Dzisiaj jest: Piątek, 10.04.2020 Imieniny: Michała i Makarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


  | 1 | 2 | 3 |   »

powrót

Czy łosoś hodowany jest zdrowy?

Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 98

Pomógł: 4





masseur napisał/a:
No tak, ale też więcej kwasu fitynowego, który zablokuje wchłanianie tych minerałów, no nie?

Ale bilans (wchłanialności) i tak jest zawsze korzystniejszy dla mąki 2000, poza tym ma mniejszy indeks glikemiczny

 


masseur napisał/a:
Czyli płatki owsiane na mleku będą dobrą opcją, ale już gotowane na wodzie nie bardzo?

Reakcja polega na powstawaniu soli - fitynianów np. fitynian wapnia. Mleko ma duże minerałów, woda znacznie mniej. Jednak typowe "kupne" mleko to produkt z różnych względów niezbyt zdrowy. Wybór należy jednak do Ciebie.

 


masseur napisał/a:
A w przypadku kaszy, czy makaronu? Jeśli dorzucę do nich mięsko, to się ładnie ureguluje z tym kwasem?
Reakcja zajdzie ze wszystkim co będzie miało minerały.

masseur




Dołączył: 28.02.2018
Posty: 31

Oto moja krótka dyskusja z założycielem strony specjalizującej się w diecie paleo.

Ja: Czy to nie jest tak, że jak orzechy wykorzystam jako dodatek do jakiegoś dania, np. owsianki na mleku, to kwas fitynowy z orzechów zwiąże się z mlekiem, dzięki czemu minerały zawarte w orzechach będą łatwiej przyswajalne, niż gdybym zjadł same orzechy?

On: Kwas fitowy wiąże się z metalami, a w mleku tych metali (np. trochę wapnia) jest niewiele. Jak mieszasz pokarmy to oczywiście fityniany mogą związać się z żelazem, wapniem, chromem, miedzią itp z innych pokarmów jedzonych razem.

Ja: Czyli owsianka na mleku nie będzie dobrym śniadaniem?

On: Jak chcesz być chory, gruby, słaby i z cukrzycą, to jest to bardzo dobre śniadanie.

 No to jak w końcu jest z tą owsianką??? :D

 

Każdy ma inne zdanie. Ne jednej stronie piszą to, na innej co innego, a każdy z artykułów wydaje się wiarygodny, a ich autorami są zazwyczaj doktorzy czy profesorowie. Zwariować można.


Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 98

Pomógł: 4





masseur napisał/a:
Każdy ma inne zdanie. Ne jednej stronie piszą to, na innej co innego, a każdy z artykułów wydaje się wiarygodny, a ich autorami są zazwyczaj doktorzy czy profesorowie. Zwariować można.
A w czym mamy różne zdanie z paleo? Wyraźnie napisałem w poprzedniej wypowiedzi, że "kupne" mleko to produkt z różnych względów niezbyt zdrowy i wybór między mlekiem a wodą należy do Ciebie. Jeśli chodzi o profesorów to wiesz ja sam słyszałem, w tv, jak pewien zacny profesor zalecał olej rzepakowy do smażenia Tak to niestety wygląda w biznesie, że osoby bardzo wykształcone są wiarygodnymi "autorytetami" i "twarzami" różnych produktów i ma to posłuch u konsumentów.

masseur




Dołączył: 28.02.2018
Posty: 31


Rokl napisał/a:
A w czym mamy różne zdanie z paleo?

Paleo twierdzi, że płatki owsiane to pokarm nie dla ludzi i nie powinniśmy ich spożywać, zaś od jednego z moderatorów tego forum dowiedziałem się, że codzienne spożywanie płatków owsianych jest bardzo korzystne dla zdrowia. Ty twierdzisz, że mleko ma dużo minerałów, z którymi może się związać kwas fitynowy, a paleo twierdzi, że tych minerałów jest mało.


Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 98

Pomógł: 4





masseur napisał/a:
Paleo twierdzi, że płatki owsiane to pokarm nie dla ludzi i nie powinniśmy ich spożywać,

Coś komunikacyjnie ktoś niedomaga. Zadałeś paleo pytanie o owsiankę na mleku -> cytat na dole, a mnie pytasz o płatki owsiane. O mleku chyba w niejednym poście się wypowiedziałem. Tak jak się kogoś pytał o surowy miód wrzucony do wrzątku z herbatą, a mnie o surowy miód.

