Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


«   | 1 | 2 |  

powrót

Zamiast cukru

nazawszezdrowa




Dołączyła: 12.07.2012
Posty: 5

Cukier- wiadomo tuczy i powoduje próchnicę, słodziki (aspartam) są toksyczne i rakotwórcze... Pozostaje natura ) Są zwolennicy miodziku, a ja używam ksylitolu. Ma o połowę kalorii mniej niż cukier, nie psują się po nim zęby... Polecam lekturę: ksylitol.com i sklep z dość tanim ksylitolem oraz fajnymi słodyczami.

atyp1




Dołączył: 21.07.2012
Posty: 1

Zeby sie znow za jakis czas nie okazalo ze to tez jest rakotworcze :)
pozdrawiam
adam

Abigail




Skąd: Kraków
Dołączyła: 24.10.2012
Posty: 4

Również używam ksylitolu, choć mało słodzę, ale dobrze się na nim piecze ;)
Polecam również stevię, jest to brazylijska roślinka, niesamowicie słodka, nie ma żadnych kalorii, oraz prawie nie podnosi cukru we krwi ;)
można ja u mnie kupić w sklepie internetowym jeśli nie jesteś z Krakowa w Eko Chatce
Abigail

Herbalyes_eu




Dołączyła: 29.10.2012
Posty: 33

Polecam inne cukry spożywcze takiej jak: Moga zastapić zwykły cukier-sacharozę:)

cukier gronowy – glukoza
Cukier skrobiowy – glukoza
cukier mlekowy – laktoza
cukier owocowy – fruktoza
cukier słodowy – maltoza
cukier drzewny – ksyloza

politia




Dołączyła: 19.12.2011
Posty: 120


JA zostaję jednak przy miodzie ;) Przerażają mnie trochę ceny tych zamienników...

sanica




Dołączyła: 06.10.2013
Posty: 17

Przepisy: 662



Ja mogę polecić słód ryżowy. Co prawda jest bardziej kaloryczny niż ksylitol, ale na jego obronę mogę powiedzieć, że korzystnie wpływa zarówno na żołądek, jak i na sam proces trawienia. Dodatkowo tylko nieznacznie podnosi poziomu cukru we krwi i jest źródłem witamin z grupy B.

Natomiast dla tych, którzy liczą kalorie, najlepszym rozwiązaniem będzie wspomniana tu już wcześniej stewia. )


Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26





politia napisał/a:
JA zostaję jednak przy miodzie Przerażają mnie trochę ceny tych zamienników...

Ale nie dodawaj go do napojów powyżej 40 stopni, bo bioskładniki "odlatują w kosmos", a miód staje się kalorycznym bezwartościowym cukrem

Po przeczytaniu kilku artykułów wydaje mi się, że najlepszym zamiennikiem cukru jest stewia http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Stewia-slodkie-zycie-bez-cukru.html 


NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 30

Pomogła: 21



Potwierdzam to co napisała Celine. Miód jest super (polski tzw. super food http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,10-najzdrowszych-polskich-produktow-polska-super-zywnosc.html ), ale tylko wtedy jeśli nie został poddany działaniu temperatury powyżej 40 stopni.

Celine napisał/a:
Ale nie dodawaj go do napojów powyżej 40 stopni, bo bioskładniki "odlatują w kosmos", a miód staje się kalorycznym bezwartościowym cukrem

Maks07




Dołączył: 03.05.2014
Posty: 12

Przepisy: 182


Najlepiej jest nie słodzić  w ogóle, ale zgadzam się że najzdrowszy do słodzenia jest miodek)

Alexis




Dołączyła: 15.10.2014
Posty: 45


Ja słyszałam, że od cukru o wiele zdrowsza jest stewia. Warto chyba spróbować :)

«   | 1 | 2 |