Dzisiaj jest: Wtorek, 19.09.2017 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Forum dyskusyjne

Forum - Równowaga kwasowo zasadowa


«   | 1 | 2 | 3 | 4 |  

powrót

Dieta zasadowa

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Oto co znalazłam na ten temat:

Ponieważ naturalne, zdrowe pH organizmu jest lekko zasadowe, a dzisiejsze żywienie zakwasza ciało, powstaje wiele schorzeń i niedomagań. Cierpimy na brak energii...

Alkaliczne pożywienie i woda dostarcza organizmowi wartości odżywcze niezbędne do neutralizacji kwasów i toksyn, wzmacniając jednocześnie system odpornościowy i organy wewnętrzne. Jest to dieta dla wszystkich, którzy pragną odzyskać wigor w swoim ciele.

Pomysłodawcą diety zasadowej jest dr Robert Young. Zgodnie z jego programem, wartości odżywcze powinny przywracać nasz organizm do zbilansowanego poziomu. Pokarmy, witaminy, minerały i zioła napełniają ciało energią, uzupełniając słabsze energetycznie miejsca.

Poniżej przedstawiam notatki z programu Anthony Robbisa (światowej sławy eksperta samorozwoju), Living Health.

- Jedzenie powinno być energetyczne
- Nasze ciało jest bioelektryczne
- Każdy pokarm posiada swoją wartość energetyczną (np. awokado 70-80 Mhz, pokarm gotowany 8-10 Mhz, Hamburger 3-4 Mhz)
- Nasza typowa dieta zawiera bardzo niską wartość energetyczną (10-30 Mhz)
- Różne organy naszego ciała potrzebują konkretnego poziomu energii do prawidłowego funkcjonowania (mózg, serce potrzebują 60-70 Mhz)

- Nasze ciało również musi być zbilansowane pod względem pH
- Ciało potrzebuje być alkaliczne (zasadowe), a nie kwaśne (pH mierzy się od 0, dla kwaśnego, do 14 dla zasadowego, pH 7 jest obojętne)
- Kiedy ciało zostaje zakwaszone, krwinki sklejają się.
Powoduje to niedostatek tlenu, prowadząc do braku energii
- Organizm stara się wtedy neutralizować kwas, używając tłuszczu, wapnia, cynku i magnezu pobieranego z ciała
- Im więcej mamy kwasu w organizmie, tym więcej tłuszczu jest wytwarzane i zatrzymywane
- Jeśli brakuje nam tłuszczu, zakwaszony organizm zużywa wapń z ciała. Może to powodować niedobory wapnia.
- Jeśli potrzebujemy tłuszczu do neutralizacji kwasu, konsumpcja tłuszczu jest wskazana. Nie wszystkie rodzaje tłuszczów są złe. Zdrowe tłuszcze to: tłuszcze tłoczone na zimno, siemię lniane, ziarno słonecznika, oliwa z oliwek. Ważne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
- Im więcej jemy cukru, tym więcej wytwarzanego jest kwasu w organizmie. Niestrawione węglowodany stają się cukrami, z których powstaje kwas.
- Zrozumienie które pożywienie jest kwasowe, a które zasadowe może pomóc nam kontrolować cały organizm.
- Śniadanie: unikaj soków owocowych (kupnych), bo zawierają dużo cukrów.
- Banany zawierają 25% cukru.
- Cytryna i lemonka (pomimo smaku) dają w organizmie odczyn zasadowy.


Anthony Robbins zaznacza, jak ważne jest jedzenie bogate w wodę. Należą do nich owoce, warzywa i kiełki roślinne. Powinniśmy jeść tych pokarmów jak najwięcej!


ZALECANA LISTA ŻYWNOŚCI:

Idealna lista z zakupami (wg działów w sklepie)

Kiedy na początek przestawiasz się na dietę alkaliczną, możesz nie wiedzieć jakie pokarmy kupować. Ta przykładowa lista zakupów pomorze Tobie poznać jakie rodzaje żywności konsumować, aby wzmacniać swoje zdrowie za każdym razem gdy jesz!

