Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

Witamina A strażnikiem naszego organizmu !

Przemko




Skąd: Wrocław
Dołączył: 08.04.2012
Posty: 70

Występuje w dwóch formach:

1. Jako witamina A, zwana retinolem, znajdująca się tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego.

2. Jako prowitamina A, zwana karotenem, znajdująca się zarówno w żywności pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, który zostaje przetworzony przez naszą wątrobę na witaminę A.

W przypadku stosowania suplementów witaminy A, trzeba uważać bo w takim wypadku łatwo jest ją przedawkować. Może to skutkować bólem głowy, osłabienie, chorobą skóry, a nawet uszkodzeniem wątroby. W niektórych krajach witamina A jest traktowana jako hormon a w związku z tym jest ona w czystej postaci sprzedawana w aptekach tylko na receptę.

Witamina A bierze udział niemal we wszystkich zasadniczych funkcjach naszego organizmu i podobnie jak witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Potrzebuje zarówno tłuszczów, jak i składników mineralnych, aby zostać wchłonięta w przewodzie pokarmowym. Może być magazynowana w organizmie i nie wymaga codziennego uzupełniania. Pod nazwą „witamina A” kryje się wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną charakterystyczną dla tej witaminy. Obecnie w czasie ciąży nie zaleca się zwiększania dawki. Kobietom karmiącym poleca się natomiast dodatkowo 500 RE przez pierwsze sześć miesięcy laktacji i 400 RE przez kolejne sześć miesięcy.

Syntetyczna witamina A jest trudno przyswajalna w przypadku gdy nasz układ trawienny jest zanieczyszczony czy niewłaściwej flory bakteryjnej w jelitach, czyli... w przypadku około 90% ludzi.

Powinno się tą witamine dostarczać do organizmu w postaci karotenoidów. To one są niezbędne dla organizmu i potrzebujemy nie tylko najbardziej znanego beta-karotenu, lecz także alfa-karotenu, luteiny (np. Dla dobrego funkcjonowania oczu), gamma karotenoidu, kapsantyny, zeaksantyny.

Korzyści:


- Udział w procesie widzenia.
- Zapobiega kurzej ślepocie.
- Zapobiega osłabieniu wzroku.
- Pomaga w leczeniu wielu chorób oczu, wchodzi bowiem w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki.
- Witamina A zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej, biorąc udział w tworzeniu śluzu, ważnego czynnika ochronnego nabłonka. Wpływa na syntezę białek, lipidów, hormonów, a szczególnie hormonów tarczycy.
- blokuje działalność benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego), przekształcając go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowej czynności układu immunologicznego.
- Skraca czas trwania chorób. Chroni nabłonek skóry.
- Pomaga w usuwaniu plam starczych na skórze.
- Bierze udział we wzroście kości, wytarzaniu nabłonka, skóry, włosów, zębów i dziąseł.
- Pomaga w leczeniu trądziku, zmarszczek, czyraczności, otwartych owrzodzeń, na które może być stosowana zewnętrznie.
- Pomaga w leczeniu rozedmy płuc i nadczynność tarczycy.
- Witamina A (retinol) często jest wykorzystywana w leczeniu trądziku i zmarszczek.

Funkcje:

- Udział w procesie widzenia.
- Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
- Korzystnie działa na serce.
- Pomaga w zwiększeniu odporności naszego organizmu.
- Blokuje działalność benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego), przekształcając go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia.
- Retinol oraz jego pochodne są stymulatorami wzrostu.
- Usuwa wolne rodniki.
- Zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka.
- Korzystnie oddziałuje na wzrost kości i włosów.

Profilaktyka:

- Choroby skóry, egzemy, grzybica, łuszczyca, trądzik, atopowe zapalenie skóry.
- Alergia skórna.
- Rozedma płuc.
- Oczy.
- Choroby dziąseł i zębów.
- Włosów.
- Choroba wrzodowa żołądka.
- Zaćma.
- Katarakta.
- Nowotwór.
- Nieżyt oskrzeli.
- Nadczynność tarczycy.
- Miażdżyca.
- Jaskra, gruźlica.
- Cholesterol.
- Szpiczak.
- Gronkowiec złocisty i infekcje bakteryjne.
- Wirusy.
- Choroby układu krążenia.
- Zaburzenia menstruacji i bezpłodność.
- Prawidłowy rozwój płodu.

Objawy niedoboru witaminy A:

- Kurza ślepota czyli zaburzenie widzenia w warunkach słabego oświetlenia.
- Zmiany w obrębie skóry, która staje się sucha , łatwo się łuszczy, ulega zrogowaceniu, -pojawia się tzw. gęsia skórka.
- Kruche, wolno rosnące paznokcie.
- Suche, łamliwe włosy.
- Suchość oczu i uczucie pieczenia pod powiekami.
- Zaburzenie w funkcjonowaniu barier skórnych i śluzowych sprawia, że organizm staje się - podatny na infekcje.
- U dzieci objawem jest także zaburzenie wzrostu i rozwoju,ponieważ witamina A współdziała z hormonem wzrostu.
- Brak apetytu.
- Zaburzenia płodności.
- Przewlekle upośledzonego wchłaniania tłuszczów.

