Dzisiaj jest: Środa, 18.09.2019 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


  | 1 | 2 |   »

powrót

Aminokwasy - działanie

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

ogólnie produkty mleczne i mięso

ale w kiełkach też są:

kiełki lucerny http://www.kielki.net/nasiona-na-kielki-lucerna-01kg/
kiełki soczewicy
kiełki brokuła
kiełki ciecierzycy (potocznie zwanej cieciorką)

z wymienionego zestawu osobiście uwielbiam ciecierzycę i brokuła ;) ale lucerna jest najwartościowsza :)

bo nie chodzi tylko o dużo BCAA ale również o równowagę z innymi składnikami, aby BCAA mogło zadziałać jak należy

TylkoZdrowie




Dołączyła: 05.07.2010
Posty: 36

Jeżeli chodzi o brokuły,to faktycznie nie dosc ze są zdrowe,to bardzo odżywcze. Kiełków soczewicy nigdy nie miałem okazji próbowac,ciekawe jak smakują :-)
www.TylkoZdrowie.com - kosmetyki,suplementy.

nwo




Dołączył: 10.07.2009
Posty: 10

cytat:

białko roślinne, znajdujące się w warzywach i owocach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, ziarnach zbóż, jest źródłem niepełnowartościowego białka

Jajko (uznawane za wzór) vs Komosa ryżowa (quinoa) <- roślina (które uznaje sie za niewartościowe ;D)
Zawartość w 100g produktu:
Białko: 12.5 g 14,12 g

niezbędne (egzogenne):
Tryptofan 166 mg 167 mg
Walina 856 mg 594 mg
Leucyna 1083 mg 840 mg
Isoleucine 670 mg 504 mg
Metionina 379 mg 309 mg
Fenyloalanina 678 mg 593 mg
Treonina 554 mg 421 mg
Lizyna 910 mg 766 mg

warunkowo niezbędne:
Tauryna ? ? (brak danych w źródłach)
Histydyna 308 mg 407 mg

zbędne (endogenne):
Cystyna 271 mg 203 mg
Tyrozyna 498 mg 267 mg
Glicyna 430 mg 694 mg
Seryna 969 mg 567 mg
Kw. asparaginowy 1325 mg 1134 mg
Kw. glutaminowy 1669 mg 1865 mg
Arginina 818 mg 1091 mg
Alanina 733 mg 588 mg
Prolina 511 mg 773 mg
GABA ? ?
Glutamina ? ?
Hydroksyprolina ? ?

źródła danych:
http://nutritiondata.self.com/
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

dredoholik




Dołączyła: 11.02.2011
Posty: 10

Dziękuję za takie informacje. Dzięki Wam pogę odżywiać się bardziej świadomie.

Mariola




Dołączyła: 15.04.2011
Posty: 3

Aminokwasy:

Izoleucyna 1168 mg

Leucyna 1922 mg

Lizyna 1947 mg

Metionina 615 mg

Cystyna 349 mg

Fenyloalanina 954 mg

Tyrozyna 866 mg

Treonina 972 mg

Tryptofan 317 mg

Walina 1190 mg

Arginina 1452 mg

Histydyna 601 mg

Alanina 1441 mg

kwas asparaginowy 2228 mg

kwas glutaminowy 3559 mg

glicyna 1274 mg

prolina 1117 mg

seryna 979 mg

Paulina76




Dołączyła: 19.04.2011
Posty: 4

Mariolu!
Teraz rozumiem, dlaczego przepis na gęś jest zdrowy! Chodzi o jego skłądniki odżywcze... a ja tak "poleciałam" stereotypem... ;-) Całe życie się czegoś uczę. :-)

Bondini




Skąd: Sopot
Dołączył: 28.03.2009
Posty: 46

Paulina76 napisał/a:

Teraz rozumiem, dlaczego przepis na gęś jest zdrowy!


Czy gęsina rzeczywiście jest zdrowa. Śmiem wątpić. Jest wiele zdrowszych rodzajów mięsa. Poza tym praktycznie każdy pokarm białkowy pochodzenia zwierzęcego zawiera komplet niezbędnych aminokwasów.

  | 1 | 2 |   »