Dział warzywa, owoce:
Awokado, burak, brokuł, kapusta, marchewka, kalafior, seler, ogórek, ciemna sałata, bakłażan, czosnek, zioła (świeże), por, cytryna, limonka, cebula, pietruszka, czerwone pomidory, owoce sezonowe, szpinak, kabaczek, cukinia, żurawina

Dział zdrowa żywność:
Masło migdałowe, mleko migdałowe, amarant, ryż (basmati), ciasteczka z brązowego ryżu, gryka, mąki (orkisz, szarłat, proso itp.), olej z pestek winogron, hummus, proso, oliwa z oliwek, makaron z ryżu lub gryki, orkisz, mleko sojowe, kiełki, suszone pomidory (w oliwie z oliwek), tahini (pasta z nasion sezamu, w PL Gomasio), rosół wegetariański, dziki ryż.

Rośliny strączkowe:
Adzuki, Black Black-eyed, Garbanzo, Mung, Kidney, soczewica

Nasiona i orzechy (surowe, niesolone):
Migdały, orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie (okazjonalnie), orzeszki pimowe, ziarno słonecznika, sezam, pestki dyni

Przyprawy:
zioła prowansalskie, cynamon, kminek, czosnek, imbir, pietruszka, tymianek, curry, Garam Masala, California Pizza, Italian Spice, Jamaican Jerk, Mexican Pasta, Szechwan, Thai Seasoning

Inne
olej z ogórecznika, olej lniany, tortilla, tofu, oleje tłoczone na zimno nasiona lub pieczywo pełnoziarniste, sól morska, woda destylowana
Lubię oglądać na żywo WTK Anwil Włocławek
Pasjonuję się Formułą 1
W kuchni używam Przyprawy

greg69




Skąd: siedlce
Dołączył: 16.04.2009
Posty: 13

Pomógł: 1


queensaba, wreszcie na forum o zdrowym odżywianiu, ktoś podjoł bardzo ważny temat. Sam wiem z własnego doświadczenia, jak dopuściłem do zakwaszenia organizmu, jakie pojawiły się problemy zdrowotne. Dopiero jak doprowadziłem ph organizmu do normy, wróciło zdrowie i dobre samopoczucie.

Uważam,że mało przywiązujemy uwagi do tego co jemy. Zwracamy uwagę na kalorie, czy coś jest zdrowe, szkodliwe itp...A powinńśmy patrzeć , które produkty są kwasotwórcze, a które zasadotwórcze.

Myślę, że temat będzie się rozwijał, bo jest bardzo ważny. Pozdrawiam

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 340

Przepisy: 10

Pomogła: 13


Jesteśmy coraz bliżej wzorcowej diety - dieta dr Kwaśniewskiego, dieta dla grupy krwi, dieta metaboliczna i ... dieta zasadowa :padam:

Tak na poważnie dieta zasadowa ma poważne uzasadnienie naukowe, aby być skuteczną dietą.

Dla zainteresowanych lista produktów kwasotwórczych i zasadotwórczych

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

Niestety większość z nas ma świadomość, że nawyki żywieniowe są często silniejsze od zdrowego rozsądku. Mięso, sosy mięsne, żółte sery, jaja, chleb, kasze, makaron, słodycze i słodkie napoje są bardzo kwasotwórcze, a te produkty przecież najbardziej lubimy.

Czy oznacza to, że powinniśmy jadać tylko produkty zasadotwórcze, a unikać kwasotwórczych ? Otóż nie. Substancje kwasowe i zasadowe pełnią w organizmie odmienne lecz równie ważne funkcje. Aby utrzymać idealną równowagę kwasowo-zasadową musimy jadać oba rodzaje pożywienia. Istotą zdrowego odżywiania jest tylko spożywanie produktów kwasotwórczych i zasadowych w odpowiednich proporcjach, czyli 20% do 80%.

greg69




Skąd: siedlce
Dołączył: 16.04.2009
Posty: 13

Pomógł: 1


Oczywiście, że tak, masz racje. Nie można popadać w paranoje. Uważam że taki obiadzik np: kotlet schabowy 100g, ziemniaki z wody, lub robione na parze, 150g surówki z buraka, lub marchewka z groszkiem; to wychodzi poprawny bilans, dla naszego organizmu. Wszystko należy robić z głową.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

tak, tak, tak! nie można niczego eliminować. :)

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

Tradycyjne polskie jedzenie z przed lat, kiedy mięso było drogie w stosunku do jarzyn, mniej było zakwaszające niż obecnie.

