Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


«   | 1 | 2 |  

powrót

Kakao

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

Jaki ma wpływ na zdrowie kakao pite bez cukru i bez mleka? Bo mi strasznie to smakuje i nie wiem jak często to mogę pić, by szkody były pomijalne. Obawiam się tłuszczów nasyconych, które są w Kakao, ale wydaje mi się, że jak zaleję łyżeczkę kakao wodą, to nie będzie zbyt dużo tłuszczów nasyconych. Dobrze mi się wydaje?

krzysiek




Dołączył: 26.08.2009
Posty: 12

Jakiej firmy ? Najlepiej podać skład, bo tak nic nie można powiedzieć.

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

Firma sunny glade:
kakao niskotłuszczowe, zawartość tłuszczu: min. 10-12%

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Nie bój się tak panicznie nasyconych kwasów, zawsze gdy masz wątpliwości starasz się ich unikać. Nie trzeba bać się ich jak ognia, po prostu nie można z nimi przesadzać.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 397

Przepisy: 30

Pomogła: 21


Prawie każdy produkt spożywczy ma swoje plusy i minusy. Kakao naturalne (bez cukru) ma więcej plusów. Nie wolno jednak zbyt dużo go spozywać bo może powodować: możliwość uzależnienia, zawartość tyraminy, która może powodować migreny i alergię, jest bogata w szczawiany i może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych, ze względu na kofeinę może powodować problem z zasypianiem. Plusy (w małych i dużych ilościach): bardzo duża zawartość antyooksydantów, bardzo duża zawartość magnezu, duża zawartośc cynku, potasu, selenu, zawierają pewną ilość witamin. Mój wniosek: zażywać codziennie ranno w małych ilościach (2-3 łyżeczki) oczywiście bez dodatku cukru.

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

Ale tej kofeiny chyba w kakao jest mniej niż w herbacie.

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

cytat:

Ale tej kofeiny chyba w kakao jest mniej niż w herbacie.


W kakao jest mniej kofeiny niż w herbacie, biorąc pod uwagę "jednostkę rozliczeniową" czyli jedną szklankę. Trzeba pamiętać, że im dłuższe parzenie herbaty tym w herbacie znajdzie się więcej kofeiny.

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

Z tego co wiem to przy dłuższym parzeniu herbaty jest mniej kofeiny.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

to by się mijało z logiką - przecież im dłużej liście herbaty zawierające kofeinę mają styczność z gorącą wodą, tym więcej tego związku przenika do naparu. Nawet kolor herbaty przy dłuższym parzeniu jest mocniejszy, tak samo jak smak i jak zawartość kofeiny właśnie.
Nie rozumiem dlaczego uważasz że przy dłuższym parzeniu mniej kofeiny i skąd takowa informacja? Jeśli gdzieś na tą informację się natknąłeś, polecam wyjaśnienie tego błędnego myślenia.

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

http://www.eherbata.pl/parzenieherbaty
Od długości parzenia herbaty zależy jej działanie. Na początku wydziela się teina, dopiero po 3-5 minutach wydzielają się polifenole popularnie zwane taninami. Składniki te neutralizują działanie teiny, tak więc po 7 minutach parzenia napar może być całkowicie pozbawiony teiny i nie ma już właściwości pobudzających.

«   | 1 | 2 |