Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

co można gotować w mikrofali

emsiHouse




Skąd: to tu, to tam - teraz PL
Dołączył: 22.08.2009
Posty: 8

Marchewka i ryba będzie doskonała, za to ciasto francuskie obrzydliwe, wręcz nie do zjedzenia. Skoro różnica jest tak wielka, warto poznać potrawy współgrające z kuchenką mikrofalową, by wiedzieć, jak jej używać sprawnie, a przede wszystkim - pysznie.

Kuchenka mikrofalowa nie służy tylko do podgrzewania. Niby to wiemy, a mimo to znakomita większość użytkowników nie ufa temu praktycznemu urządzeniu, wkładając do niego wyłącznie gotowe dania ze sklepowej półki lub potrawy przyrządzone wcześniej na tradycyjnej kuchence. No i potem dziwią się, że jedzenie jest gumowate, bez smaku.

W rzeczywistości gumowate i bez smaku jest jedzenie w wersji instant oraz wiele potraw odgrzewanych. Natomiast jeśli zaufamy mikrofalom i przygotujemy posiłek tylko z ich pomocą (oszczędzając przy okazji czas i energię), możliwości małej kuchenki mogą nas bardzo zaskoczyć. Trzeba tylko wiedzieć, co włożyć do środka.

Dobrze, a nawet lepiej

Jeśli ktoś zaczynał od próby ugotowania jajka w skorupce (które wybuchło), upieczenia ciasta (które nie wyrosło) czy smażonej kiełbasy (która się zapaliła lub błyskawicznie zwęgliła), oczywiście łatwo dojdzie do wniosku, że kuchenka mikrofalowa nadaje się wyłącznie do zrobienia popcornu.

Tymczasem wbrew dość powszechnemu przekonaniu, że wszystko, co zostało przygotowane w mikrofalówce, ma gumowatą konsystencję i nijaki smak, istnieje całkiem sporo potraw, które wyglądają i smakują nawet lepiej, niż przyrządzone na tradycyjnej kuchence.

Chodzi między innymi o warzywa, zupy, ryby oraz inne potrawy mięsne.

Zupy, gotowane w głębokich naczyniach żaroodpornych, mają bogaty smak, nie przywierają do naczynia i nie przypalają się. Ponadto łatwiej wydobyć z nich wymarzony aromat - gotowane przez dwadzieścia do czterdziestu minut wywary warzywne i mięsne mają takie same walory, jak te gotowane na tradycyjnej kuchence przez kilka godzin.

Pyszne nawet bez dodatków

Potrawy z ryb i innych mięs (w tym gulasze i potrawki) podbijają serce najbardziej wybrednych smakoszy. Dzięki gotowaniu „we własnym sosie" mięso zachowuje naturalny smak oraz wartości odżywcze, a ponadto jest równomiernie ścięte, soczyste i aromatyczne.

Zaskakująco pyszne są warzywa, które po przyrządzeniu w kuchence mikrofalowej zachowują intensywny, świeży kolor, a także mnóstwo witamin i innych składników odżywczych. Smak samych warzyw jest zachowany tak silnie, że nie trzeba już stosować żadnych przypraw, by rozkoszować się pysznym i zdrowym posiłkiem.

Znakomicie udają się także leguminy, pasztety, sosy, konfitury oraz desery owocowe. Przy czym trudną do przecenienia zaletą mikrofalówek jest fakt, iż do przygotowania większości dań nie potrzebujemy tłuszczu. Oliwę czy masło możemy rzecz jasna dodać dla smaku, ale nie jest to konieczne.

Nie wszystko się da

Darujmy sobie natomiast ciasta z mikrofalówki. Kuchenka ta działa na zasadzie wprawiania w drgania cząsteczek wody i tłuszczu, które znajdują się w potrawach, czyli podgrzewania ich dzięki sile tarcia. Łatwo się domyślić, że przy tak równomiernym gotowaniu nic nie będzie miało szansy wyrosnąć.

Dlatego ciasta kruche, francuskie, drożdżowe, biszkoptowe, ptysie, bezy, a także suflety są wręcz trudne do przełknięcia - suche i twarde, przy tym nie zarumienione, co odbiera całą przyjemność z ich jedzenia.

