Dzisiaj jest: Piątek, 19.07.2019 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


«   | 1 | 2 |  

powrót

żywność ekologiczna

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Witajcie

Chciałabym rozpocząć dyskusję na temat żywności ekologicznej.

Czy jest sens spożywania takiej żywności ?

Pod jakim względem taka żywność jest lepsza od zwykłej ?
The Truth Is Out There

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


W mojej opinii tylko niektóre rzeczy dostępne w takich sklepach są godne polecenia. Widziałam w takim sklepie np. mleko sojowe UHT. Jakie więc z tego produktu mogą płynąć korzyści żywieniowe - praktycznie brak wartości odżywczych. Po co więc płacić za taki produkt dużą kasę.
Z dobrych rzeczy to np. chleb razowy - kosztuje co prawdę więcej niż normalny chleb, ale jest to chleb robiony na zakwasie (aż pachnie kwasem), bez użycia drożdży i polepszaczy, jako, że jest naturalny to jego termin przydatności do spożycia to ponad tydzień czasu, w tym czasie w chlebie nie następują niekorzystne zmiany - taki chleb nie czerstwieje. Widziałam też wędliny, robione prawdopodobnie na naturalnych ziołach i przyprawach (naturalny zapach) oraz wędzone w sposób tradycyjny i bez użycia substancji barwiących mięso na czerwono. Wędlina taka poza unikatowym smakiem wydaje się być zdrowa. Jest też duży wybór miodów, które w porównaniu do tych z marketu nie wydają się być sztuczne i prawdopodobnie nie są pasteryzowane, a więc mają dużo składników odżywczych.

Podsumowując według mnie to kupować należy żywność z takich sklepów unikalną, naturalną i niskoprzetworzoną (bądź też nieprzetworzoną w zależności od rodzaju produktu). Nie ma sensu płacić wysoką cenę za produkty wysokoprzetworzone, gdyż takie produkty można kupić w każdym sklepie, ale za niższą cenę :-P
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 29

Pomogła: 21


Potoczne określenie "żywność ekologiczna" często bywa stosowane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność", co może wprowadzać konsumenta w błąd. Jednakże, podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych - nie kryją się za nim żadne standardy określające warunki produkcji i sposoby kontroli.
Ponieważ o tym, co znajduje się na etykiecie produktu decyduje producent, stosując techniki marketingowe stara się on, aby jego produkt w otoczeniu innych produktów na półce sklepowej wyróżniał się. Dodawane są więc różne informacje np. "100% bezpieczny", "żyj w zgodnie z naturą", "bio-chleb", "zdrowy". Sugerować mogą one konsumentowi, że produkty, które nie posiadają takiej informacji na opakowaniu, są nie do końca bezpieczne dla człowieka, a może nawet wręcz szkodliwe. Takie praktyki stosowane zazwyczaj przez producentów żywności konwencjonalnej działają na niekorzyść zarówno konsumentów, jak i producentów certyfikowanej żywności ekologicznej.
Często jako „zdrowa żywność” oferowane są produkty wytworzone na bazie soi, żywność wegetariańska, probiotyki, zioła, odżywki, suplementy witaminowe itp. Terminem tym określa się więc żywność niewiadomego pochodzenia, której walory zdrowotne nie są w jednoznaczny sposób potwierdzone naukowo.

zaczerpnięte z artykułu http://www.odzywianie.info.pl/Co-to-jest-zywnosc-ekologiczna.html

A więc uwaga, nie wszystko złoto co się świeci. Ceny takiej żywności są ok 20-30% wyższe niż normalnej, część takiej żywności nie posiada certyfikatu "żywności ekologicznej" no i część z nich ma małe wartości odżywcze (wskutek wysokiego przetworzenia przemysłowego).

Wniosek: czytać etykiety i analizować proces wytwórczy takiego artykułu.

banka




Dołączyła: 02.07.2010
Posty: 2

Jestem za jedzeniem tylko żywności ekologicznej, czyli takiej która pochodzi z certyfikowanych gospodarstw rolniczych i posiada znak jednej z tych insytucji Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG.
Oczywiście żywność ekologiczna to także taka, którą sama sobie we własnym ogródku wychodujesz, ale bez używania pestycydów i innych nawózów sztucznych w regionie czystym ekologicznie. Taka żywność jest zdrowa a jej smak o niebo lepszy od zywności nieekologicznej.

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Żywność ekologiczna

banka napisał/a:

z certyfikowanych gospodarstw rolniczych i posiada znak jednej z tych insytucji Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG.
i z własnych ogródków bez nawozów :up:,"
oczywiście tylko wtedy, gdy żywność taka nie jest "marnowana" przez przetwarzanie, wtedy nie ma co płacić za taką "papkę". Znaczek instytucji certyfikującej oczywiście musi być umieszczony, ale jest też oczywiście specjalny znak żywności ekologicznej.

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21



Słyszę coraz więcej głosów, że żywność ekologiczna wcale nie jest dużo lepsza od konwencjonalnej, tylko jak pomyślę o pestycydach, GMO i metalach ciężkich to jestem przekonana, że jakieś lobby nieźle kombinuje aby demonizować taką żywność i pozwolić jej umrzeć śmiercią naturalną.
The Truth Is Out There

Adam Slownik




Skąd: Warszawa / Kalisz
Dołączył: 17.06.2015
Posty: 245


sens jest bo możliwie zdrowsza powinna być
Doradzę w zdrowej suplementacji http://sklep.kenayag.com.pl

Leila




Dołączyła: 15.02.2016
Posty: 10


Uważam, że ma to duży sens aczkolwiek, nie można popadać w paranoję. Warzywa wiadomo najlepiej ze sprawdzonych źródeł, mięso i wędliny najlepiej robić samemu a kupować w sprawdzonych masarniach albo gospodarstwach wiejskich, jajka zawsze kupuję od sąsiada który sam hoduje kurki, nic nie smakuje tak samo. A jeśli chodzi o resztę produktów to oleje, mąki ziarna do pieczenia chleba samemu w domu, lub inne dodatki kupuję w internecie, ze stron z ekologicznym jedzeniem, np puregreen.

talka




Ostrzeżenia: 3
Dołączył: 07.03.2018
Posty: 20


Czy macie w okolicy sklepy w których kupujecie takie jedzenie? 

brette




Ostrzeżenia: 3
Skąd: Tu i tam
Dołączyła: 15.02.2017
Posty: 78

Owszem. Ludzie stają sie z roku na rok coraz bardziej świadomi tego co jedzą. Sklepy to dostrzegają tak więc w wielu marketach można zobaczyć polki z jedzeniem ekologicznym. Największy dział tego typu jest chyba w sklepach Netto. Gdzie sama kupuję takie jedzenie Plusem jest również fakt,że maja tam dużo promocji ( ostatnio kupowalam banany z plantacji bio w cenie 4 zł za kilogram.....).

 Jeśli chodzi o pólprodukty ekologiczne to polecam czytać skład i ilość kalorii.... Bo moze się okazać,ze mają ich więcej niż sądzimy. Ekologiczne nie równa się dietetyczne. Pamiętaj o tym.  

 


«   | 1 | 2 |