Forum dyskusyjne
Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki
powrót
Co jeść w przypadku profilaktyki nowotworowej?
|
|
W przypadku raka żołądka / prewencji przed nim należy unikać: produktów sztucznie konserwowanych, solonych i wędzonych oraz tych będących źródłem nitrozoamin. Palenie papierosów oraz spożywanie alkoholi, szczególnie wysokoprocentowych, w nadmiernych ilościach może zwiększać ryzyko rozwoju choroby. O żołądek należy również dbać, aby nie doszło do infekcji bakterią Helicobacter pylori - która jest czynnikiem ryzyka raka żołądka.
Podsumowując należy prowadzić zdrowy tryb życia, unikać używek, spożywać pokarmy bogate w witaminę C oraz inne antyoksydanty, świeże owoce i warzywa wydają się mieć wpływ ochraniający.
Nitrozoaminy podczas smażenia, pieczenia a zwłaszcza grillowania kumulują efekt. Jak ognia trzeba wystrzegać się grillowania - nitrozaminy powstają podczas grillowania mięsa i kiełbas peklowanych czyli takich w których jako środek konserwujący zostały użyte azotany i azotyny mające oznaczenie od E249 do E252. Ono w ogóle nie powinno znaleźć się na ruszcie. Nitrozoaminy to też potencjalnie warzywa nowalijki
Hekate napisał/a:
Owoce i warzywa pryskaneTrzeba po prostu starać się kupować owoce i warzywa ze znanych źródeł, jest to ciężkie zadanie, ale wykonalne. Z drugiej strony pryskane owoce i warzywa wydają się być mniejszym złem niż alkohol i papierosy. Tutaj masz poradę jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw.
A gdzie w dzisiejszych czasach nie ma "E"? I jeszcze coś mnie bardzo zastanawia: Czy jedzenie surowej wołowiny jest zdrowe? I czy obecnie można jeszcze gdziekolwiek kupić mięso z nutrii (ponoć to najzdrowsze mięso)?
Myślałam trochę nad wykonaniem jakiś badań w kierunku nowotworów, żeby sprecyzować swoją potrzeby organizmu i podatność, bo mi Pani Dietetyk napisała, że "dieta" w profilaktyce rakowej to kropla w morzu potrzeb:/
Nie jestem przekonanana ze mozna jesc surowa wolowine , od czasu do czasu i tylko z zaufanego zrodla dodatkowo jezeli juz zamierzasz jesc na surowo to pamietaj zeby kupowac w kawalku (mielone paczkowane moze pochodzic od kilku roznych krow)
W badanach zawsze pamietaj o samokontroli, z rakiem sie nie dyskutuje kilka minut poswieconych na badanie a mozna wczesnie wykryc dodatkowo markery nowotworowe mozna zrobic
Polecam zainteresoiwać się dietą Dr. Budwig stworzoną specjalnie na potrzeby nowotworów, a przy tym też innych chorób cywilizacyjnych. Jest to dieta oparta w znacznej mierze o pastę będącą połączeniem dobrego oleju lnianego z twarogiem i mlekim, czy jogurtem (chodzi tutaj o maksymalne korzyści płynące z kwasów omega-3). Do tego owoce, ważywa i minimalizacja spożycia mięsa. W razie wystapienia takiego problemu nie należy także zapominać o właściwościach leczniczych kanabinoidów, które elominują komórki rakowe niektórych typów (warto poczytać, chodzi o olej konopny o wysokiej zawartości kanabinoidów)
W tym wątku jest temat o oleju lnianym, który jest głównym składnikiem antynowotworowej diety Pani Budwig:
http://www.odzywianie.info.pl/pl/forum/zdrowe_odzywianie/cholesterol/ofs,30,goto,post_5497,lang,0,topic,1155.html
http://wedlinyzdebiny.pl
Fu! Nie cierpię pomidorów Ale czego się nie robi dla zdrowia
Słuchajcie, mam ważne pytanie i prosiłabym o możliwei szybką odpowiedź. Zdecydowałam się na zrobienie testów genetycznych (u mnie w rodzinie kilka osób chorowało) i dzwoniłam już do monogen.life i rozmawiałam z panem o tym jak, gzie, po co i dlaczego (w ogóle to dziękuję mu za cierpliwość) W każdym razie on powiedziała, że na podstawie wyniku oprócz badań dostanę także wskazówki na temat dedykowanej diety.
I już mi było głupio się pytać, to może mi ktoś tu odpowie: czy tą dietę to ustali dietetyk, onkolog, genetyk? Bo nie wiem czy mam biegać z tym wynikiem od lekarza do lekarza czy to jeden ustala?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.