Czy kawa zbożowa Inka jest rzeczywiście tak zdrowa czy to może chwyt marketingowy? Czy dostarcza jakiś witamin? Których najwięcej?
Forum dyskusyjne
Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki
powrót
Inka
|
|
Taka zdrowa to ona nie jest. Jak by nie patrzeć jest to produkt przetworzony.
W opisie produktu widnieje coś takiego:
Inka to kawa, która zdrowo pobudzi cię do życia. Jest to idealny napój dla osób aktywnych i dbających o swoje zdrowie. Składniki Inki: cykoria, jęczmień, żyto, burak cukrowy znane są ze swych zdrowotnych właściwości:
Pobudza - dzięki wysokiej zawartości węglowodanów zdrowo pobudza do życia - choć nie zawiera kofeiny.
•Dzięki inulinie ułatwia trawienie i poprawia apetyt
•Zawiera witaminy z grupy B, które są wypłukiwane np. przez kawy naturalne
•Zwiększa przyswajanie wapnia dzięki zawartej w cykorii inulinie
W składzie widnieje: jęczmień, żyto, cykoria, buraki cukrowe, a więc na pewno Inka jest źródłem błonnika rozpuszczalnego - inuliny, która jest prebiotykiem. Być może Inka jest też źródłem polifenoli - czyli antyutleniaczy. Co do dużych zawartości witaminy B - to mam mieszane uczucia, ponieważ większość witamin z grupy B w wysokiej temperaturze ulega inaktywacji.
W opisie produktu widnieje coś takiego:
Inka to kawa, która zdrowo pobudzi cię do życia. Jest to idealny napój dla osób aktywnych i dbających o swoje zdrowie. Składniki Inki: cykoria, jęczmień, żyto, burak cukrowy znane są ze swych zdrowotnych właściwości:
Pobudza - dzięki wysokiej zawartości węglowodanów zdrowo pobudza do życia - choć nie zawiera kofeiny.
•Dzięki inulinie ułatwia trawienie i poprawia apetyt
•Zawiera witaminy z grupy B, które są wypłukiwane np. przez kawy naturalne
•Zwiększa przyswajanie wapnia dzięki zawartej w cykorii inulinie
W składzie widnieje: jęczmień, żyto, cykoria, buraki cukrowe, a więc na pewno Inka jest źródłem błonnika rozpuszczalnego - inuliny, która jest prebiotykiem. Być może Inka jest też źródłem polifenoli - czyli antyutleniaczy. Co do dużych zawartości witaminy B - to mam mieszane uczucia, ponieważ większość witamin z grupy B w wysokiej temperaturze ulega inaktywacji.
A co sądzicie o Ince Magne (z dodatkiem magnezu)? Ja jej nie kupiłem, jak zobaczyłem w składzie cukier i sól.
Czy Inkę powinno się pić z mlekiem? Bo mleko nie jest zbyt zdrowe, ale czy nie ma jakiś efektów połączenie Inki z mlekiem? Może mleko wspomaga zdrowe właściwości Inki?
Czy Inkę powinno się pić z mlekiem? Bo mleko nie jest zbyt zdrowe, ale czy nie ma jakiś efektów połączenie Inki z mlekiem? Może mleko wspomaga zdrowe właściwości Inki?