Dzisiaj jest: Wtorek, 20.08.2019 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


  | 1 | 2 | 3 | 4 |  

powrót

Który tłuszcz najzdrowszy do smażenia?

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



A jak wygląda sprawa ze smażeniem na oleju kokosowym rafinowanym? Nierafinowany jest 2x droższy, a wiadomo jak to jest w tym kraju z zarobkami..
hardcorowo

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 30

Pomogła: 21


Nierafinowany to gwarancja, że w strukturze tłuszczu nie nastąpiły zmiany, które w jakiś sposób mogłyby źle wpłynąć na zdrowie. Rafinacja to ingerencja w strukturę również za pomocą środków chemicznych i temperatury. Niemniej jednak w przypadku rafinacji tłuszczów nasyconych nie następują tak masakryczne zmiany jak w przypadku tłuszczów nienasyconych. Ja jednak mimo wszystko wybieram nierafinowane tłuszcze.

fitmama




Skąd: Koszalin
Dołączyła: 18.02.2018
Posty: 23

myślę, że oliwa nie jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o smażenie, na surowo do sałatek na przykład jak najbardziej, jednakże zbyt duża temperatura sprawia, że zdrowa oliwa zamienia się w toksyczny koktajl. Do smażenia najlepiej wybrać olej kokosowy nierafinowany lub masło klarowane. Ja osobiście wolę masło, ponieważ przyjemnie pachnie i nadaje fajny smak potrawom. Nie przepadam za zapachem smażonego oleju kokosowego, więc raczej nie stosuję go na ciepło. 
Brydzia :)

malwinamac




Dołączyła: 26.03.2018
Posty: 6

Ja od jakiegoś czasu smażę na rzepakowym, ale ogólnie mało jem smażonych produktów. Na przykład smażę też na oleju kokosowym często, ale to np. placki naleśnikowe. Tylko trzeba pamiętać o oleju kokosowym nierafinowanym + jeśli lubicie kokosa to super jest smak nadaje i jest zdrowy. 

Zapach kokosa jest naprawdę super, są jeszcze chipsy kokosowe i też Wam polecam jako dodatek do jogurtów ;)  


Kalincia




Dołączyła: 26.03.2018
Posty: 8


Ja smażę na kokosowym i już nie rozważam, czy jest na pewno na 100% najzdrowszy, bo mi po prostu jedzenie takie smakuje, nie jest takie ciężkie i tłuste, jak to, które smażyłam wcześniej na zwykłym oleju czy margarynie.

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26





malwinamac napisał/a:
Ja od jakiegoś czasu smażę na rzepakowym, ale ogólnie mało jem smażonych produktów. Na przykład smażę też na oleju kokosowym często, ale to np. placki naleśnikowe. Tylko trzeba pamiętać o oleju kokosowym nierafinowanym + jeśli lubicie kokosa to super jest smak nadaje i jest zdrowy.
Kobieta zmienną jest -D. Raz używasz bardzo niewłaściwy tłuszcz do smażenia, drugi raz właściwy. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że żaden tłuszcz ciekły nie nadaje się on do smażenia ani rafinowany ani też tym bardziej tłoczony na zimno.

malwinamac




Dołączyła: 26.03.2018
Posty: 6

To, co do smażenie, opinie są mocno polecane. Mi dietetyczka mówiła, że mogę usmażyć coś na kokosowym... Chyba ile ludzi, tyle teorii. Apropo chipsów koksowych to zamawiam je na Swojskiej Piwniczce ;) 

eater
moderator



Dołączył: 27.12.2010
Posty: 27

Przepisy: 2

Pomógł: 1





malwinamac napisał/a:
To, co do smażenie, opinie są mocno polecane. Mi dietetyczka mówiła, że mogę usmażyć coś na kokosowym... Chyba ile ludzi, tyle teorii
Kto "dzieli" te opinie? Chyba jakieś przekonywujące lobby lub co bardziej prawdopodobne wielka grupa. Twoja dietetyczka dobrze Ci mówi. Teorią to przez te wiele lat było okłamywanie ludzi i przestawienie ludzi do smażenia na płynnych roślinnych olejach i to do tego rafinowanych. Jak takie będziesz miała chwiejne i niezdecydowane poglądy to nie zrobisz lobby dla swojej swojskiej piwniczki.

masseur




Dołączył: 28.02.2018
Posty: 30

Zamierzam upiec dzisiaj pieguska. W składzie jest margaryna, ale zastanawiam się czy nie zamienić jej na masło. Czy z masłem wyjdzie zdrowsze ciasto, czy raczej nie robi to różnicy czy dam masło czy margarynę?

I jeszcze przy okazji mam jedno pytanie odnośnie smażenia. Generalnie smażę na smalcu, maśle klarowanym i oleju kokosowym nierafinowanym. Jednak każdy z tych produktów ma swój specyficzny smak i nie do wszystkiego pasuje. Czy mogę więc zamiennie z wymienionymi produktami stosować olej kokosowy rafinowany? Bo rzepakowy, czy oliwa raczej odpadają, nie? A jak wypada rafinowany olej kokosowy?


NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 30

Pomogła: 21





masseur napisał/a:
W składzie jest margaryna, ale zastanawiam się czy nie zamienić jej na masło. Czy z masłem wyjdzie zdrowsze ciasto, czy raczej nie robi to różnicy czy dam masło czy margarynę?

Margaryna jest produktem sztucznym, jednak dzięki temu ma ciekawy zapach, dobrze się nią smaruje, jest też tania no i reklamowana dlatego też wielu ludzi nabiera się na nią. Oczywiście jeśli dasz masło będzie to zdrowsze rozwiązanie, pamiętaj jednak, że masło ma punkt dymienia ok. 150 stopni.

 


masseur napisał/a:
Czy mogę więc zamiennie z wymienionymi produktami stosować olej kokosowy rafinowany? Bo rzepakowy, czy oliwa raczej odpadają, nie? A jak wypada rafinowany olej kokosowy?
Tak. Będzie on na pewno dużo lepszy niż rzepakowy i lepszy niż oliwa jeśli jest to długie smażenie.

  | 1 | 2 | 3 | 4 |