Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Kiszone grzyby. Czy są zdrowe?

kriss_kross




Dołączył: 06.07.2012
Posty: 9

Oprócz warzyw i owoców kisić można również grzyby. Czy takie kiszone grzyby są zdrowe i mają jakieś pozytywne właściwości odżywcze?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


Jeśli w kwasie octowym (occie) to niestety nie.

kriss_kross




Dołączył: 06.07.2012
Posty: 9

Ale marynowanie chyba do zdrowych nie należy.

chili




Dołączyła: 15.10.2012
Posty: 15

to szkoda

Herbalyes_eu




Dołączyła: 29.10.2012
Posty: 33

Grzyby niestety nie wnoszą nic do naszej diety,są puste- no może jedynie smak oraz ich "oryginalność" na pewno nie zaszkodzą,ale żeby były zdrowe- tego równiez nie można powiedzieć.

kriss_kross




Dołączył: 06.07.2012
Posty: 9

Myślałem, że kiszenie doda im jakichś wartości odżywczych.

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


kriss_kross mylisz prawdopodobnie 3 rodzaje produktów - Produkty kiszone, produkty kwaszone i produkty konserwowe.

Produkty kiszone są bardzo zdrowe. Produkty kiszone to takie, które otrzymuje się na drodze naturalnej z udziałem szczepów bakterii mlekowych. Takie produkty to np. kiszona kapusta, kiszone ogórki. Produkty kiszone to bogate źródło: witaminy C, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy, działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów, związków siarkoorganicznych.

Produkty kwaszone i konserwowe nie są za zdrowe. Nie ma naturalnej fermentacji, doprawienie przy pomocy octu i cukru - brak fermentacji - brak dobroczynny bakterii - brak wartości odzywczych.
The Truth Is Out There

kriss_kross




Dołączył: 06.07.2012
Posty: 9

Grzyby również można kisić. A czym się różni kwaszenie od kiszenia?