Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Dlaczego przybieramy na wadze ?

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Artykuł zaczerpnięty z www.domzdrowia.pl

Dlaczego mamy nadwagę? Czemu znów tyjemy? Większość osób stwierdza, że to wynik nadmiernych ilości pokarmów i braku ruchu. Badacze z Uniwersytetu w Alabamie sugerują, że taka odpowiedź jest zbyt prosta. Zatem, co jest powodem?

Naukowcy zadają sobie pytanie: dlaczego jemy zbyt dużo, a użytkujemy zbyt mało energii? Rozpoczęto więc śledztwo, z nadzieją na odnalezienie "podejrzanych" czynników, wywołujących epidemię otyłości.

Obserwacje rozpoczęły się od zwierząt. Badaczy zainteresował fakt przybierania na wadzę wraz z wiekiem, pomimo stosowania tej samej diety.

Zauważenie nadwagi u zwierząt nie informowało o przyczynie. Część zwierząt spożywała bowiem bardziej kaloryczne produkty, część mniej, niektóre zwierzęta więcej się ruszały, inne były ociężałe. Ale w konsekwencji - wszystkie miały porównywalną nadwagę.

Skoro zatem zwierzęta żyjące w różnych środowiskach, spożywające produkty o różnych wartościach kalorycznych i preferujące odmienny wysiłek fizyczny, przybierają na wadze w podobnym tempie, można się domyślać, że istnieją inne czynniki, wpływające na wartość wagi niż ilość jedzenia i aktywność fizyczna.


Zaobserwowano kilka możliwych czynników wpływających na zjawisko tycia:

Światło. Zmiany związane z oświetleniem lub jego brakiem wpływają na zmiany w nawykach żywieniowych.

Wirusy. Infekcja adenowirusem - 36 jest związana z wywoływaniem otyłości. Już sama obecność przeciwciał przeciwko AD36 powoduje otyłość.

Epigenetyka. Modyfikacja genetyczna wywołana przez stres, dostępność zasobów i zmiany klimatu, wpływa na wzrost masy ciała.



Badacze wnioskują więc, że otyłość posiada wiele przyczyn i wymaga kliku rozwiązań. Szukając sposobu na walkę z otyłością, należy być czujnym pod kątem wielu możliwych czynników ją powodujących.

Miejmy nadzieję, że naukowcy odnajdą wszystkie czynniki powodujące przyrost masy ciała, wówczas łatwiej będzie nam kontrolować własną wagę.

Na razie jednak, aby nie wystraszyć się wartością jaką wskazuje waga, wypróbujmy którąś z diet, szczegółowo opisanych w czytelni i postarajmy się zadbać o regularny wysiłek fizyczny. Poprawi to nie tylko nasz wygląd i samopoczucie, ale również zdrowie!
The Truth Is Out There

Barbarella




Skąd: Łomża
Dołączyła: 28.03.2009
Posty: 59

Przepisy: 2


Kruszynka napisał/a:

Wirusy. Infekcja adenowirusem - 36 jest związana z wywoływaniem otyłości. Już sama obecność przeciwciał przeciwko AD36 powoduje otyłość.


Ale wydaje mi się, że trzeba mieć skłonności genetyczne, aby byc podatnym na ten rodzaj wirusa. Gdybym przenosił się on tak jak np. wirus grypy, to chyba każdy człowiek byłby jego nosicielem.

