Dzisiaj jest: Piątek, 10.04.2020 Imieniny: Michała i Makarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

Olej kokosowy i żółtka jaj są niezdrowe?

aforndah




Dołączył: 18.03.2018
Posty: 21

Natknąłem się dzisiaj na artykuł pewnego dietetyka i chciałbym poznać waszą opinię na temat tego co on pisze. salaterka.pl/olej-kokosowy-faktycznie-zdrowy/ . Ten Pan m.in. powołuje na dietę dra Ornisha, który podzielił produkty na 5 grup, od najlepszej (1) do najgorszej (5). W grupie 5 znajdują się m.in żółtka jaj, olej kokosowy, czy smażone ryby (niesmażone są w grupie 3), co mnie mocno zdziwiło, bo do tej pory uważałem te produkty za bardzo zdrowe (no może poza smażeniem ryb). Ten Pan uważa też, że do smażenia najlepsza jest oliwa z oliwek i odradza używanie oleju kokosowego, czy masła klarowanego, ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe.

Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 98

Pomógł: 4




aforndah napisał/a:
Ten Pan uważa też, że do smażenia najlepsza jest oliwa z oliwek i odradza używanie oleju kokosowego, czy masła klarowanego, ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe.
Wg naszej wiedzy obecność kwasów nasyconych pozwala na dość stabilne smażenie. Pod tym względem nierafinowany olej kokosowy jest najlepszy - http://www.odzywianie.info.pl/kuchnia/artykuly/art,na-czym-najlepiej-smazyc.html . Smażenie na każdym tłuszczu oczywiście nie jest zdrową obróbką termiczną. Oliwa wg naszej wiedzy nadaje się tylko do krótkotrwałego podsmażania, natomiast inne oleje płynne kompletnie nie nadają się do smażenia.

aforndah napisał/a:
żółtka jaj, olej kokosowy, czy smażone ryby

Żółtka jaj klasyfikowałbym w zależności od stopnia surowości - rewelacyjne pod względem wartości - surowe, bardzo dobre - lekko ścięte, dobre - na pół twardo.

Smażone ryby faktycznie mało wartościowe - po pierwsze smażenie - jak pisałem sama w sobie niezdrowa obróbka, po drugie im ryba zawiera więcej kwasów omega, tym podczas takiego smażenia tworzy się więcej szkodliwych związków.