Dzisiaj jest: Czwartek, 18.07.2019 Imieniny: Kamila i Szymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

Proporcja wapń-magnez

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Hejka !

W literaturze spotykam proporcję wapnia do magnezu, przy której odbywa się wchłanianie 2:1. Mam pytanie. Co się dzieje z pierwiastkiem którego jest więcej ? np. jeśli ta proporcja wynosi np. 2:1,8 (czyli w tym przypadku więcej jest magnezu). Czy nadmiar tego pierwiastka również ulega wchłonięciu, czy też nadmiar jest wydalany ?

mamba




Skąd: Poznań
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 13

Jednym z problemów żywieniowych XXI wieku jest wyjałowienie produktów z magnezu, nie z wapnia, więc wydaje mi się, że każdy produkt który ma proporcję wapnia do magnezu 2: >1 będzie miało tylko pozytywny wpływ.
"Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść"

MichałW




Dołączyła: 19.02.2011
Posty: 28

Jeżeli będzie dużo więcej jakiegoś pierwiastka niż organizm potrzebuje, to pewnie zostanie wydalony, np. wraz z moczem.


Należy też pamiętać, że wszystkie makro i mikro elementy nie są przyjmowane przez organizm w 100%.
Darmowy kurs, na temat jak i co jeść, aby cieszyć się zdrowiem
Wszystko o GMO Genetycznie Modyfikowanej Żywności

Barbarella




Skąd: Łomża
Dołączyła: 28.03.2009
Posty: 59

Przepisy: 2


MichałW napisał/a:

Należy też pamiętać, że wszystkie makro i mikro elementy nie są przyjmowane przez organizm w 100%.


Może może dane na temat stopnia przyswajalności z różnych rodzajów pokarmów poszczególnych minerałów i witamin ?

MichałW




Dołączyła: 19.02.2011
Posty: 28

Barbarella napisał/a:


Może może dane na temat stopnia przyswajalności z różnych rodzajów pokarmów poszczególnych minerałów i witamin ?


Niestety nie posiadam takich tabel i nie wiem czy w ogóle są takie.

Wydaje mi się, że przyswajalność pierwiastków może być uwarunkowana przez wiele czynników, np. wiek, stan fizjologiczny czy aktywność. - to są tylko moje domysły

Wiem natomiast, że mikro i makro elementy dużo gorzej są przyjmowane z suplementów niż z normalnej żywności.
Darmowy kurs, na temat jak i co jeść, aby cieszyć się zdrowiem
Wszystko o GMO Genetycznie Modyfikowanej Żywności

mmalwa123




Dołączył: 05.01.2018
Posty: 3

Przyswajalność jest też uwarunkowana tym co spożywamy; np niektóre witaminy wchłaniają się lepiej, kiedy do tego spożywamy produkty bogate w zdrowe tłuszcze.