Dzisiaj jest: Wtorek, 22.10.2019 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

Woda strukturowana

lassie




Skąd: Zawiercie
Dołączyła: 14.03.2009
Posty: 11

Przepisy: 1


Na podstawie Michała Tombaka

Stwierdzenie, że woda jest substancją niezwykłą, choć może wydawać się zaskakujące jest w pełni uzasadnione. Właśnie dzięki swej niezwykłości, swym wyjątkowym właściwościom fizycznym i chemicznym woda odgrywa tak podstawową rolę w życiu człowieka.
Komórki naszego ciała, nasza krew, nasz mozg w 70 % składają się z wody. Stan naszych stawów, naczyń krwionośnych, obecność kamieni w wątrobie i nerkach, kolor twarzy (cera) - wszystko jest uzależnione od jakości wody, którą pijemy. Kiedy spożywamy dużo słodkich napojów, herbaty, kawy, piwa, wód wysokozmineralizowanych, to zawsze powinniśmy pamiętać, ze nasz organizm nie jest „ogniskiem”, do którego można wrzucić cokolwiek, a on wszystko się spali. Przez nieznajomość podstawowych zasad funkcjonowania naszego organizmu bezpowrotnie "płoną" lata naszego życia. Dlatego tez nie doceniając znaczenia wody, którą spożywamy - to świadomie skracamy swoje życie i rujnujemy swoje zdrowie. Woda w normalnych warunkach nie jest substancją bezpostaciową; tworzy ona struktury pseudokrystaliczne. Oznacza to, że jej cząsteczki ustawiają się w określony, nieprzypadkowy sposób. To ustawienie zależy od warunków w jakich znajdowała się woda. Warunki te mogą wywrzeć na niej mniej lub bardziej trwałe piętno obserwowane jako zmiana napięcia powierzchniowego, stałej dielektrycznej, przewodnictwa elektrycznego, widm oraz własności biologicznych. W zależności od rodzaju i natężenia tych wpływów, woda nabiera zróżnicowanych cech i na różne sposoby może oddziaływać na organizmy żywe. Zjawisko to nazywany pamięcią wody.

W naturze istnieje ponad 100 rodzajów wody. W komórkach naszego organizmu woda znajduje się pod specjalna postacią, którą nazywamy strukturowaną. Każdy inny płyn, który dostaje się do naszego organizmu musi być przetworzony i oczyszczony. Podczas tego procesu organizm traci znaczna ilość energii. Musimy ciągle pamiętać, ze nasze zdrowie zależy od tego ile energii organizm zużywa na obsługiwanie samego siebie. Im więcej energii tracimy na przetworzenie niepotrzebnej naszemu organizmowi wody, tym mniej energii pozostaje na regeneracje komórek i walkę z chorobami.

Najkorzystniejsza dla człowieka jest woda strukturowana. W przyrodzie spotyka się taka wodę w warzywach, owocach, ich sokach i roztopionym lodzie. Profesor Michał Tombak w swojej książce pt. „Droga do zdrowia” opisuje Jakutów, naród z północy Rosji, którzy mają średnią długość życia ponad 100 lat. Jak się okazuje nie posiadają wodociągów ani studni, spożywają niewielką ilość warzyw i owoców, w ogóle bardzo skromnie się odżywiają i właściwie wcale nie chorują. Rozwiązanie zagadki okazało się bardzo proste - przez wszystkie wieki Jakuci korzystali z wody, tnąc lód na płyty. Co zostało stopione przez słonce, to pili.

Dlaczego woda strukturowana jest taka zdrowa i wskazana do picia?
Według niektórych naukowców, woda którą się zamrozi, a następnie rozpuści „zapomina co niesie”. Jest to związane z wspomnianą wcześniej pamięcią wody. Idea ta fascynowała uczonych od dawna. W 1988r. J. Benveniste ogłosił swoje doświadczenia, które miały potwierdzać, że woda zachowuje pamięć substancji z jaką miała kontakt. Magazynuje ona informacje zarówno energetyczne jak i chemiczne. Jak wiadomo obecne środowisko naturalne jest silnie zanieczyszczone i skażone. Woda mając kontakt z takimi substancjami „zapamiętuje” ich właściwości i po wprowadzaniu jej do organizmu powoduje działania podobne z tymi jakie wywołują substancje z którymi miała owy kontakt. Oczywiście woda „zapamiętuje też dobre informacje”, ale żyjąc w tak silnie zdegradowanym środowisku jesteśmy skazani na spożywanie wody która niesie w sobie negatywne „informacje”.

