Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


«   | 1 | 2 |  

powrót

Delma

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

Jaki jest wpływ Delmy na zdrowie? Skład: woda, oleje i tłuszcze roślinne, sól (0.8%), emulgatory (polirycynoleinian poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), aromat, przeciwutleniacz (CaNa2EIJDTA), witaminy A i D3. Zawartość tłuszczu 20%

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

sądzę iż już powinieneś wiedzieć...
http://www.ochoroba.pl/grupy/delma
:>

zaśmiecanie forów.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 397

Przepisy: 30

Pomogła: 21


Poza wodą nie widzę w niej nic ciekawego. Składniki albo wysoce przetworzone (np. oleje lub tłuszcze roslinne - źródło izomerów trans) albo cała rzesza sztucznych dodatków. Witaminy A i D - może ich duża zawartość - ale ich wchłanianie nie jest zbyt dobre. Ogólnie produkt zdecydowanie do bani :dobani:. Jeśli smarować to tylko masłem - ma pewną zawartośc cholesterolu, ale jest to produkt naturalny i nie przetworzony.

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

Ale masło zawiera tłuszcze nasycone, które pogarszają nastrój i ogólnie funkcjonowanie mózgu. Poza tym jest z mleka, które jak wiadomo nie jest zbyt zdrowe.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 397

Przepisy: 30

Pomogła: 21


Pomimo tego, gdybym miała wybierać to zdecydowanie masło. W wyniku uwodornienia tłuszczów roslinnych dodawanych do margaryny powstają bardzo szkodliwe izomery trans, ponadto część tych tłuszczów (kwasów tłuszczowych) po takim procesie staje się nasycona. Taka chemia jaka jest w margarynie przyprawia o ból głowy. Jesli chodzi o mleko - to masło jest praktycznie tylko tłuszcz + woda, nie jest to więc białko - a ono budzi największe kontrowersje.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

masło jest polecane dla osób młodych, kobiet w ciąży i karmiących, zaś miękkie margaryny dobrej jakości dla osób dorosłych i starszych m.in. ze względu na mniejszą zawartość cholesterolu.
Miękkie margaryny, takie jak delma, są zdrowsze od twardych - zawierają mniej tłuszczów trans.

"Otóż jeszcze do niedawna produkcja margaryny odbywała się na drodze uwodornienia, co powodowało, że nienasycone kwasy tłuszczowe przechodziły w formę izomerów trans. Te z kolei wykazywały własciwości zbliżone do nasyconych kwasów tłuszczowych. Mówiło się zatem, że skoro mamy spożywać szkodliwe substancje, to niech one będą przynajmniej naturalne.
Obecnie jednak technologia produkcji smarowideł roślinnych oparta jest o tłuszcze estryfikowane, co powoduje , że wiekszość margaryn nie zawiera izomerów trans wcale lub jedynie śladowe ich ilości." - to prawda, ten fakt znajduje się nawet w podręcznikach do chemii żywności.

"„Świat Konsumenta” zlecił akredytowanemu laboratorium wykonanie analizy składu kwasów tłuszczowych w dziewięciu markach masła zakupionych w warszawskich sklepach. Analiza wykazała, że kwasy tłuszczowe tylko jednego produktu występowały w typowych dla masła proporcjach. [...] Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że wśród zakupionych próbek, mianem „czystego” masła, bez dodatku tłuszczów roślinnych, określić można jedynie Masło Ekstra z Warlubia firmy Jagr. W jego przypadku udział żadnego spośród analizowanych kwasów tłuszczowych nie odbiegał w znaczący sposób od typowych dla masła wartości. Pozostałe produkty nie powinny być nazywane masłem, ponieważ tłuszcz mleczny w większym lub mniejszym stopniu zastąpiony został w nich tłuszczem roślinnym, o czym najwyraźniej zapomnieli poinformować nas producenci."
(tak więc masłu również nie można "wierzyć" na słowo!)

"W przypadku masła chłodniczego i extra około 82% masła to tłuszcze zarówno nasycone (54%), jednonienasycone (20%), wielonienasycone (3%) oraz izomery trans kwasów tłuszczowych (4-20%)"

Osobiście preferuję margarynę.

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Ja natomiast nie wierzę w chemię żywności (czyli w margarynę). Jeszcze nikt nie oszukał natury, preferuję masło :ok:
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

Z tego wynika, że najlepiej niczym nie smarować i pokropić oliwą z oliwek, bo zarówno masła jak i margaryna są szkodliwe.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Chemia żywności to także wszystkie zdrowe składniki. Zarówno białka, jak i cukry to chemia. Jednakże są związki chemiczne dobre i złe. Często myślimy, że skomplikowane związki, na przykład glutaminian sodu, benzoesan sodu, są sztuczne. A tak naprawdę występują naturalnie w produktach nieprzetworzonych. ;) (Benzoesan w żurawinie, glutaminian na przykład w pomidorach.) Z drugiej strony można tez powiedzieć, że masło również nei jest produktem "prosto od natury", ponieważ aby powstało niezbędne są pewne procesy technologiczne, samo z siebie się nie zrobi.
I w sumie nie wiem ile racji może byc w tym, co napisał konrado5, aczkolwiek wydaje mi sie to całkiem sensowne rozwiązanie. :)
Dodam jeszcze, że ufać można tylko masłu własnej roboty, ponieważ obecnie wiele firm mleczarskich bez naszej wiedzy stosuje pewne skladniki lub procesy, o których wcale nie musimy wiedzieć (w polskim prawie nie ma przepisu regulującego fakt, czy skład podany na opakowaniu musi się zgadzać z tym, co rzeczywiście znajduje się w produkcie) - więc może być w maśle wiele swiństw, które są dodawane dla oszczedności na przykład lub polepszenia smaku, a które wcale nie są dobre.

Bondini




Skąd: Sopot
Dołączył: 28.03.2009
Posty: 46

Hania napisał/a:

"„Świat Konsumenta” zlecił akredytowanemu laboratorium wykonanie analizy składu kwasów tłuszczowych w dziewięciu markach masła zakupionych w warszawskich sklepach. Analiza wykazała, że kwasy tłuszczowe tylko jednego produktu występowały w typowych dla masła proporcjach. [...] Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że wśród zakupionych próbek, mianem „czystego” masła, bez dodatku tłuszczów roślinnych, określić można jedynie Masło Ekstra z Warlubia firmy Jagr.


Zależy, kto zlecił badania i kto podsunął temat :-D. Tak to jest, że takie badania są niby "niezależne", ale praktycznie zawsze jakaś firma stoi za nimi. Tak nawiasem mówiąc, dostaję szału jak słyszę, że Danonki są rekomendowane przez Instytut Matki i Dziecka. To jest czysta kpina i przekonywanie ludzi, że taki bezwartościowy słodycz jest zdrowy.

«   | 1 | 2 |