wysłany: 22.04.2011 11:47
Plagą XXI wieku oprócz epidemii otyłości jest również alergia i astma. Nie jest sekretem, że sposób odżywiania (dieta) może mieć znaczący wpływ na złagodzenie objawów alergii. najważniejszą zasadą jest przesunięcie równowagi kwasowo zasadowej w stronę zasadowej. Ciekawe opracowanie znalazłem na stronie przychodnia.pl/poradnik. Oto fragmenty.
Jak zacząć odczulanie dietą ?
Odczulanie dietą dobrze jest zacząć od 1-2-dniowej oczyszczającej głodówki (dla pracujących najwygodniejsza jest sobota lub niedziela). Zamiast pokarmów stałych - pijemy w tych dniach soki warzywne, napar z ziół, zieloną herbatę, wodę mineralną. Później przestawiamy dietę na niealergizujące i nie podrażniające pokarmy, głównie pochodzenia roślinnego.
Co usuwamy z diety ?
Produkty zwiększające wytwarzanie śluzu, takie jak: cukier, produkty mleczne, przetwory z pszenicy (zwłaszcza zawierające dużo glutenu, np. białe pieczywo, makaron). Produkty najczęściej odpowiedzialne za alergie pokarmowe: · mleko krowie, mięso, ser żółty, jaja (niemowlęta zagrożone alergią nie mogą dostawać mleka krowiego i jego przetworów co najmniej przez pół roku, a jaj, szczególnie białek, przez 2 lata); orzeszki ziemne; pomidory, winogrona, czekolada; · tłuszcze zwierzęce i krew (np. kaszanka), przetwory z mięsa wieprzowego, króliczego, zajęczego, końskiego, z nutrii, · sztuczne barwniki, nienaturalne kwasy (octowy, cytrynowy), konserwanty dodawane do żywności; · wszelkie używki, takie jak: alkohol, czarna kawa, mocna herbata (czarna). Ograniczamy palenie papierosów (najlepiej rzucić palenie!).
Co powinniśmy jeść i pić ?
Pomocna jest dieta zawierająca dużo surówek, soków naturalnych, wyciśniętych bezpośrednio z warzyw przed spożyciem (marchew, seler, jabłka, buraki itp.), z dodatkiem ziół: pokrzywa, mniszek, babka. Soki należy dawkować umiejętnie - w czasie gdy występuje nadmierne wydzielanie śluzu, trzeba zdecydowanie ograniczyć podawanie wszelkich płynów. Soki zastępujemy surówkami: z sałaty (nie słodzić!), rzodkiewki (wraz z natką), natki pietruszki (zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu) itp. · Tłuszcze: oleje roślinne, szlachetne margaryny (bez tłuszczów trans), świeże masło. · Mięso - białe drobiowe, chuda wołowina, gotowane ryby. · Węglowodany: pieczywo bez mleka, ryż, owies (płatki, otręby owsiane), ziemniaki (w niedużych ilościach) i inne artykuły zamieszczane w tabelach diet dla alergików.
Istotą tej diety jest przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, by spożywać więcej produktów zawierających wapń, potas, sód i magnez, a mniej obfitujących w fosfor, chlor i siarkę. Ważnym czynnikiem leczniczym jest nieprzejadanie się.