Przygotowanie strukturowanej wody z roztopionego lodu.
Zwykłą wodę wodociągową nalać do garnuszka o dowolnej objętości, zagotować, przykryć, ostudzić i wstawić do zamrażalnika o temperaturze minus 4 C na 2-3 godziny. Po tym jak woda zamarznie, przebić powstały lód, a wodę zlać. Otrzymana woda posiada właściwości strukturowanej. Nawet jedna szklanka wody z roztopionego lodu wypita na czczo codziennie znacznie poprawi samopoczucie i wygląd zewnętrzny.

wisienka




Dołączyła: 26.01.2010
Posty: 17

Nie do końca rozumiem ideę spożywania takiej wody. Czy ona posiada jakieś pierwiastki? Wydaje mi się, że taka "pusta" woda z wodociągu, przegotowana i zamrożona, pozbawiona jest tych cudownych właściwości wody mineralnej, bogatej w kationy i aniony ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków...
Jesteś tym co jesz. Jestem wisienka ;)

lassie




Skąd: Zawiercie
Dołączyła: 14.03.2009
Posty: 11

Przepisy: 1


cytat:

Nie do końca rozumiem ideę spożywania takiej wody.

Taka woda ma "coś" co nie można stwierdzić aparatami badawczymi posiada - energię :-P

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Osobiście nie wierzę w rzeczy, których nie potwierdzają naukowcy. energia? to znaczy co? :)
energia w wodzie? z tego co mi wiadomo, woda powinna mieć zero kalorii a jedyne co dostarczać, to związki mineralne, które spokojnie można uzyskać pijąc wody mineralne, źródlane i inne.

ScooterNash




Skąd: dd
Dołączył: 08.04.2010
Posty: 1

1. Woda, żeby była przetrawiona, organizm musi ją najpierw podgrzać do 39stopni, następnie zużyje około 57kcal na litr. Nie ma znaczenia czy woda nie ma kalorii.

2. Woda strukturowana nie zmienia właściwości fizyczne ale strukturowe. I tylko strukturowana występuje w naszym organizmie.

3. Jest udowodnione naukowo, że woda przenosi informację, pole elektromagnetyczne wpływa na nią, jak i nasze myśli. Testowane przez wiele grup badawczych niezależnych.

4. Wody mineralnej nie należy pić dłużej niż 2-3 tyg. gdyż wypłukuje ona wapń z organizmu.

Zachęcam do obejrzenia filmu: Water the great mystery.

Torrent
Przeklej
napisy
Przeklej

Robson




Skąd: Darłowo
Dołączył: 13.04.2009
Posty: 21

ScooterNash napisał/a:

Wody mineralnej nie należy pić dłużej niż 2-3 tyg. gdyż wypłukuje ona wapń z organizmu.


Ale ludzie generalnie nie cierpią z powodu niedoboru wapnia, cierpią natomiast z powodu niedoboru np. magnezu.

TylkoZdrowie




Dołączyła: 05.07.2010
Posty: 36

Dlatego teraz w tv jest akcja propagandowa,która ma na celu uświadomienie społeczeństwa,że kawa wypłukuje magnez z organizmu i należy go spożywać tak często jak to możliwe.
www.TylkoZdrowie.com - kosmetyki,suplementy.

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

ve | Closewoda strukturalna czy mineralnaWoda mineralna czy woda strukturowana?Woman asks why the government tells deer to cross roadways (BWNToday)

3 kwietnia 2013 by Agnieszka Kwiatkowska | 8 komentarzy

Ogólnie wiadomo jest, że nasz organizm składa się w 70% z wody. Ponieważ stale ją wydalamy w różnych postaciach, dlatego musimy ją uzupełniać, aby zachować równowagę. Teorie, co do ilości wody, którą powinniśmy codziennie wypić, są różne, np. lekarz, u którego się leczyłam, na pytanie, czy nie powinnam pić więcej wody, reagował dość nerwowo, a jest to człowiek  wielkiego spokoju :), i mówił: A skąd pani wie, że pije za mało wody? Przecież woda jest we wszystkim, nawet w chlebie.” Dlatego tę kwestię na razie pominę, a skupię się na odpowiedzi na pytanie: jaka woda jest dla nas, dla naszego organizmu najlepsza. Nie jest bowiem obojętne, co pijemy.

