Dzisiaj jest: Środa, 18.09.2019 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


«   | 1 | 2 |  

powrót

Chrupkie pieczywo - czy faktycznie jest cool ?

Bondini




Skąd: Sopot
Dołączył: 28.03.2009
Posty: 46

Producenci chrupkiego pieczywa wmawiają nam, że ich produkty są dla nas dużo zdrowsze niż zwykłe pieczywo. Według mnie tak nie jest i są to wmówione nam zagrywki marketingowe, mające na celu skłonić nas do zakupu. Dla mnie pieczywo chrupkie jest sztuczne i nadmuchane. Poddawane niekorzystnej obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze. Niedawno odkryto też, że podobnie jak w chipsach w pieczywie chrupkim zawarty jest rakotwórczy akryloamid.

Uważam, że ciemny pełnoziarnisty chleb razowy na zakwasie jest dużo smaczniejszy i dużo zdrowszy. A co do kaloryczności, to wszystko zależy ile się zje. Zamiast 8 "desek" pieczywa chrupkiego wolę zjeźć 2 kromki swieżego pachnącego razowca. Kalorycznie to samo ale zdrowiej.

Jakie jest Wasze zdanie ?

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

Przereklamowany towar. Wybrałbym razowca

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Chrupkie pieczywo ma duży indeks glikemiczny i bardzo małe wartości odżywcze. Nie polecam. To jest jak z tą całą żywnością light, niby ma pomagać, a tak naprawdę działa na niekorzyść.
The Truth Is Out There

chili




Dołączyła: 15.10.2012
Posty: 15

lepszy prawdziwy orkiszowy!

Herbalyes_eu




Dołączyła: 29.10.2012
Posty: 33

Na pewno może smakować,ale pod względem wartości odżywczych to niestety nie prezentuje się to zbyt dobrze. Warto zainwestować w ciemne pieczywo razowe.

Cookie




Dołączyła: 02.12.2013
Posty: 16

Przepisy: 501


Pieczywo chrupkie nie jest też wcale tak mało kaloryczne. Jeśli porównamy zawartość kalorii w 100 g chleba razowego (która wynosi 230 kcal) oraz w pieczywie chrupkim (która wynosi 350 kcal) to chyba nie mamy już wątpliwości co jest lepsze dla naszej diety.D

serwatka




Dołączyła: 07.04.2014
Posty: 5


Dla mnie to fajna rzecz na momenty kiedy zabraknie świeżego piecyzwa, wtedy wyciagan chrupokie, albo do pracy na przkąske, bo nie lubie zabierać - a przede wszystkim robic kanapek w domu. 

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 30

Pomogła: 21



Sporadycznie można spróbować, jednak chrupkie pieczywo traktuję jako produkt light, a produkty light generalnie "oszukują" nasz organizm.

iwonaprazmo




Skąd: Świdnik
Dołączyła: 24.01.2016
Posty: 7


Jak dla mnie wszystko, co wysoko przetworzone można wyrzucić do śmieci:/

Daniela




Ostrzeżenia: 1
Dołączył: 18.08.2014
Posty: 42


doczytałam ostatnio, ze sposob w jaki piecze się chrupkie pieczywo jest bardzo niezdrowy, wytwazaja się jakies niezdrowe związki wtedy.... czasami po nie sięgałam, ale teraz zrezygnowałam

«   | 1 | 2 |