Dzisiaj jest: Niedziela, 25.02.2018 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

Zamienniki cukru

stranek




Dołączył: 26.01.2018
Posty: 1

Witam
Nie moge spozywac cukru , poniewz mialem helicobacter.
Lekarz powiedzial zeby nie zazywac cukru bo pomaga bakteri w rozwoju.
Czy moge to zastapic jakims ksylitolem czy czyms takim czy to mimo wszystko dalej jest cukier ?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 351

Przepisy: 14

Pomogła: 13



Ksylitol to nie jest węglowodan, jest on pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym o słodkim smaku. Jak najbardziej możesz go stosować zmagając się z Helicobacter - co ważne dla Ciebie ksylitol pomaga walczyć z Helicobacter, podobnie pomaga zwalczać np. bakterie odpowiedzialne za próchnicę, czy drożdże Candida.

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 353

Pomógł: 1



Potwierdzam, ksylitol to świetnie rozwiązanie w twoim przypadku
hardcorowo

fitmama




Skąd: Koszalin
Dołączyła: 18.02.2018
Posty: 8

Również polecam ksylitol. Oprócz tego, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań od lekarza, myślę, że możesz także używać naturalny miód. Oczywiście z miodem także nie należy przesadzać. Najlepiej nie spożywać go dziennie więcej niż łyżkę, max. dwie. Z tego, co czytałam miodu nie należy także podgrzewać, bo wówczas traci swoje wartości odżywcze :) 
Brydzia :)