Najczęściej korzystamy z wody, która jest dostępna w wodociągu. Niestety zawiera ona duże ilości soli wapnia i żelaza, które nie rozpuszczają się w naszym organizmie. Możemy je zauważyć jako osad w czajniku, w którym gotujemy wodę. Dodatkowo woda ta jest chlorowana. Chlor to gaz trujący, który gromadząc się w organizmie powoli go zatruwa. Gotowanie nie usuwa chloru. Najlepiej jest odstawić wodę przed gotowaniem na 2-3 godziny, aby chlor się ulotnił.

Gotując wodę niszczymy wiele szkodliwych substancji, ale również pozbywamy się w wody aktywnego tlenu, którego tak bardzo potrzebuje nasz organizm. Podczas gotowania woda staje się „martwa”, ponieważ zmienia swoją naturalną strukturę.

Woda mineralna

Przez ostatnie lata bardzo popularna stała się woda mineralna. W składzie wody mineralnej znajdują się różne sole i związki, których organizm ludzki nie potrafi przyswoić. Niektóre z nich zalegają w mięśniach i stawach powodując ich deformację. Wodę mineralną, a zwłaszcza wysoko mineralizowaną można pić przez określony czas, 2-4 tygodnie, a następnie należny zrobić przerwę na 3-4 miesiące. Wodę nisko mineralizowaną i nisko sodową można pić dłużej, jednak nie jest to dobre rozwiązanie na dłuższą metę.

Jaką więc wodę powinniśmy pić?

Strukturowana (strukturalna) woda – najkorzystniejsza dla zdrowia

Wode strukturowaną spotyka się w przyrodzie w warzywach, owocach, sokach warzywnych i owocowych, w roztopionym lodzie. Naukowcy udowodnili, że Jakuci, lud zamieszkujący na północy Rosji, którzy żyją średnio ponad 100 lat, zawdzięczają swoją długowieczność piciu wody z roztopionego lodu.

Właściwości wody stukturowanej (strukturalnej)

Woda z roztopionego lodu spowalnia proces starzenia się organizmu i powoduje, że czujemy się młodo i zdrowo. Dzieje się tak dlatego, że woda strukturowana, nazywana też wodą strukturalną, którą otrzymujemy z lodu, ma taką samą strukturę jak woda znajdująca się w naszym organizmie, w naszych tkankach, komórkach.

Picie takiej wody np. szklanki wody rano na czczo spowoduje poprawę samopoczucia i wyglądu zewnętrznego. Korzystne jest jej picie także dla osób w podeszłym wieku, ponieważ wypłukuje złogi i stare, martwe komórki, co jest wspaniałą profilaktyką przeciw różnym chorobom, także chorobom nowotworowym.

Jak przygotować wodę strukturowaną?

Zwykłą wodę wodociągową należy nalać do garnuszka, zagotować, przykryć pokrywką, ostudzić i wstawić do zamrażalnika o temperaturze -4 stopnie C na 2-3 godziny. Gdy woda zamarznie należy przebić powstały na wierzchu lód, a wodę zlać. Można też wodę zupełnie zamrozić, a następnie wyjąć, aby otrzymany lód naturalnie się rozpuścił.

Jak pić wodę strukturowaną?

Wodę taką należny pić małymi łykami. Najlepiej po przebudzeniu i przepłukaniu ust wodą , wypić 1/2 – 1 szklankę takiej wody. Dobrze jest pić wtedy, gdy czujemy pragnienie, a nie na siłę.  Najlepsza jest woda z roztopionego lodu.

cofnąć się by wziąć rozbieg

klarun




Dołączył: 19.08.2014
Posty: 66


Zdecydowanie woda mineralna. Nie bawiłbym się w żadne strukturowane

kalinnkkaa




Dołączył: 03.11.2015
Posty: 11

Ja przez długi czas żyłam w przeświadczeniu, że nie ważne co jem ważne, że przyjmuje jakieś posiłki, co jakiś czas warzywa itp. no i później nie jestem głodna. Aż w pewnym momencie spotkałam w pracy koleżankę, która zaraziła mnie patrzeniem na to co jem. Teraz oczywiście czytam etykiety i wszystkie artykuły o zdrowym żywieniu. A odnośnie temat, którego dotyczy wątek, to właśnie zakupiłam sobie taki jonizator aQuator+Silver  w jednym z salonów z jak ja to nazywam" ekologicznym agd" w Warszawie :)