Uszkodzenia dotyczą:


- Oczu.
- Kości.
- Krwi.
- Skóry.
- Ośrodkowego układu nerwowego.
- Wątroby.
- Układu rozrodczego.

Objawy to:


- Osłabienie.
- Nudności.
- Wymioty.
- Ból głowy.
- Uszkodzenie skóry.
- Zaburzenia psychiczne.
- U kobiet zaburzenia miesiączkowania.
- Duże dawki witaminy A podawane podczas ciąży mogą wywołać przedwczesną akcję - porodową, a także nieprawidłowości oraz trudności przy porodzie.
- Wzrasta ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dzieci.
- Ciężkie uszkodzenia prowadzą do ślepoty.
- Uszkodzenie wątroby często dotyczą dzieci , którym przypadkowo podaje się preparaty - przeznaczone dla dorosłych.
- Przedawkowanie witaminy A może powodować wzrost ryzyka wystąpienia raka żołądka, -osteoporozy, złamań kości.
- Na polepszenie wchłaniania witaminy A wpływa: kompleks witamin B, witamina C, witamina D, witamina E, wapń, fosfor, cynk, obecność tłuszczu. Cynk jest pierwiastkiem koniecznym do uwolnienia witaminy A z wątroby, gdzie zgromadzona jest w postaci materiału zapasowego. Beta karoten chroni witaminę C przed utlenieniem.

?ródła w żywności:
Głównym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście duży udział w zaopatrzeniu naszego organizmu w tę witaminę mają również produkty roślinne, które zawierają prowitaminę A tj. karoteny. Najbogatszym źródłem witamina. A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Natomiast rekordowa dawka witaminy A znajduje się w wątrobie niedźwiedzia polarnego, w 125 g. zawiera ona dawkę 100 – krotnie przekraczającą dzienne zapotrzebowanie człowieka. Jeśli chodzi o prowitaminę A to bogatym źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu i ciemnozielone liście warzyw np. marchewka, dynia, szpinak, sałata, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, a z owoców: morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Poza tym karoteny są również obecne w mleku krów żywionych na pastwiskach oraz w przetworach uzyskiwanych z takiego mleka.

Dużą ilość witaminy A w 100g zawierają:

Tran - 18000 µg.
Wątróbka drobiowa - 9700 µg.
Wątroba wołowa - 7280 µg.
Olej y wtrobz dorsya - 1800µg
Marchew - 1650 µg
Natka pietruszki - 990 µg.
Żółtko jaj - 770 µg.
Dynia - 472 µg.


Ciekawostki:

- Kobiety przyjmujące środki antykoncepcyjne potrzebują mniej witaminy A.
- Doustne środki antykoncepcyjne zwiększają witaminę A
- Organizm potrzebuje cynku aby wykorzystać zmagazynowaną witaminę A
- Kobiety w ciąży i karmiące mogą spożywać witaminę A pod kontrolą lekarza
- Cynk zwiększa przyswajanie witaminy A , a selen wspomaga działanie beta-karotenu
- Witaminę A należy spożywać w czasie posiłku lub po posiłku, bo wtedy ułatwia się jej -przyswajanie.
- Po kilku, kilkunastu dniach spożywania daje efekt przebywania w solarium.
- Witamina A jako świetny antyoksydant walczy z wolnymi rodnikami i pomaga w odnawianiu nabłonków w całym organizmie.
- Zwalcza pleśnie , których zwykle w naszym organizmie jest nadmiar
http://expertdiet.pl - Jak Fantastycznie Byłoby Spać 2 Godziny Krócej I Mieć Energię Na Cały Dzień? Recepta Na 2x Silniejszą Odporność I Efektywną Regeneracje Organizmu. Kiedy Będziesz Gotowy Poznać Sekret Czytaj Dalej.

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


przemko napisał/a:

Syntetyczna witamina A jest trudno przyswajalna w przypadku gdy nasz układ trawienny jest zanieczyszczony czy niewłaściwej flory bakteryjnej w jelitach, czyli... w przypadku około 90% ludzi.

Powinno się tą witamine dostarczać do organizmu w postaci karotenoidów. To one są niezbędne dla organizmu i potrzebujemy nie tylko najbardziej znanego beta-karotenu, lecz także alfa-karotenu, luteiny (np. Dla dobrego funkcjonowania oczu), gamma karotenoidu, kapsantyny, zeaksantyny.


Syntetyczna witamina A jest rakotwórcza co potwierdziły liczne badania na grupie palaczy papierosów, zamiast pomagać to szkodziła. Natury nie da się oszukać, dlatego najlepiej dostarczać ją z roślin, czyli jak napisałeś związku kilku karotenoidów, wtedy na pewno witamina A będzie spełniać swoja rolę.
The Truth Is Out There