Nie próbujmy także gotować jajek w skorupkach, ponieważ gwałtowny wzrost ciśnienia po prostu je rozsadza. Jeśli już w ogóle zdecydujemy się na włożenie ich do mikrofalówki, muszą być w otwartym pojemniczku lub na talerzu z całą potrawą. Pamiętajmy jednak, że jajecznica i tak nie wyjdzie, zatem jajka powinny stanowić raczej dodatek.

Na koniec: uważajmy z daniami smażonymi. Tłuszcz rozgrzany do bardzo wysokiej temperatury łatwo się zapala, zresztą i tak trudno nam będzie równomiernie zrumienić potrawę. Lepiej częściowo przygotować jedzenie w mikrofalówce (oszczędzi to nam wiele czasu oraz energii elektrycznej), a następnie dopiec w tradycyjnym piekarniku, który przyda kurczakowi lub pieczeni apetycznej skórki.

kuchnia.wp.pl

klarun




Dołączył: 19.08.2014
Posty: 66

Z tego, co wiem, to na śniadanie powinno się głównie spożywać węglowodany, a nie białko, dlatego wymieniana jajecznica jest u mnie raczej posiłkiem na kolację Ale szukałem fajnego przepisu i trafiłem na zabawny przepis:) Trochę dobrych porad w nim jest:)

 

emsiHouse napisał/a:

Marchewka i ryba będzie doskonała, za to ciasto francuskie obrzydliwe, wręcz nie do zjedzenia. Skoro różnica jest tak wielka, warto poznać potrawy współgrające z kuchenką mikrofalową, by wiedzieć, jak jej używać sprawnie, a przede wszystkim - pysznie.

Kuchenka mikrofalowa nie służy tylko do podgrzewania. Niby to wiemy, a mimo to znakomita większość użytkowników nie ufa temu praktycznemu urządzeniu, wkładając do niego wyłącznie gotowe dania ze sklepowej półki lub potrawy przyrządzone wcześniej na tradycyjnej kuchence. No i potem dziwią się, że jedzenie jest gumowate, bez smaku.

W rzeczywistości gumowate i bez smaku jest jedzenie w wersji instant oraz wiele potraw odgrzewanych. Natomiast jeśli zaufamy mikrofalom i przygotujemy posiłek tylko z ich pomocą (oszczędzając przy okazji czas i energię), możliwości małej kuchenki mogą nas bardzo zaskoczyć. Trzeba tylko wiedzieć, co włożyć do środka.

Dobrze, a nawet lepiej

Jeśli ktoś zaczynał od próby ugotowania jajka w skorupce (które wybuchło), upieczenia ciasta (które nie wyrosło) czy smażonej kiełbasy (która się zapaliła lub błyskawicznie zwęgliła), oczywiście łatwo dojdzie do wniosku, że kuchenka mikrofalowa nadaje się wyłącznie do zrobienia popcornu.

Tymczasem wbrew dość powszechnemu przekonaniu, że wszystko, co zostało przygotowane w mikrofalówce, ma gumowatą konsystencję i nijaki smak, istnieje całkiem sporo potraw, które wyglądają i smakują nawet lepiej, niż przyrządzone na tradycyjnej kuchence.

Chodzi między innymi o warzywa, zupy, ryby oraz inne potrawy mięsne.

Zupy, gotowane w głębokich naczyniach żaroodpornych, mają bogaty smak, nie przywierają do naczynia i nie przypalają się. Ponadto łatwiej wydobyć z nich wymarzony aromat - gotowane przez dwadzieścia do czterdziestu minut wywary warzywne i mięsne mają takie same walory, jak te gotowane na tradycyjnej kuchence przez kilka godzin.

Pyszne nawet bez dodatków

Potrawy z ryb i innych mięs (w tym gulasze i potrawki) podbijają serce najbardziej wybrednych smakoszy. Dzięki gotowaniu „we własnym sosie" mięso zachowuje naturalny smak oraz wartości odżywcze, a ponadto jest równomiernie ścięte, soczyste i aromatyczne.

Zaskakująco pyszne są warzywa, które po przyrządzeniu w kuchence mikrofalowej zachowują intensywny, świeży kolor, a także mnóstwo witamin i innych składników odżywczych. Smak samych warzyw jest zachowany tak silnie, że nie trzeba już stosować żadnych przypraw, by rozkoszować się pysznym i zdrowym posiłkiem.

