Dzisiaj jest: Niedziela, 29.03.2020 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

Wchłanianie żelaza.

wanda




Skąd: Połczyn
Dołączyła: 15.03.2009
Posty: 8

Cześć.
Mam pytanko. Kiedyś słyszałam, że nie powinno się jeść chleba razowego z wędliną bo wówczas zawarte w mięsie żelazo jest blokowane i nie wchłania się przez organizm. Raczej więc powinno się jeść chleb razowy z nabiałem. Może coś pokręciłam. Jeżeli wiecie coś na ten temat to napiszcie ;-)

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 402

Przepisy: 32

Pomogła: 22


Tak jest to prawda, ale w odniesieniu do "barwionych" wędlin azotynem sodu i "podprawianych" fosforanami, natomiast mięso i przetwory bez tych dodatków, czyli o naturalnym kolorze można spokojnie łączyć z chlebem razowym.

piotr1976




Dołączyła: 10.11.2011
Posty: 7

tu akurat z Panią Nutri się nie zgadzam żuwaczki są do trawienia chleba a u Nas go ludzie nie umieją jeść i połykają w pośpiechu kawały...a mięso trawione w żołądku jako kwas im więcej takich połączeń tym gorzej....a ser z chlebem to jak musztarda z miodem tak samo sok i chleb
pić 30 minut przed i godzinę po jedzeniu.Nie używać smarowideł wymyślonych za komuny mowa o tanich tłuszczach których ssaki nie ruszają! :roll:

zolciutka




Dołączyła: 25.11.2011
Posty: 2

jesli mowa o zelazie, to mam pytanie jaki suplementy najlepiej brac by zwiekszyc jego ilosc w organizmie?

flanka




Skąd: Tarnowo Podgórne
Dołączyła: 19.09.2011
Posty: 32

W postaci tabletek żelazo cięzko się przyswaja, musi mieć na pewno formę chelatową, żeby jakoś się zadomowiło w organizmie...

magic992




Dołączyła: 29.05.2017
Posty: 2

Słyszałam o diecie, "nie lączenia" która właśnie uczy ze nie powinno się łączyć np. białka z węglowodanami itd.