Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Antyoksydanty - ciekawostka

Bondini




Skąd: Sopot
Dołączył: 28.03.2009
Posty: 46

W uzupełnieniu bardzo ciekawego artykułu - Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC taka ciekawostka, którą gdzieś wyczytałem w gazecie, ale nie pamiętam gdzie. Japoński doktor przypadkowo odkrył, że obite owoce i warzywa, czyli poddane stresowi :-D zwiększały w swoim składzie po takim obijaniu ilość antyoksydantów w stosunku do do tych zerwanych razem, ale nie obitych. Doktor poszedł dalej i poddał warzywka i owoce ultradźwiękom i elektrowstrząsom ! Efekt był podobny do tych obitych, też wzrosła ilość antyoksydantów w stosunku do tych nie poddanych "zabiegom" :super:

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

Faktycznie bardzo ciekawe i wydaje się, że technologia do wdrożenia - znalazłem więcej informacji na ten temat

MichałW




Dołączyła: 19.02.2011
Posty: 28

Pamiętam jak byłem mały to przed zjedzeniem jabłek je obijałem, bo po tym lepiej mi smakowały ;)
Darmowy kurs, na temat jak i co jeść, aby cieszyć się zdrowiem
Wszystko o GMO Genetycznie Modyfikowanej Żywności