Jo-Da




Dołączyła: 07.07.2010
Posty: 7

Ja mam jeszcze jedno spostrzeżenie. Od czasu do czasu jestem za granicą i mam takie wrażenie, że ważne jest odżywianie się według produktów, które rosną / są hodowane w miejscu urodzenia danej narodowości / rasy. Moje spostrzeżenie jest takie, że plaga otyłości ludzi czarnoskórych mieszkających w Anglii czy też Hindusów jest statystycznie większa niż w przypadku rdzennych anglików. A więc nie jedzmy cytrusów jedzmy jabłka :-D

Wojt




Skąd: Bydgoszcz
Dołączył: 29.08.2009
Posty: 18

Jo-Da napisał/a:

Ja mam jeszcze jedno spostrzeżenie. Od czasu do czasu jestem za granicą i mam takie wrażenie, że ważne jest odżywianie się według produktów, które rosną / są hodowane w miejscu urodzenia danej narodowości / rasy. Moje spostrzeżenie jest takie, że plaga otyłości ludzi czarnoskórych mieszkających w Anglii czy też Hindusów jest statystycznie większa niż w przypadku rdzennych anglików. A więc nie jedzmy cytrusów jedzmy jabłka :-D


Bardzo ciekawe spostrzeżenie. Byc może tak jest, że genetyka odgrywa tu kluczową rolę i niektóre pokarmy / grupy pokarmów w odmiennej geolokalizacji nie "służą" genom. Ja jednak przede wszystkim obwiniam za epidemię otyłości węglowodany niezależnie od narodowości (przykładem jest Polska, gdzie na przestrzenie kilkudziesięciu lat bardzo znacznie wzrosły statystyki otyłości), rasy i geolokalizacji.

kaska85




Dołączyła: 25.03.2011
Posty: 78

czytałam gdzieś, że wraz z wiekiem organizm wolniej trawi. np. po trzydziestce około 100 kcal mniej.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 395

Przepisy: 30

Pomogła: 21


cytat:

czytałam gdzieś, że wraz z wiekiem organizm wolniej trawi. np. po trzydziestce około 100 kcal mniej.


Zgadza się. Można się "pobawić" i potestować jak będzie się zmieniało zapotrzebowanie kalorycznie wraz z wiekiem "bawiąc" się Kalkulatorem Całkowitej Przemiany Materii (CPM) zmieniając tylko wiek.

sanica




Dołączyła: 06.10.2013
Posty: 17

Przepisy: 662


Ostatnio oglądałam program, w którym postawiono teorię, iż przybieramy na wadze bo jemy nieświadomie. Chodzi tu głównie o to, że nie zwracamy uwagi na różnego rodzaju przekąski, po które sięgamy w ciągu dnia jak gdyby odruchowo, a nie dlatego że jesteśmy głodni.

freelancer




Dołączyła: 16.01.2014
Posty: 4


Bardzo fajny artykuł i co do zwolnionego metabolizmu po 30, 40 to się w zupełności zgadzam, wtedy trudniej zrzucić nadmierne kilogramy, ale jak się chce, to się da :)
Wyjazdy na narty dla dorosłych, dzieci i młodzieży - http://www.grupaszafranski.pl/WYJAZDY+I+SZKOLENIA.html

iwonaprazmo




Skąd: Świdnik
Dołączyła: 24.01.2016
Posty: 7

W większości przypadków tyjemy przez skoki insulinowe we krwi. Niestety reklamy robią swoje i dieta większości Polaków to produkty zbożowe, już nie mówiąc o słodyczach drozdzówkach itd. a te niestety powodują nagły wzrost insuliny we krwi:/ W większości przypadków wystarczy unormować gospodarkę insulinową poprzez dietę i regularny sposób odżywiania :)

Barbarella




Skąd: Łomża
Dołączyła: 28.03.2009
Posty: 59

Przepisy: 2



Niestety coraz częściej na uregulowanie gospodarki insulinowej jest za późno - cukrzyca, a potem p o sznureczku, aż do miażdżycy i game over.

Te drożdżówki to zmora naszych czasów - pieczywo cukiernicze z białej mąki (męki), cukru, aromatów i podłej jakości utwardzane tłuszcze - czyli źródło kwasów trans, nie rozumiem po co młodzież walczy o ich przywrócenie w szkolnych sklepikach, pewnie są niestety totalnie nieuświadomieni. Ja osobiście wolę zjeść czekoladę, niż taki chłam.