Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


«   | 1 | 2 |  

powrót

Dlaczego grillowanie jest niezdrowe?

Jolkaaa




Dołączyła: 18.05.2011
Posty: 7

Zastanawiam się, dlaczego o grillowaniu mówi się, że jest takie niezdrowe. Czy to tylko kwestia tego co na tym grillu kładziemy, czy są jakieś inne przyczyny?
Przeczytałam o tym jak grillować zdrowo i zastanawiam się czy to co zostało tam napisane rzeczywiście ma jakiś sens.
Bardzo proszę o opinie!

fotograf2011




Skąd: Zgorzelec
Dołączył: 24.05.2011
Posty: 1

To kwestia tego co na tym grillu kładziemy ;) Tłuste mięso...

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 395

Przepisy: 30

Pomogła: 21


Tak naprawdę bowiem to nie samo grillowanie jest niezdrowe, ale sposób w jaki grillujemy. Tu masz zasady prawidłowego grillowania

vanilinka




Dołączyła: 07.10.2013
Posty: 17

Przepisy: 627


To, że grillowanie jest niezdrowe powoduje przede wszystkim fakt, że mięso kładziemy bezpośrednio na ruszt. Dlatego najlepiej do grillowania jest używać specjalnych tacek jednorazowych. Sprawią one, że grillowane jedzenie będzie troszkę mniej niezdrowe;-)

Pit.B




Dołączył: 07.08.2012
Posty: 62


Zawsze używam tacek, i później jeszcze mniej czyszczenia.

Adam Slownik




Skąd: Warszawa / Kalisz
Dołączył: 17.06.2015
Posty: 245


mi się wydaje że to przez tłuszcz który się wydziela i pali, polecam grilować wszystko w folii ;p
Doradzę w zdrowej suplementacji http://sklep.kenayag.com.pl

kalinnkkaa




Dołączył: 03.11.2015
Posty: 11

Zle grillowanie jest wtedy gdy grillujemy na zwykłych grillach i nam to dymi. Ja mam Lotus Grilla i się nic nie dymi


Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2


Wydaje mi się, że jest zdrowe jeżeli nie stosuje się jakichś rozpałek chemicznych i innych folii do grillowania :)
hardcorowo

kalinnkkaa




Dołączył: 03.11.2015
Posty: 11


Na pewno to też poprawia zdrowotność. Ale ważny jest też rodzaj użytego węgla, ten z marketów jest nasączany jakimiś chemikaliami, żeby lepiej się palił no i jak się dymi to te wszystkie świństwa zatrzymują się na potrawach. A tu nic mi się nie dymi i węgiel bukowy jest bardziej ekologiczny

fitmarlena




Dołączyła: 16.01.2016
Posty: 10


Raz ze tłuste mięso, a dwa, że jak przypalimy to te mięsko jest całe czarne i ma tak słyszałam, że tlenek węgla i jest to niezdrowe dla org.

«   | 1 | 2 |