Płatki owsiane jako jeden z nielicznych produktów zbożowych posiada oprócz typowych wartości odżywczych,  między innymi beta-glukan i nie zawiera glutenu. Aby uściślić chodzi oczywiście o zwykłe płatki, a nie o błyskawiczne. To, że posiadają kwas fitynowy, to niestety nie ma praktycznie produktów idealnych. Produkt jest gęsty odżywczo. W zróżnicowanej diecie płatki owsiane stanowią źródło cennych wartości odżywczych. Ja nie widzę aby zwykłe nieprzetworzone płatki owsiane były złym produktem, polecam go.

masseur napisał/a:
Ja: Czyli owsianka na mleku nie będzie dobrym śniadaniem? On: Jak chcesz być chory, gruby, słaby i z cukrzycą, to jest to bardzo dobre śniadanie.


masseur napisał/a:
Ty twierdzisz, że mleko ma dużo minerałów, z którymi może się związać kwas fitynowy, a paleo twierdzi, że tych minerałów jest mało.
Rzecz względna w interpretacji. Minerałów jest dużo, w porównaniu z wodą to kosmos. Nie wyobrażam sobie owsianki w proporcji gdzie płatki stanowią więcej niż 25% , więc zawartość minerałów jest wystarczająca jeśli raczysz się mlekiem.

masseur




Dołączył: 28.02.2018
Posty: 31

Rokl napisał/a:
Zadałeś paleo pytanie o owsiankę na mleku -> cytat na dole, a mnie pytasz o płatki owsiane.

O płatki owsiane też później spytałem. I wtedy właśnie padła odpowiedź, że nie są one pokarmem dla ludzi.

 W dalszej dyskusji otrzymałem również takie informacje:

Oczywiście, większość tzw. dietetyków poleca zboża od rana do wieczora i chcą byś był grubym chorym cukrzykiem.
Owies to zboże, a zboża nie są naturalnym pożywieniem człowieka. Patrząc
na całą historię gatunku zboża jadamy od bardzo niedawna i od tego
samego czasu ludzie się skurczyli, zaczęli słabieć i chorować, a w
ostatnich latach tyć na potęgę.

Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 98

Pomógł: 4


Owies odróżnia się od innych zbóż (pszenica, jęczmień, żyto) tym, że zawiera glutenu, więc akurat jego nie można pakować do jednego worka! To tak jakbyś mówił herbata jest be, bez rozróżniania, że jedna jest czarna, druga czerwona, a trzecia np. matcha. Owies jest szczególnym rodzajem rośliny zbożowej, prawdziwym wybrykiem natury, gdyż w istotny sposób różni się od innych zbóż. Ma niepowtarzalny skład chemiczny, a kombinacja występujących w nim składników odżywczych stanowi o jego dużej przydatności w żywieniu człowieka. Ja nie polecam zbóż glutenowych, jeśli natomiast chodzi o owies to tak jak napisałem, podkreślę jeszcze raz - płatki owsiane nieoczyszczone jak najbardziej polecam, oczywiście w zróżnicowanej diecie. Za epidemię otyłości i cukrzycę odpowiedzialne są węglowodany proste, a więc wszystko co po 3 minutach nasączania śliną jest słodkie, będą więc w tej grupie produkty na bazie mąk przetworzonych, z wysokim indeksem glikemicznym. Nieprzetworzone produkty zbożowe niezależnie czy glutenowe czy bezglutenowe, nie będą miały wysokiego indeksu. Owies nieprzetworzony nie ma glutenu, do tego posiada beta glukan (strukturalnie odmienny od zbóż glutenowych) i fruktany polepszające lipidogram, fruktany mają do tego właściwości prebiotyczne, beta glukan ma też działanie immunomodulacyjne i przeciwcukrzycowe. Więc jak można nieprzetworzony owies spożywany w zrównoważonej diecie posądzić o powodowanie otyłości i cukrzycy? Owszem ma dużo kwasu fitynowego (substancji antyżywieniowej), ale tak jak napisałem praktycznie nie ma idealnych produktów. W temacie owsa wyczerpałem temat i więcej nie będę się rozpisywał. Twój wybór, co jesz i co uznajesz na zdrowe.

  | 1 | 2 | 3 |   »