Ja też, ale warto uważać, co sięje, bo teraz więcej rzeczy zakwasza. Chociażby dlatego, że cukier ładowany jest, gdzie popadnie, nawet do chleba.
Forum dyskusyjne
Forum - Równowaga kwasowo zasadowa
powrót
Równowaga kwasowo zasadowa
Ja też, ale warto uważać, co sięje, bo teraz więcej rzeczy zakwasza. Chociażby dlatego, że cukier ładowany jest, gdzie popadnie, nawet do chleba.
|
|
królowa_owocowa napisał/a:
Ja też, ale warto uważać, co sięje, bo teraz więcej rzeczy zakwasza. Chociażby dlatego, że cukier ładowany jest, gdzie popadnie, nawet do chleba.Po prostu trzeba czytać dokładnie etykiety. W przypadku chleba w sklepie czy markecie musi być dostępny zeszyt czy skoroszyt ze składem całego asortymentu pieczywa, jeśli mamy swoje ulubione bułki czy chleb to można to sobie sprawdzić co w nich siedzi. Producenci w Unii Europejskiej muszę na niej umieszczać wszystkie użyte składniki i za bardzo nie mogą ściemniać, bo przy kontroli polegną.
Dieta nie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, chyba że macie niewydolność nerek lub inne poważne choroby, o których byście wiedzieli, bo bezpośrednio zagrażają życiu.
Co to w ogóle jest równowaga kwasowo-zasadowa? Czego dotyczy? Którego elementu organizmu?
Po to istnieją w organizmie bufory jak wodorowęglanowy. Po to istnieje wymiana gazów (-oddychanie-), które reguluje pH poprzez nasycenie krwi dwutlenkiem węgla/tlenem, po to oddajemy mocz itd. I tak na marginesie - sugerowanie się moczem jako wskaźnikiem "zakwaszenia" nie ma sensu. To wydalina, która nie ma żadnego związku z prawami równowagi kwasowo-zasadowej ani prawem Hendersona-Hasselbacha. Mocz w pęcherzu moczowym nie jest zaliczany do przestrzeni wodnych organizmu. Zmiana pH wydalin i wydzielin odbywa się pod wpływem aktywnego wydzielania jonów wodorowych i amonowych, które jest niezależne od pH płynu pozakomórkowego i śródkomórkowego.
Arthass napisał/a:
Oczywiście, ze wpływa.
Dieta nie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, chyba że macie niewydolność nerek lub inne poważne choroby, o których byście wiedzieli, bo bezpośrednio zagrażają życiu.
Co to w ogóle jest równowaga kwasowo-zasadowa? Czego dotyczy? Którego elementu organizmu?
Po to istnieją w organizmie bufory jak wodorowęglanowy. Po to istnieje wymiana gazów (-oddychanie-), które reguluje pH poprzez nasycenie krwi dwutlenkiem węgla/tlenem, po to oddajemy mocz itd. I tak na marginesie - sugerowanie się moczem jako wskaźnikiem "zakwaszenia" nie ma sensu. To wydalina, która nie ma żadnego związku z prawami równowagi kwasowo-zasadowej ani prawem Hendersona-Hasselbacha. Mocz w pęcherzu moczowym nie jest zaliczany do przestrzeni wodnych organizmu. Zmiana pH wydalin i wydzielin odbywa się pod wpływem aktywnego wydzielania jonów wodorowych i amonowych, które jest niezależne od pH płynu pozakomórkowego i śródkomórkowego.