Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

W jakiej temperaturze piec kurczaka w oliwie?

aforndah




Dołączył: 18.03.2018
Posty: 23

Cześć. Chciałbym zjeść dzisiaj pieczonego kurczaka w marynacie, której podstawą jest oliwa z oliwek. Wiem, że przy wysokich temperaturach jest niebezpieczna, dlatego chciałbym się was doradzić do jakiej temperatury rozgrzać piekarnik, żeby oliwa nie zaczęła wytwarzać tych niebezpiecznych związków, a jednocześnie ,żeby kurczak nie był surowy w środku ni suchy .jest to w ogóle możliwe? Mówię tutaj o filecie piersi z kurczaka.

Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4



Według angielskiej wikipedii w najbardziej pesymistycznej wersji punkt dymienia to 160 stopni, więc limit powiedzmy 155 stopni jest ok. Nie znaczy to, że w oliwie poddanej takiej temperaturze nie zachodzą inne degradujące jej wartość zdarzenia.

aforndah




Dołączył: 18.03.2018
Posty: 23


Na pewno straci dużo właściwości ,ale chyba najgorszego się pozbędę zmniejszając temperaturę do 155 stopni, nie?

A jak długo wtedy piec? Przy 180 stopniach było to 30 minut.


Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


 Najgorszego się pozbędziesz.

Jeśli chodzi o temperatury, to tego się nie da przeliczyć z kilku względów, bo zależy to od kilku rzeczy - mocy czynnika grzewczego, parametrów dodatkowych typu włączony termoobieg, czy gabarytów produktu. Musisz to sam określić metodą prób i błędów, czyli trzeba załóżmy po 35 minutach przekroić i sprawdzić.


odporna




Skąd: Bielsko-Biała
Dołączyła: 17.05.2018
Posty: 6


Może zamiast oliwy użyć oleju kokosowego, na którym można smażyć i piec w wysokiej temperaturze. 

 

W temperaturze ponad 25st.C staje się płynny więc można wygodnie użyć jako marynaty,


Odporna.pl - Zdrowa Strona Życia
http://odporna.pl/