Dzisiaj jest: Sobota, 20.10.2018 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

Rdzeń ananasa

hansklos




Dołączył: 07.01.2018
Posty: 6

Gdzieś spotkałem dziwna dla mnie informację dotycząca rdzenia ananasa, a mianowicie, iż nie jest on jadalny. Część ta zawiera najwięcej istotnego enzymu - bromelainy. Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Pozdrawiam :)) :))

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 377

Przepisy: 20

Pomogła: 16



Bromelaina w największej koncentracji występuje właśnie w rdzeniu. Bromelaina to grupa 5 enzymów proteolitycznych zbiorczo nazywanych właśnie bromelainą lub bromeliną. Posiada ona oprócz właściwości trawiących białka szereg innych właściwości łącznie z działaniem antynowotworowym.

Rdzeń, czyli część ananasa, która stanowi odcinek od góry do dołu w środku owocu jest jak najbardziej jadalna. Pogłoski o jego niejadalności prawdopodobnie pochodzą od tego, że jego spożycie jego osobno lub z małą ilością pozostałej części ananasa ma działanie ściągąjące / szczypiące na język właśnie ze względu na enzymy proteolityczny - język jest właśnie w dużej mierze zbudowany z białka  . Ze względu na swoje właściwości spożywanie rdzenia jest wskazane. Pamiętajmy, że bromeliny nie ma w ananasach w puszce - enzym pod wpływem temperatury powyżej 60 stopni jest inaktywowany.

Sposobem na złagodzenie działania ściągającego jest np. zblendowanie pokrojonego owocu z wodą i spożycie go w formie soku.


Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 423

Pomógł: 1



Dzięki za wyjaśnienie :)
hardcorowo

agacia24




Dołączył: 30.01.2018
Posty: 4


Wow, nie wiedziałam! Dzięki za wyjaśnienie, zastanawiałam się właśnie co mnie tak szczypie w język :D