W uzupełnieniu bardzo ciekawego artykułu - Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC taka ciekawostka, którą gdzieś wyczytałem w gazecie, ale nie pamiętam gdzie. Japoński doktor przypadkowo odkrył, że obite owoce i warzywa, czyli poddane stresowi zwiększały w swoim składzie po takim obijaniu ilość antyoksydantów w stosunku do do tych zerwanych razem, ale nie obitych. Doktor poszedł dalej i poddał warzywka i owoce ultradźwiękom i elektrowstrząsom ! Efekt był podobny do tych obitych, też wzrosła ilość antyoksydantów w stosunku do tych nie poddanych "zabiegom"
Forum dyskusyjne
Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki
powrót
Antyoksydanty - ciekawostka
|
|
Faktycznie bardzo ciekawe i wydaje się, że technologia do wdrożenia - znalazłem więcej informacji na ten temat