rzeczy samodzielnie ;)

Szynol




Dołączył: 15.02.2013
Posty: 10


Oczywiście, że kaloria kalorii nierówna! Ważna jest jakość potraw. pomyśl, ile warzyw można zjeść zamiast 1 kawałki pizzy, a kalori będzie tyle samo, tylko co lepsze dla organizmu? ;)

reval




Dołączyła: 19.10.2012
Posty: 1


no pewnie, że kaloria kalorii nie równa - 1000 kalorii to kilka piw, trudno się "żywić" alkoholem

politia




Dołączyła: 19.12.2011
Posty: 120


Kalorie to jedno, ale utrzymanie właściwej wagi zależy też od składników odżywczych jakie przyswajamy, dlatego zgadza się: kaloria kalorii nie równa

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Żeby jedzenie strawić, nasz organizm korzysta z energii. Przy niektórych produktach musi się napracować bardziej, przy innych mniej. Weźmy na przykład ciasteczko z płatków owsianych i pączka. Załóżmy, że mają tyle samo kalorii. Miękkiego, upieczonego z białej mąki pączka nasze ciało strawi bez większego wysiłku. Przetworzenie owsianego ciasteczka będzie dla niego większym wyzwaniem. Jak się przedstawia w tej sytuacji bilans? Wypada na plus dla pączka i na mniejszy plus dla ciasteczka z płatków owsianych, do którego spalenia organizm zużył nieco więcej energii.

 

Jak wynika z badań, na spalenie białka np. z kurczaka, nasz organizm będzie potrzebował od 10 do 20 razy więcej energii niż strawienie tłuszczy. Najgorsza w tym wypadku jest oczywiście wysoko przetworzona żywność. Podana dosłownie na tacce, gotowa do spożycia po podgrzaniu w mikrofalówce - właściwie sama się trawi.

cofnąć się by wziąć rozbieg

DoskoDoskonale




Dołączyła: 01.09.2014
Posty: 1


A powiedz mi proszę, może orientujesz się jak wygląda spalanie grzybów gotowanych lub smażonych? w tym okresie kiedy grzybów jej praktycznie nadmiar.. kocham grzyby w każdej postaci i nie zwracałam uwagi na to jak wygląda trawienie;] 

  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |