Zastanawiam się nad tym czemu w tabelce z podziałem na kwasotwórcze/zasadotwórcze np. cytryna znajduje się w zasadotwórczych, skoro ph cytryny wynosi około 2, a nie 9?
Czy jest różnica między ph a kwasotwórczością/zasadotwórczością?
Jajka mają skolei ph powyżej 7,9.
Nie chcę niczego krytykować bo nie znam się na tym, chcę się upewnić czy zasadotwórcze są produkty o ph zasadowym, a kwasotwórcze o ph kwasowym czy wręcz odwrotnie --> zasadotwórcze są produkty z ph o odczynie kwasowym?
Czy jest różnica między ph a kwasotwórczością/zasadotwórczością?
Jajka mają skolei ph powyżej 7,9.
Nie chcę niczego krytykować bo nie znam się na tym, chcę się upewnić czy zasadotwórcze są produkty o ph zasadowym, a kwasotwórcze o ph kwasowym czy wręcz odwrotnie --> zasadotwórcze są produkty z ph o odczynie kwasowym?