Producenci chrupkiego pieczywa wmawiają nam, że ich produkty są dla nas dużo zdrowsze niż zwykłe pieczywo. Według mnie tak nie jest i są to wmówione nam zagrywki marketingowe, mające na celu skłonić nas do zakupu. Dla mnie pieczywo chrupkie jest sztuczne i nadmuchane. Poddawane niekorzystnej obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze. Niedawno odkryto też, że podobnie jak w chipsach w pieczywie chrupkim zawarty jest rakotwórczy akryloamid.
Uważam, że ciemny pełnoziarnisty chleb razowy na zakwasie jest dużo smaczniejszy i dużo zdrowszy. A co do kaloryczności, to wszystko zależy ile się zje. Zamiast 8 "desek" pieczywa chrupkiego wolę zjeźć 2 kromki swieżego pachnącego razowca. Kalorycznie to samo ale zdrowiej.
Jakie jest Wasze zdanie ?
Uważam, że ciemny pełnoziarnisty chleb razowy na zakwasie jest dużo smaczniejszy i dużo zdrowszy. A co do kaloryczności, to wszystko zależy ile się zje. Zamiast 8 "desek" pieczywa chrupkiego wolę zjeźć 2 kromki swieżego pachnącego razowca. Kalorycznie to samo ale zdrowiej.
Jakie jest Wasze zdanie ?