Jak wyglądał wtedy obiad? Obowiązkowo zupa, najczęściej jarzynowa, barszcz, kapuśniak lub pomidorowa. Zupy te są zawsze alkalizujące. Drugie danie: kawałek mięsa zawsze z dużą ilością ziemniaków + (kapusta, mizeria, sałata, buraczki) - zakwaszające mięso jest równoważone ziemniakami i jarzynami. W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych umieralność z powodu chorób układu krążenia (zawał, wylew) i raka była sześciokrotnie niższa niż obecnie. Zachorowalność na te choroby stopniowo wzrastała wraz z relatywnym tanieniem mięsa, począwszy od połowy lat siedemdziesiątych.
Jak obecnie jemy każdy doskonale wie z własnego doświadczenia. Prawie nie gotujemy zup. Nawet w restauracji rzadko je zamawiamy. Drugie danie też jest silnie zakwaszające - duża porcja mięsa lub ryby najczęściej jest tylko "przyozdobiona" jarzynami, których (wiemy już) powinno być, co najmniej pięciokrotnie wagowo więcej niż mięsa.

Piggy




Dołączyła: 22.11.2009
Posty: 8

Czy stosowanie proszku zasadowego daje wymierne korzyści dla organizmu, czy też jest to niepotrzebna i droga chemia ?

Skład (z opisu) - proszek dr Auera: Mannitol (substancja słodząca), fosforan wapnia, wodorowęglan potasu, fosforan magnezu, cytrynian magnezu, cytrynian potasu, cytrynian wapnia, olejek cytrynowy (aromat naturalny), chelat selenu.

Ponadto w opisie jest jeszcze coś takiego:
Proszek Zasadowy wg Dr Auera:
• wyrównuje zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową organizmu
• uzupełnia niedobory zawartych w nim składników mineralnych
• neutralizuje kwaśną treść żołądkową, skutecznie łagodzi zgagę
• poprawia perystaltykę jelit
• wspomaga odchudzanie

Szczególne znaczenie ma fakt, że Proszek zasadowy dr Auera nie zawiera sodu, który obciąża nerki. Dzięki temu nie zostaje zaburzona funkcja wydalnicza nerek. Preparat może być więc stosowany przez osoby ze schorzeniami nerek, kobiety ciężarne oraz osoby w podeszłym wieku.

Dodatkową zaletą Proszku zasadowego dr Auera jest dodatek substancji o bardzo skutecznych właściwościach oczyszczających przewód pokarmowy.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Dlaczego by iść na łatwiznę i stosować chemię? Im łatwiejsze coś dla organizmu tym gorzej. Zdrowsza byłaby odpowiednia dieta.

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Zakwaszenie ma swój udział w takich chorobach przewlekłych jak:
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie, stawy, kości
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra, włosy, zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Krew musi utrzymywać poziom pH w bardzo sztywnych ramach 7,35-7,45. Przy pH krwi równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa i śmierć. Gdy pH się obniża, to krew jest alkalizowana przez wypłukiwanie z kości jonów wapnia Ca++. Przy nadmiernym jedzeniu pożywienia bardzo zakwaszającego organizm często występuje osteoporoza.
Co robić aby kontrolować stan równowagi kwasowo-zasadowej swojego organizmu? Zaleca się mierzyć, za pomocą pasków lakmusowych kwasowość moczu.
Mocz w zależności od odżywiania może mieć różne pH. Przy odżywianiu dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny (6,2-6,8). U ludzi jedzących dużo mięsa jest kwaśny (5,5-6,1). Natomiast u wegetarian - obojetny (6,9-7,1).
Chcąc nie dopuścić do zakwaszenia organizmu powinniśmy komponować posiłki, tak aby produkty alkalizujące (warzywa, owoce) stanowiły ¾ ogólnej masy spożywanych dobowo posiłków, a pH moczu mierzone rano miało odczyn obojętny lub lekko kwaśny 6,9.

«   | 1 | 2 | 3 | 4 |