Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Ksylitol ma o połowę mniej kalorii niż cukier

Ania7




Dołączyła: 16.10.2010
Posty: 18

Miałam kiedyś problemy z nadwagą, po przejściu różnych diet wreszcie ważę tyle ile powinnam. Jednak do teraz do słodzenia używam tylko ksylitolu- naturalnej substancji z brzozy, która ma o połowę mniej kalorii niż cukier. Powoli się wchłania i dlatego nie powoduje odkładania w organizmie. Mało kto o nim słyszał dlatego postanowiłam napisać... Więcej można przeczytać na: http://www.ksylitol.com/

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Ania7 napisał/a:

Powoli się wchłania i dlatego nie powoduje odkładania w organizmie.


Niejasno napisane. Lepiej opisałabyś metabolizm tej substancji. Bez takich informacji nikt o zdrowych zmysłach nie kupi z Twojego sklepu internetowego kolejnego produktu "cudu" i rewolucji w dietetyce. Kalorie to nie wszystko.

Ania7




Dołączyła: 16.10.2010
Posty: 18

Niestety sklep nie jest mój:) Chociaż chciałabym taki mieć :). Z tego co wiem to rzecz polega w wydzielaniu insuliny. Ksylitol ma o 75 procent mniej węglowodanów od cukru i jest absorbowany i przetwarzany powoli., co prowadzi do bardzo małych zmian w wydzielaniu insuliny. Około jedna trzecia spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a reszta w przewodzie pokarmowym, gdzie jest rozkładany na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tyle wiem... Pozdrawiam :)

Ania7




Dołączyła: 16.10.2010
Posty: 18

Aha. Dlatego też jest dobry dla cukrzyków, bo nie powoduje skoków insuliny, ale na szczęście nie mam cukrzycy.

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

właściwie odwrotnie niż sacharoza a też jest słodki. Gdy sacharoza organizm zakwasza xylitol powoduje powrót zasadowości, gdy sacharoza przyczynia się do próchnicy to ksylitol dokładnie odwrotnie. Drogi straszliwie i na początku nieźle może przeczyścić, nie można też go stosować w nadmiarze właśnie przez to przeczyszczające działanie ale ogólnie genialny wynalazek natury :)

niestety po stracie komputera wiele materiałów poszło się... ale postaram się odnaleźć info o xylitolu, bo to naprawdę fajny temat.

Ania7




Dołączyła: 16.10.2010
Posty: 18

Dużo wiadomości przeczytałam na: http://www.ksylitol.com/

killer_7




Dołączyła: 10.03.2011
Posty: 2

Witam wszystkich amatorów ksylitolu! Sama używam go od kilku już lat. Przestraszyła mnie jednak strona którą znalazłam ostatnio w internecie: http://www.ksylitolzkukurydzy.pl/. Teraz przed zakupem zawsze upewniam się, ze produkt, który kupuję jest na pewno z fińskiej brzozy...
killer_7

kubeczek




Dołączyła: 12.04.2011
Posty: 1

killer_7 napisał/a:

Witam wszystkich amatorów ksylitolu! Sama używam go od kilku już lat. Przestraszyła mnie jednak strona którą znalazłam ostatnio w internecie: http://www.ksylitolzkukurydzy.pl/. Teraz przed zakupem zawsze upewniam się, ze produkt, który kupuję jest na pewno z fińskiej brzozy...


Straszna ta strona o kukurydzy, a właściwie nie strona, a informacje. Też używam ksylitolu.

Paulina76




Dołączyła: 19.04.2011
Posty: 4

Ale przecież tego ksylitolu do słodzenia herbaty czy kawy używa się naprawdę w minimalnych gramaturach...
Czy macie ten słodzik w takiej wersji, że używacie go np. do pieczenia ciasteczek?

Ania7




Dołączyła: 16.10.2010
Posty: 18

Używam ksylitolu do pieczenia. Nie ma chyba specjalnej wersji do wypieków. Używam sypkiego ksylitolu. Jak będziesz piec to pamiętaj, tylko ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych, bo jest grzybobójczy :) Powodzenia! :)