Znakomicie udają się także leguminy, pasztety, sosy, konfitury oraz desery owocowe. Przy czym trudną do przecenienia zaletą mikrofalówek jest fakt, iż do przygotowania większości dań nie potrzebujemy tłuszczu. Oliwę czy masło możemy rzecz jasna dodać dla smaku, ale nie jest to konieczne.

Nie wszystko się da

Darujmy sobie natomiast ciasta z mikrofalówki. Kuchenka ta działa na zasadzie wprawiania w drgania cząsteczek wody i tłuszczu, które znajdują się w potrawach, czyli podgrzewania ich dzięki sile tarcia. Łatwo się domyślić, że przy tak równomiernym gotowaniu nic nie będzie miało szansy wyrosnąć.

Dlatego ciasta kruche, francuskie, drożdżowe, biszkoptowe, ptysie, bezy, a także suflety są wręcz trudne do przełknięcia - suche i twarde, przy tym nie zarumienione, co odbiera całą przyjemność z ich jedzenia.

Nie próbujmy także gotować jajek w skorupkach, ponieważ gwałtowny wzrost ciśnienia po prostu je rozsadza. Jeśli już w ogóle zdecydujemy się na włożenie ich do mikrofalówki, muszą być w otwartym pojemniczku lub na talerzu z całą potrawą. Pamiętajmy jednak, że jajecznica i tak nie wyjdzie, zatem jajka powinny stanowić raczej dodatek.

Na koniec: uważajmy z daniami smażonymi. Tłuszcz rozgrzany do bardzo wysokiej temperatury łatwo się zapala, zresztą i tak trudno nam będzie równomiernie zrumienić potrawę. Lepiej częściowo przygotować jedzenie w mikrofalówce (oszczędzi to nam wiele czasu oraz energii elektrycznej), a następnie dopiec w tradycyjnym piekarniku, który przyda kurczakowi lub pieczeni apetycznej skórki.

kuchnia.wp.pl

 

 


wiewiora




Dołączył: 27.10.2014
Posty: 23

Bardzo często używam kuchenki nie tylko do podgrzewania, ale i przygotowania potraw, rzeczywiście ma spore możliwości, teraz sobie nie wyobrażam żebym nie miała mikrofali w kuchni :)

Otylia




Dołączyła: 28.10.2014
Posty: 26


Ja rzadko korzystam z mikrofali. Wydaje mi się, że nie jest zbyt zdrowa. 

Dizzy




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 11

Przepisy: 84





emsiHouse napisał/a:
Darujmy sobie natomiast ciasta z mikrofalówki. Kuchenka ta działa na zasadzie wprawiania w drgania cząsteczek wody i tłuszczu, które znajdują się w potrawach, czyli podgrzewania ich dzięki sile tarcia. Łatwo się domyślić, że przy tak równomiernym gotowaniu nic nie będzie miało szansy wyrosnąć. Dlatego ciasta kruche, francuskie, drożdżowe, biszkoptowe, ptysie, bezy, a także suflety są wręcz trudne do przełknięcia - suche i twarde, przy tym nie zarumienione, co odbiera całą przyjemność z ich jedzenia.
Teraz są specjalne ciasta do mikrofalówki. Wsypuje się mieszankę do kubka, dodaje trochę wody i mamy coś słodkiego w kilka minut. Może niezbyt zdrowe, ale raz na jakiś czas wszystko jest dla ludzi.

iwonaprazmo




Skąd: Świdnik
Dołączyła: 24.01.2016
Posty: 7


Używając mikrofali można sobie tylko zafundować problemy zdrowotne, nie polecam!!!

odporna




Skąd: Bielsko-Biała
Dołączyła: 17.05.2018
Posty: 6

Mikrofala może i jest wygodna w użyciu ale niestety jedzenie z mikrofali jest niezdrowe. Fale emitowane przez mikrofalówkę zmieniają strukturę białek. Jedząc często takie potrawy, można zafundować sobie wiele dolegliwości z chorobami przewlekłymi włącznie. 
Odporna.pl - Zdrowa Strona Życia
http://odporna.pl/